Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Franz
Legenda
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.05.2014 22:13

plavac napisał(a):I tak trzeba z nachalnymi naciągaczami :) Niezależnie, z jakiego kraju pochodzą.

Nie lubię, kiedy mnie naciągają. Nawet, kiedy próbują się papierkiem podeprzeć.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.05.2014 20:16

Opuszczam Durmitor - czy jeszcze kiedyś tu wrócę? Chciałbym, ale to czas pokaże...

Wyruszam w kierunku wschodnim, by później skręcić wzdłuż kanionu Tary. Rozglądam się za jakimś miejscem na popołudniową kawkę i kiedy widzę nieczynny punkt spływu rzeką, zjeżdżam z szosy. Punkt nieczynny, korzystam więc swobodnie ze stojących tam stołów i ław. Po chwili dostaję towarzystwo - zajeżdża samochód i wysiada z niego człowiek w mundurze. Pracownik parku narodowego - przysiada się i zaczynamy pogawędkę na tematy różne.

Później odjeżdża, a wkrótce i ja się zwijam. Mijam Mojkovac i tuż za nim odbijam z szosy w lewo, w kierunku jeziora Biogradsko. Niestety, zastaję szlaban i informację o godzinach, w których dalszy ruch kołowy jest dozwolony, a ja dotarłem zbyt późno. To mi krzyżuje plany - miałem zamiar zrobić stamtąd pętlę po otaczających dolinę grzbietach górskich. Co robić?

Studiuję mapę i decyduję się spróbować rozpoznać te góry od innej strony, konkretnie od południa - o ile da się podjechać w ciekawe miejsce. Dojeżdżam do Kolasina, gdzie skręcam na wschód. Najpierw dobrą drogą, potem już gorszą, wreszcie szutrową, jednak wciąż podążam we właściwym kierunku. Zaczyna się podjazd w góry, początkowo jeszcze doliną, potem już górskim zboczem i wreszcie mam pewność - uda się. Dojeżdżam do drewnianych zabudowań katunu Vranjak. Niestety, nie ma tu odosobnionego miejsca na nocleg, pozostaje mi więc zapytanie, czy moja obecność nie będzie nikomu przeszkadzała. Nie, oczywiście nie - mogę sobie parkować gdzie znajdę miejsce.

Zestawiam wóz z drogi - tu stanie dziś mój hotel. A jutro - Bjelasica.

P1800469.JPG

P1800470.JPG

P1800471.JPG

P1800472.JPG

P1800475.JPG

P1800476.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.05.2014 22:48

Fajnie widzieć, że żywot nomadzi nadal ma się dobrze. :)
A ta woda, to - Muszynianka ???

Pozdrawiam.
P.

P.S. W ubiegłym roku pokonywałem przełęcz Trešnjevik. Piękne tereny. Dzikie...
Z wielką przyjemnością podążam dalej!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.05.2014 23:17

plavac napisał(a):Fajnie widzieć, że żywot nomadzi nadal ma się dobrze. :)

I te kurne chaty...

plavac napisał(a):A ta woda, to - Muszynianka ???

Tiaa... być może. Nie potrafię rozpoznać...

Pozdrawiam,
Wojtek
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 22.05.2014 20:10

Witam. Zapytam się Wojtek o góry przeklęte. Twój wątek czyta tysiące ludzi więc może jak nie ty to ktoś inny odpowie. Jak wygląda trasa na złą i dobrą kolate i na maja jezierce z vusneje jeżeli chciałby je zrobić legalnie. Na kolaty idzie się cały czas po stronie Czarnogóry. Pytanie czy wyjście na kolate trzeba zgłaszać do straży granicznej czy nie. Z tego co czytałem to większość ludzi idzie bez żadnego zgłaszania ale i znalazłem tez wpisy z info ze powinno się zgłaszać. Drugie pytanie to jak wygląda sprawa maja jezierce. Znajduje się ona po stronie Albani a szlak prowadzi od Czarnogóry. Czy tu też trzeba zgłaszać czy nie bo i tak to nie jest legalne bo nie wolno z Czarnogóry iść na jezierce. Wiadomo jak juz tam dojadę to i tak obiore te dwa kierunki nie ważne czy legalnie czy nie. I jeszcze pytanie czy znalezieniem noclegu jest tam trudne. Mam na myśli w cenie ok. 15e. Dzięki za odpowiedź.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 22.05.2014 20:34

To co, Wojtku - odpowiem ... ? :)

Witaj, Wajheczka.
Tak się złożyło, że we wrześniu ub.roku wszedłem za Zlą Kolatę i rozpoznawałem możliwość wejścia na Maja Jezerce od strony MNE. Pomagałem sobie być może znaną Ci już stroną. Nie zgłaszaliśmy wejścia nikomu. Nikt nas w drodze na i ze szczytu nie legitymował :)
Przez zgubienie szlaku przeszliśmy nielegalnie na albańską stronę - bez konsekwencji. Spaliśmy w hotelu Rosi w Gusinje, 18 EUR za nocleg ze skromnym śniadaniem.
Wejście na Maja Jezerce jest zaznaczone na tabliczkach Parku Narodowego, który powstał tam 2 lata temu. Szlaki są znakowane.

Pozdrawiam.
P.S. Napisz maila jeśli chciałbyś więcej konkretów.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.05.2014 21:41

wajheczka napisał(a):Twój wątek czyta tysiące ludzi więc może jak nie ty to ktoś inny odpowie.

Nie wiem, ilu czyta, ale daje o sobie znać czterech w porywach. Świetnie się składa, że jednym z nich - i to bardzo aktywnym uczestnikiem tej relacji - jest Piotrek. :)

Osobiście niewiele potrafiłbym Ci pomóc. Zawitamy w tej relacji w Prokletije, ale inny szczyt będzie celem wycieczki. Zaś moje wejście na Maja e Jezerces jest opisane tutaj. Ale to z innej strony.

plavac napisał(a):To co, Wojtku - odpowiem ... ? :)

Dziękuję.
Sławek ma dużo szczęścia. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 24.05.2014 10:47

Dzięki wszystkim za info. Widzisz Wojtek wydało się było 4 i jeden z ukrycia jak szpieg czyli ja ale musiałem się zdemaskować. Ta strona Adama to jest chyba najbardziej dokładny opis tamtych terenów. Oczywiście czytałem i to dzięki temu są plany żeby tam pojechać. Ze szlakiem to nie powinno być problemu bo mam nawigacje garmina z dokładnymi mapami plus ślad tej trasy z Wikiloc więc powinno być ok. Jeszcze pytanko do Plavc pisałem do Adama i odpisał ze czas przejścia z Vusnaje na maja Jezierce i s powrotem wyniesie ok. 14 godz czyli jak zacznę rano np. o 5 to powinienem się wyrobić.

Ile wam zajęło na kolate w obie strony

czy jest tam jakiś wybór noclegów np. w Gusinje lub Plav. Mam na myśli czy jest parę tylko ofert noclegów czy więcej interesuje mnie te w przedziale od 10 e w zwy z wiadomo wszystkich tam ofert noclegów nie sprawdzaliście ale patrząc z zewnątrz to można wywnioskować czy to nocleg drogi czy ten tańszy , bo droższe to pewnie bez problemu są. Jadę tam nie sam i nie winem czy koledze będzie odpowiadać cena np. 18 e

oraz czy wiecie coś o jakimś polu namiotowym.

Dzięki za odpowiedz.
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 24.05.2014 11:11

Franz napisał(a):Opuszczam Durmitor - czy jeszcze kiedyś tu wrócę? Chciałbym, ale to czas pokaże...

Wyruszam w kierunku wschodnim, by później skręcić wzdłuż kanionu Tary. Rozglądam się za jakimś miejscem na popołudniową kawkę i kiedy widzę nieczynny punkt spływu rzeką, zjeżdżam z szosy. Punkt nieczynny, korzystam więc swobodnie ze stojących tam stołów i ław. Po chwili dostaję towarzystwo - zajeżdża samochód i wysiada z niego człowiek w mundurze. Pracownik parku narodowego - przysiada się i zaczynamy pogawędkę na tematy różne.

Później odjeżdża, a wkrótce i ja się zwijam. Mijam Mojkovac i tuż za nim odbijam z szosy w lewo, w kierunku jeziora Biogradsko. Niestety, zastaję szlaban i informację o godzinach, w których dalszy ruch kołowy jest dozwolony, a ja dotarłem zbyt późno. To mi krzyżuje plany - miałem zamiar zrobić stamtąd pętlę po otaczających dolinę grzbietach górskich. Co robić?

Studiuję mapę i decyduję się spróbować rozpoznać te góry od innej strony, konkretnie od południa - o ile da się podjechać w ciekawe miejsce. Dojeżdżam do Kolasina, gdzie skręcam na wschód. Najpierw dobrą drogą, potem już gorszą, wreszcie szutrową, jednak wciąż podążam we właściwym kierunku. Zaczyna się podjazd w góry, początkowo jeszcze doliną, potem już górskim zboczem i wreszcie mam pewność - uda się. Dojeżdżam do drewnianych zabudowań katunu Vranjak. Niestety, nie ma tu odosobnionego miejsca na nocleg, pozostaje mi więc zapytanie, czy moja obecność nie będzie nikomu przeszkadzała. Nie, oczywiście nie - mogę sobie parkować gdzie znajdę miejsce.

Zestawiam wóz z drogi - tu stanie dziś mój hotel. A jutro - Bjelasica.

P1800469.JPG

P1800470.JPG

P1800471.JPG

P1800472.JPG

P1800475.JPG

P1800476.JPG

Czy do przełęczy Sedla dojechac można zwykłym ososbowym autem, czy też bez terenówki raczej się nie wybierać..
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.05.2014 15:39

wajheczka napisał(a):oraz czy wiecie coś o jakimś polu namiotowym.

Piotrek Ci pewnie szczegółowo odpowie.
Ze swej strony mogę tylko dodać, że spałem za darmo na dziko w dolinie Grbaja, w pobliżu schroniska turystycznego.

Doman73 napisał(a):Czy do przełęczy Sedla dojechac można zwykłym ososbowym autem, czy też bez terenówki raczej się nie wybierać..

Masz na myśli Sedlo w Durmitorze?
Tam ponoć już asfalt teraz leży.

Pozdrawiam,
Wojtek
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 24.05.2014 16:07

Franz napisał(a):
wajheczka napisał(a):oraz czy wiecie coś o jakimś polu namiotowym.

Piotrek Ci pewnie szczegółowo odpowie.
Ze swej strony mogę tylko dodać, że spałem za darmo na dziko w dolinie Grbaja, w pobliżu schroniska turystycznego.

Doman73 napisał(a):Czy do przełęczy Sedla dojechac można zwykłym ososbowym autem, czy też bez terenówki raczej się nie wybierać..

Masz na myśli Sedlo w Durmitorze?
Tam ponoć już asfalt teraz leży.

Pozdrawiam,
Wojtek

Możesz podać coś więcej na temat tej przełęczy i warunków dojazdu...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.05.2014 17:27

Doman73 napisał(a):Możesz podać coś więcej na temat tej przełęczy i warunków dojazdu...

To znaczy?
Nie bardzo wiem, jakie szczegóły Cię interesują...

Pozdrawiam,
Wojtek
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 24.05.2014 20:30

Na przykład: którędy najlepiej dojechać, jakość dróg, parkingi, czy jest niebezpiecznie, miejsca widokowe, ceny i inne interesujące rzeczy z tą doliną związane.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.05.2014 16:31

Doman73 napisał(a):Na przykład: którędy najlepiej dojechać, jakość dróg, parkingi, czy jest niebezpiecznie, miejsca widokowe, ceny i inne interesujące rzeczy z tą doliną związane.

Droga przez Sedlo łączy kanion Pivy (na zachodzie) z drogą biegnącą z Żabljaka na południe (na wschodzie), więc są takie dwie możliwości wjazdu na nią.
Kiedy ja nią jechałem, była drogą szutrową, ale całkiem przyzwoitej jakości. Skoro teraz jest asfalt, to zakładam, że jakość jest lepsza, chociaż mogą być dziury w asfalcie.
Biegnie na ogół przez pustkowia, więc miejsca do zaparkowania masz ile zapragniesz.
Widoki piękne, co chwila inne.
Nic mi nie wiadomo, żeby wprowadzono jakieś opłaty za przejazd.
Inne interesujące rzeczy związane z tą doliną? Chyba tylko taka, że to nie dolina. ;)

Zdecydowanie warto nią przejechać. Odcinek bliżej kanionu Pivy jest bardziej stromy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 25.05.2014 16:36

Fakt nie dolina tylko przełęcz..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone