Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Franz
Legenda
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.10.2014 16:08

Szybko docieram do pierwszych pól śnieżnych. No, tak - to północna strona grani...

P1000589.JPG

P1000590.JPG

P1000591.JPG

P1000592.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2014 15:10

Jeszcze przez chwilę idę stykiem trawy i śniegu, jednak szlak musiał gdzieś się w to białe pole zanurzyć, bo nie widać już żadnych znaków. Nie pozostaje mi nic innego, jak wkroczyć na śnieżne pole, kierując się w stronę skał po jego drugiej stronie.

P1000594.JPG

P1000595.JPG

P1000596.JPG

P1000597.JPG
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 18.10.2014 15:19

Witam :)
Wojtku jestem w Twoich relacjach jestem choć nie zawsze się ujawniam,siedzę tak cichaczem w rogu na końcu żeby nie przeszkadzać a zachwycać się tym czym się dzielisz :)
Pozdrawiam Jacek :hut:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2014 15:58

jacek73 napisał(a):Wojtku jestem w Twoich relacjach jestem choć nie zawsze się ujawniam,siedzę tak cichaczem w rogu na końcu żeby nie przeszkadzać a zachwycać się tym czym się dzielisz :)

Mnie komentarze, czy chociażby zaakcentowanie obecności nie przeszkadza, tylko dopinguje, bo uzasdnia sens tych wypocin...

Pozdrawiam,
Wojtek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 18.10.2014 17:42

Jestem dokładnie w połowie :) Wojtku,już już miałam nadzieję ,że może jednak uda mi się wejść na Bobotov kuk,ale po opisie Twojej przygody ,o ryzyku..hmmm to dla mnie chyba niemożliwe...tym bardziej, że jak bym się zdecydowała ,to tez pod koniec czerwca i to z córką (15 lat) ..więc pewnie śnieg byłby na bank :(
Ruszyłeś o 6 rano,a o której byłeś na szczycie? i wspomniałeś że raczej od Crnego Jezera nie zdecydowałeś się wyruszyć,dlaczego?jest gorzej,trudniej? Kurcze trochę żałuję,myślałam że to trochę łatwiejszy szlak,a tak pozostają mi bardziej realne do zdobycia szlaki Tatr naszych pięknych ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.10.2014 22:50

andeo napisał(a):Wojtku,już już miałam nadzieję ,że może jednak uda mi się wejść na Bobotov kuk,ale po opisie Twojej przygody ,o ryzyku..hmmm to dla mnie chyba niemożliwe...tym bardziej, że jak bym się zdecydowała ,to tez pod koniec czerwca i to z córką (15 lat) ..więc pewnie śnieg byłby na bank :(

Wszystko zależy od aktualnego stanu śniegu. Może się zdarzyć, że nie będzie go w ogóle. A może być tak, jak u mnie - jeśli przyjdą obfite opady na przełomie marca i kwietnia.
To już musisz sprawdzić w konkretnej sytuacji. Na pewno, jeśli będzie zalegał śnieg - odradzam.

andeo napisał(a):Ruszyłeś o 6 rano,a o której byłeś na szczycie?

Sprawdzę po fotkach i Ci odpowiem.

andeo napisał(a):wspomniałeś że raczej od Crnego Jezera nie zdecydowałeś się wyruszyć,dlaczego?jest gorzej,trudniej?

Jest zdecydowanie dalej. To już całodzienna trasa dla dobrze wytrenowanych łazików.

Pozdrawiam,
Wojtek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 20.10.2014 10:54

Dzięki ,można na Ciebie liczyć :) czyli jak zdarzy mi się być jeszcze w Durmitorze,sprawdzę wcześniej pogodę ,wcześniejsze opady i na pewno nie wyruszę spod Czarnego J,obierzemy krótszą trasę,to ja jeszcze czekam ile mniej więcej zajmuje wejście na szczyt ,nie musi być dokładnie :)
Ostatnio edytowano 20.10.2014 15:14 przez andeo, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.10.2014 14:10

andeo napisał(a):obierzemy krótszą trasę,to ja jeszcze czekam ile mniej więcej zajmuje wejście na szczyt ,nie musi być dokładnie :)

W górę szedłem sześć godzin. Byłoby mniej, gdyby nie te trudne warunki śnieżne.
Jeśli nie będzie śniegu, spokojnie i bez pośpiechu można wejść w pięć godzin, zejście powinno zająć mniej niż cztery.

Pozdrawiam,
Wojtek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 20.10.2014 15:16

Bardzo dziękuję,czyli w sprzyjających warunkach pogodowych całkiem znośna wyprawa i dla nas możliwa ,cieszę się ,może kiedyś się uda,wziąć sobie nocleg np w Żabljaku i z rana wyruszyć...bardzo bym chciała.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.10.2014 17:16

andeo napisał(a):w sprzyjających warunkach pogodowych całkiem znośna wyprawa i dla nas możliwa ,cieszę się ,może kiedyś się uda,wziąć sobie nocleg np w Żabljaku i z rana wyruszyć...bardzo bym chciała.

Trasa z Sedla ma stosunkowo nieduże przewyższenie, ponadto jest urozmaicona, więc się nie nudzi - same zalety.
Widoki przednie. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.10.2014 21:07

nasi rodacy, dwie rodzinki (widać ludzie gór) w tym roku tam się wybierali z campu Ivan Do; najmłodsze miało z 6lat... raczej wrócili, więc tak źle nie było
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 20.10.2014 21:40

No my ludzie morza raczej ,ale jak tylko będzie możliwość to spróbujemy ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.10.2014 21:41

te kiero napisał(a):nasi rodacy, dwie rodzinki (widać ludzie gór) w tym roku tam się wybierali z campu Ivan Do; najmłodsze miało z 6lat... raczej wrócili, więc tak źle nie było

Z sześciolatkiem? To niezły łazik musiał jednak być! :hut:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.10.2014 20:43

Z utrzymaniem właściwego kierunku jest trochę zachodu, gdyż grań w tym miejscu jest bardzo nieregularna, pola śnieżne zdają się rozszerzać w każdą stronę, a żadnych znaków nigdzie nie widać.

P1000598.JPG

P1000599.JPG

P1000600.JPG

P1000601.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.10.2014 21:08

Franz napisał(a):
Okazuje się, że to kilkunastoosobowa grupa Chorwatów z czarnogórskim przewodnikiem. ... Z ciekawością wypytują mnie o dotychczasowe dokonania, potem pytają, czy byłem również w chorwackich górach.

- Górach? To wy tam macie w ogóle jakieś góry?
- No, jakże! Velebit, Paklenica, wspaniałe miejsca.

Jakoś mi się Chorwacja z morzem głównie kojarzy.

- Musisz koniecznie przyjechać do nas. Zobaczysz, spodoba Ci się.

Uśmiałem się serdecznie ! 8)
Szczególnie mając w pamięci Twoje zdjęcia z Velebitu i nie tylko.
Swoją drogą, miałem z tymi chorwackimi górami podobną pierwszą randkę. :)

Ciekaw jestem wielce, czy pokonałeś te pola śnieżne!
Ostrzę zęby na widok Prokletije z tej strony doliny Ropojany 8)

Tym bardziej, że jeśli Los będzie łaskawy - w przyszłym roku jesienią Durmitor, Komovi i ... może Maja Jezerce ... Ech, marzenia ! Będę marzyć z Tobą :D

Pozdrawiam!
Piotrek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone