Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Franz
Legenda
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.05.2014 16:41

Doman73 napisał(a):Fakt nie dolina tylko przełęcz..

Większość dróg na przełęcze prowadzi dolinami, więc nie dziwię się, że użyłeś takiego słowa.
Tutaj akurat jest jeden z nielicznych wyjątków, kiedy dolina jest tak szeroka, że już pod to miano raczej nie podpada.

Pozdrawiam,
Wojtek
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 25.05.2014 16:52

Spodobały mi się zdjęcia, na youtube oglądałem film, chetnie bym się tamtędy przejechał, nie wiem tylko czy na pewno da radę tam wjechac moje auto. Mam sedana bez koła zapasowego, a na szutrze łatwiej o przebicie opony...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.05.2014 21:34

Doman73 napisał(a):Spodobały mi się zdjęcia, na youtube oglądałem film, chetnie bym się tamtędy przejechał, nie wiem tylko czy na pewno da radę tam wjechac moje auto. Mam sedana bez koła zapasowego, a na szutrze łatwiej o przebicie opony...

Bez koła zapasowego??..

Wiele razy już musiałem zmieniać koło. Najczęściej opona się przebijała na zwykłym asfalcie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 26.05.2014 07:19

Mam zestaw naprawczy...
W tej wersji auta brak kola zapasowego...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.05.2014 13:35

Doman73 napisał(a):Mam zestaw naprawczy...
W tej wersji auta brak kola zapasowego...

W przypadku słabego silnika, lepiej ze wschodu na zachód. W przypadku słabych hamulców - odwrotnie.
Skoro powyższe Cię nie dotyczy, a masz wszystko do naprawy opon, każdy kierunek jest dobry. :)

Jeśli lubisz również spacery, to z okolic Sedla można zrobić przyjemne spacery.

Pozdrawiam,
Wojtek
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 26.05.2014 13:42

Dzieki
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.05.2014 14:48

Dzień piąty

Około 5:30 wyruszam w trasę. Głównym celem jest po prostu rozpoznanie gór, których w ogóle nie znam. Przy tej okazji mam zamiar wejść na najwyższy ich wierzchołek, jakim jest Zekova Glava.

Po półgodzinie zza zielonych grzbietów wysuwają się dalekie skaliste szczyty. Dwaj bliźniacy, to Komovi; z innymi mam większy problem. Tymczasem w dole zostaje katun Vranjak i nawet dostrzegam swój samochód.

P1000477.JPG

P1000478.JPG

P1000479.JPG

P1000482.JPG

P1000484.JPG

P1000484a.JPG

P1000485.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 29.05.2014 00:25

Franz napisał(a):Dwaj bliźniacy, to Komovi...

Wychodzi na to, że jestem spod znaku Komovi ... :wink: :)

Odpowiem Sławkowi, mam nadzieję, że jeszcze zdążę ... życie mnie troszkę zatrzymało ... :?

wajheczka napisał(a):Jeszcze pytanko do Plavc pisałem do Adama i odpisał ze czas przejścia z Vusnaje na maja Jezierce i s powrotem wyniesie ok. 14 godz czyli jak zacznę rano np. o 5 to powinienem się wyrobić.

I to się zgadza, jeśli liczyć od "parkingu" za meczetem w Vusanje.

Obrazek

Obrazek

Ale jeśli masz samochód z mocnym zawieszeniem i najlepiej z napędem 4x4, możesz podjechać ( tak jak my to zrobiliśmy) aż do gospodarstwa Vusanjski Zastan. Jedziesz od parkingu wgłąb doliny Ropojany, w kierunku na Theth, mijasz Oko Skakavicy,

Obrazek

za kolejnym drogowskazem

Obrazek

wybierasz na rozstajach lewą drogę - stromo w górę i potem stromo w dół, trawersując szeroką kamienistą drogą do gospodarstwa.

Obrazek

Tam można zostawić samochód - gospodarz jest bardzo miły, mówi po albańsku i trochę po sersku :D, uwielbia wszelkie mapy i doskonale zna okolicę.

Obrazek

Idąc za znakami trzeba ich bardzo pilnować - ścieżka idzie jakby mniej oczywistym ukształtowaniem terenu.
Po ok.5 minutach od gospodarstwa duży kamień, na nim oznakowanie 6 h.

Obrazek

Czyli jakby nie liczyć, z powrotem wychodzi 10 ... Czy realne jest podejść i wrócić stąd w 4 godziny ... ?
Dla Młodych pewnie tak :wink: :)

Po ok 10 min. szlak się rozdwaja - w lewo na Maja Rosit, w prawo (prosto ) na Maja Jezerce.

wajheczka napisał(a):Ile wam zajęło na kolate w obie strony

Z parkingu w Vusanje tam i zp powrotem 10 godzin licząc 20 minut na szczycie i 40 minut łącznych odpoczynków. Ale to tempo pięknych pięćdziesięcioletnich ... 8)

wajheczka napisał(a):czy jest tam jakiś wybór noclegów np. w Gusinje lub Plav. Mam na myśli czy jest parę tylko ofert noclegów czy więcej interesuje mnie te w przedziale od 10 e w zwy z wiadomo wszystkich tam ofert noclegów nie sprawdzaliście ale patrząc z zewnątrz to można wywnioskować czy to nocleg drogi czy ten tańszy , bo droższe to pewnie bez problemu są. Jadę tam nie sam i nie winem czy koledze będzie odpowiadać cena np. 18 e

oraz czy wiecie coś o jakimś polu namiotowym.

W samym Gusanje nie widziałem, był bardzo wypasiony hotel przy Alipashini izvori - ale nieczynny. W samym Plav jest bardzo sympatyczne pole namiotowe nad brzegiem jeziora - my wybraliśmy hotel w Gusanje z powodów logistycznych - czas wyliczony co do godziny. Jest tam też jakiś hotel, miejsce jest dość popularne.

Pozdrawiam !
Przede wszystkim przemiłego Gospodarza wątku za użyczenie miejsca :)
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.05.2014 14:52

plavac napisał(a):Wychodzi na to, że jestem spod znaku Komovi ... :wink: :)

To tak, jak moja córka.
Dawno temu w jakimś antyhoroskopie czytałem, że pod tym znakiem gaduły się rodzą. ;)

plavac napisał(a):Odpowiem Sławkowi, mam nadzieję, że jeszcze zdążę

Ale żeś tęsknotę rozbudził...

plavac napisał(a):życie mnie troszkę zatrzymało ... :?

Mam nadzieję, że nie za bardzo przydeptało...

Pozdrawiam,
Wojtek
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 29.05.2014 20:00

Dziękuję za info. Ja 27 pojechałem na Plitwickie dziś zjadłem dinare i właśnie dorwałem neta. Kolata w planie koło 3 czerwca. Pozdro.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.05.2014 20:44

wajheczka napisał(a):Ja 27 pojechałem na Plitwickie dziś zjadłem dinare i właśnie dorwałem neta. Kolata w planie koło 3 czerwca.

Trzymam kciuki za udaną wyprawę!
Widać tam jakiś śnieg na szczytach gór w pobliżu?

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 29.05.2014 21:30

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Wychodzi na to, że jestem spod znaku Komovi ... :wink: :)

To tak, jak moja córka.
Dawno temu w jakimś antyhoroskopie czytałem, że pod tym znakiem gaduły się rodzą. ;)

No co Ty - to był prawdziwy horoskop... :lol:
Franz napisał(a):Ale żeś tęsknotę rozbudził...

Опрости ми ...
Franz napisał(a):
plavac napisał(a):życie mnie troszkę zatrzymało ... :?

Mam nadzieję, że nie za bardzo przydeptało...

No, chciało - alem strzymał :wink:

Franz napisał(a):
wajheczka napisał(a):Ja 27 pojechałem na Plitwickie dziś zjadłem dinare i właśnie dorwałem neta. Kolata w planie koło 3 czerwca.

Trzymam kciuki za udaną wyprawę!

Gratuluję Dinary! Trzymam kciuki tak jak Wojtek !

Pozdrawiam ! :)
Ostatnio edytowano 29.05.2014 21:49 przez plavac, łącznie edytowano 1 raz
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 29.05.2014 21:35

Dziś na dinarze to pod szczytem były ze trzy płaty śniegu w zagłębieniach. W planie jest jeszcze między innymi dumitor i Maglić. Wogule w planie jest objazduwka cro mne i bih tak ze 20 dni. Zobaczymy co z tego wypali Pozdro.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 29.05.2014 21:40

Dziękuję. Jak by nie pies (towarzyszył mi od początku na szczyt i z powrotem) to bym tam nie doszedł ale to opiszę jak wrócę. Ogólnie to narazie upałów tu nie ma i prawie zero tłoku. Pozdro wszystkim.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 29.05.2014 21:53

wajheczka napisał(a):Dziękuję. Jak by nie pies (towarzyszył mi od początku na szczyt i z powrotem) to bym tam nie doszedł ale to opiszę jak wrócę. Ogólnie to narazie upałów tu nie ma i prawie zero tłoku. Pozdro wszystkim.

Piękne plany :) Szczęście masz - powinno się udać!
Piotrek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone