Franz napisał(a):Dwaj bliźniacy, to Komovi...
Wychodzi na to, że jestem spod znaku Komovi ...
Odpowiem Sławkowi, mam nadzieję, że jeszcze zdążę ... życie mnie troszkę zatrzymało ...
wajheczka napisał(a):Jeszcze pytanko do Plavc pisałem do Adama i odpisał ze czas przejścia z Vusnaje na maja Jezierce i s powrotem wyniesie ok. 14 godz czyli jak zacznę rano np. o 5 to powinienem się wyrobić.
I to się zgadza, jeśli liczyć od "parkingu" za meczetem w Vusanje.
Ale jeśli masz samochód z mocnym zawieszeniem i najlepiej z napędem 4x4, możesz podjechać ( tak jak my to zrobiliśmy) aż do gospodarstwa Vusanjski Zastan. Jedziesz od parkingu wgłąb doliny Ropojany, w kierunku na Theth, mijasz Oko Skakavicy,
za kolejnym drogowskazem
wybierasz na rozstajach lewą drogę - stromo w górę i potem stromo w dół, trawersując szeroką kamienistą drogą do gospodarstwa.
Tam można zostawić samochód - gospodarz jest bardzo miły, mówi po albańsku i trochę po sersku
, uwielbia wszelkie mapy i doskonale zna okolicę.
Idąc za znakami trzeba ich bardzo pilnować - ścieżka idzie jakby mniej oczywistym ukształtowaniem terenu.
Po ok.5 minutach od gospodarstwa duży kamień, na nim oznakowanie 6 h.
Czyli jakby nie liczyć, z powrotem wychodzi 10 ... Czy realne jest podejść i wrócić stąd w 4 godziny ... ?
Dla Młodych pewnie tak
Po ok 10 min. szlak się rozdwaja - w lewo na Maja Rosit, w prawo (prosto ) na Maja Jezerce.
wajheczka napisał(a):Ile wam zajęło na kolate w obie strony
Z parkingu w Vusanje tam i zp powrotem 10 godzin licząc 20 minut na szczycie i 40 minut łącznych odpoczynków. Ale to tempo pięknych pięćdziesięcioletnich ...
wajheczka napisał(a):czy jest tam jakiś wybór noclegów np. w Gusinje lub Plav. Mam na myśli czy jest parę tylko ofert noclegów czy więcej interesuje mnie te w przedziale od 10 e w zwy z wiadomo wszystkich tam ofert noclegów nie sprawdzaliście ale patrząc z zewnątrz to można wywnioskować czy to nocleg drogi czy ten tańszy , bo droższe to pewnie bez problemu są. Jadę tam nie sam i nie winem czy koledze będzie odpowiadać cena np. 18 e
oraz czy wiecie coś o jakimś polu namiotowym.
W samym Gusanje nie widziałem, był bardzo wypasiony hotel przy Alipashini izvori - ale nieczynny. W samym Plav jest bardzo sympatyczne pole namiotowe nad brzegiem jeziora - my wybraliśmy hotel w Gusanje z powodów logistycznych - czas wyliczony co do godziny. Jest tam też jakiś hotel, miejsce jest dość popularne.
Pozdrawiam !
Przede wszystkim przemiłego Gospodarza wątku za użyczenie miejsca
Piotrek