Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Franz
Legenda
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.05.2014 22:43

plavac napisał(a):No co Ty - to był prawdziwy horoskop... :lol:

Dla mnie ten horoskop brzmiał mniej więcej tak:
Wyuzdanie i pijaństwo. Do reszty leniwy...

wajheczka napisał(a):Dziękuję. Jak by nie pies (towarzyszył mi od początku na szczyt i z powrotem) to bym tam nie doszedł ale to opiszę jak wrócę.

Pies tambylec?
To już wędrujesz tak, jak ja... :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 30.05.2014 06:19

I rozmawiam z nim jak doktor dolittle
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.05.2014 13:32

wajheczka napisał(a):I rozmawiam z nim jak doktor dolittle

Ja z tymi psami rozmawiam po polsku, one do mnie milczą po rumuńsku, macedońsku, itd... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.06.2014 20:23

Stosunkowo stromy odcinek szybko się kończy - wychodzę na prawie płaski, szeroki grzbiet, gdzie skręcam w prawo. Ponad doliną Biogradskiej rzeki widoczne są szczyty północnej części podkowy Bjelasicy: Razvrse, Crna lokva, Zuber. Całkiem z prawej widać maszty na Zekovej Glavie i to w tę stronę prowadzi droga, jednak nie grzbietem, tylko trawersem po północnej stronie.

P1000486.JPG

P1000487.JPG

P1000488.JPG

P1000489.JPG

P1000490.JPG

P1000491.JPG

P1000492.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 03.06.2014 21:36

Czarnogóra piękna jest i basta !
A Sławek po zejściu z Kolaty tańczy teraz pewnie przy ognisku w wilkami ... O, pardon, z bałkańskimi pieskami :wink: 8)

Pozdrawiam!
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2014 00:37

plavac napisał(a):Czarnogóra piękna jest i basta !
A Sławek po zejściu z Kolaty tańczy teraz pewnie przy ognisku w wilkami ... O, pardon, z bałkańskimi pieskami :wink: 8)

Chciałbym teraz być na jego miejscu...

Pozdrawiam,
Wojtek
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 04.06.2014 18:46

Aktualizacja pogody
Wczoraj poszłem na buni jezierce (z maja zrezygnowałem żeby mieć pretekst do przyjazdu tu jeszcze) pogoda słoneczna widoki wiadomo. Powyżej jezior bardzo dużo śniegu. Schodząc spotkałem polaka który miał nad jeziorami nocować a rankiem spróbować na maja wejść. Dziś wieczorem z nim rozmawiałem. Weszedł w rakach po drodze dużo śniegu miejscami zmrozony miejscami bardziej miękki, że trzy razy obsunoł się parę metrów w dół na miękkim mokrym śniegu, znaki szlaku oczywiście zasypane szedł na czuja. Na szczycie ta skrzynka do wpisów zasypane po górny dekiel.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 04.06.2014 19:03

Teraz ja - - - tańczę w barze ale na rzęsach bo nie doszłem. Rano chmury i mgła doszedłem na 1880m(powyżej polany) i na drodze pojawił się duży płat śniegu. Obejść go nie można było bo z dwóch stron ściana pionowa a śnieg prawie do ściany sięga i są duże szpary. Na skraju płatu śnieg mokry wbiłem kijek i odpadło kawałek śniegu, do tego wyglądało to ze cały ten płat jest w powietrzu bo po wbiciu kawałek dalej kijka wszedł on na metr ale było widać ze na dole jest wolna przestrzeń. Czym bliżej środka wyglądało to na zmrożone ale musiałbym skoczyć ze trzy metry nie mając pewności co będzie dalej. Na śniegu nie było widać żadnych śladów. Zrezygnowałem bo byłem sam w razie - W- to będę zdany na siebie. W sumie to nawet jak bym to pokonał to dalej pewnie byłoby podobnie. Będzie okazja tu jeszcze wrócić. Ruch turystyczny to jeszcze dwóch Anglików i tyle. W noclegach możemy wybierać gdzie i za ile. Ten co wszedł na maja mówił ze w marcu był w dumitorze i w ciągu doby spało metr śniegu. Pewnie tu było podobnie. Mam tam być za trzy dni to się zobaczy.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 04.06.2014 20:15

Szybkie pytanie i jeszcze szybsza odpowiedz jutro zamierzam być w Park Narodowy Biogradska Góra jest tam coś ciekawego. Napewno jest mniej śniegu bo i góry mniejsze
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2014 20:18

wajheczka napisał(a):Teraz ja - - - tańczę w barze ale na rzęsach bo nie doszłem. Rano chmury i mgła doszedłem na 1880m(powyżej polany) i na drodze pojawił się duży płat śniegu. Obejść go nie można było bo z dwóch stron ściana pionowa a śnieg prawie do ściany sięga i są duże szpary. Na skraju płatu śnieg mokry wbiłem kijek i odpadło kawałek śniegu, do tego wyglądało to ze cały ten płat jest w powietrzu bo po wbiciu kawałek dalej kijka wszedł on na metr ale było widać ze na dole jest wolna przestrzeń.

Noo... to śnieg trzyma. Podobnie, jak w tym wypadzie, który właśnie tutaj opisuję.

Trzymaj się tam i nie daj się zasypać ani zakopać w śniegu!

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2014 20:22

wajheczka napisał(a):Szybkie pytanie i jeszcze szybsza odpowiedz jutro zamierzam być w Park Narodowy Biogradska Góra jest tam coś ciekawego. Napewno jest mniej śniegu bo i góry mniejsze

To takie połoniny, trochę tylko skałami przeplatane.
Właśnie w tej chwili jestem w trakcie opisywania mojej trasy w tych górach. Najnowsze zamieszczone fotki dadzą Ci pogląd na to, jak tam wygląda. Rzuć okiem na dwie ostatnie aktualizacje.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 04.06.2014 22:43

wajheczka napisał(a):Teraz ja - - - tańczę w barze ale na rzęsach bo nie doszłem. Rano chmury i mgła doszedłem na 1880m(powyżej polany) i na drodze pojawił się duży płat śniegu.

Wajheczka. twardzielu - uważaj na siebie !!! W tym roku szaleje Super El Niño - warunki są nieprzewidywalne ! Ale co zobaczyłeś i co przeżyłeś - Twoje, nikt Ci tego nie odbierze !
Niezwykle jest myśleć, że walczysz gdzieś tam, gdzie chciałoby się być !
Wojtku - "cierpimy" obydwaj :!: :wink:

Srcan pozdrav, Slavo :!:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2014 23:56

wajheczka napisał(a):Zrezygnowałem bo byłem sam

Ty tam samotnie wędrujesz?! Zdajesz sobie sprawę, że to niebezpieczne?...

Tak się nie powinno robić! W zasadzie... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 05.06.2014 08:06

Franz napisał(a):
wajheczka napisał(a):Zrezygnowałem bo byłem sam

Ty tam samotnie wędrujesz?! Zdajesz sobie sprawę, że to niebezpieczne?...

Tak się nie powinno robić! W zasadzie... ;)

:D
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 05.06.2014 08:33

dałem ogłoszenie o wyjeździe i zgłosił się pan lat 59 ale zapewniał ze chodzi po górach. Zaczynamy razem za chwile go ledwo widzę a po godzinie juz się nawet nie oglądam za siebie bo i tak wiem ze jest bardzo bardzo daleko. Nie wiem czemu on wolniej rusza nogami jak ja. Do tego zero doświadczenia górskiego porostu pojechałem z nie odpowiednią osobą i dlatego sam chodzę.
Pozdro wszystkim
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone