Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Franz
Legenda
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.05.2014 15:05

plavac napisał(a):Chyba nie znam ... :?
Albo zapomniałem, że znam :oops: :wink:

Kwaskawe cukierki o szorstkim smaku. Oprócz cytrynowych i grapefruitowych tic-tac'ów, jedyne cukierki, jakie jadam. Kupuję je na Słowacji.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 02.05.2014 21:55

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Chyba nie znam ... :?
Albo zapomniałem, że znam :oops: :wink:

Kwaskawe cukierki o szorstkim smaku. Oprócz cytrynowych i grapefruitowych tic-tac'ów, jedyne cukierki, jakie jadam. Kupuję je na Słowacji.

Nie znałem. Ulżyło mi - mózg nadal działa! :wink:

Pozdrawiam!
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.05.2014 16:26

plavac napisał(a):Nie znałem.

Przy czym - czoczki, to generalnie cukierki o szorstkiej powierzchni. Te, które ja kupuję, są firmy Lipo, więc nazywam je czasami lipnymi cukierkami.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.05.2014 23:20

Wracam kawałek tak samo, jak tu wszedłem, jednak przed Osojne grede odbijam w prawo. Pokonuję krótszy i łatwiejszy odcinek śnieżnego pola, a kiedy dalsza trasa wydaje się już zupełnie łatwa, zasiadam do posiłku. Ostatniego posiłku w Durmitorze.

P1800455.JPG

P1800456.JPG

P1800457.JPG

P1800458.JPG

P1800459.JPG

P1800460.JPG

Na niebo wpływa groźnie wyglądający, moherowy beret, a pod nim sunie ciemna plama jego cienia...

P1800461.JPG

P1800462.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.05.2014 15:04

Ten beret wygląda nawet , nawet :)
To , co pod beretem - wręcz przeciwnie . To standard siakiś taki . . . pewnie :roll:
:wink:

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.05.2014 19:00

Franz napisał(a):Na niebo wpływa groźnie wyglądający, moherowy beret, a pod nim sunie ciemna plama jego cienia...

jakiś ichniejszy odłam :wink:

świetne ujęcia, nie ma to jak znaleźć się w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie :)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 08.05.2014 20:19

Franz napisał(a): Ostatniego posiłku w Durmitorze.

Moherowy kłębek cukrowej waty fascynujący - ale mnie bardziej ciekawi, co sobie zostawiłeś na ten uroczysty kulinarny moment :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.05.2014 21:28

piotrf napisał(a):Ten beret wygląda nawet , nawet :)
To , co pod beretem - wręcz przeciwnie . To standard siakiś taki . . . pewnie :roll:
:wink:

Pod beretem jakaś... ciemność...

te kiero napisał(a):świetne ujęcia, nie ma to jak znaleźć się w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie :)

Tylko ten jeden raz zdarzyło mi się coś takiego zaobserwować.

plavac napisał(a):Moherowy kłębek cukrowej waty fascynujący - ale mnie bardziej ciekawi, co sobie zostawiłeś na ten uroczysty kulinarny moment :wink:

Żartujesz?
Ja taką małą uwagę przywiązuję do tego, co jem, że w zasadzie nigdy menu nie pamiętam.

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 11.05.2014 20:09

Moherowy beret.... To musi być ZNAK... 8O
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 11.05.2014 20:36

Franz napisał(a):Ja taką małą uwagę przywiązuję do tego, co jem, że w zasadzie nigdy menu nie pamiętam.

Ja mam zawsze jakiś smakołyk na koniec wędrówki :oops: :) Zazwyczaj suszone śliwki lub morele :wink: 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.05.2014 14:46

DarCro napisał(a):Moherowy beret.... To musi być ZNAK... 8O

Chyba dawał mi do zrozumienia coś w sensie: "Spieprzaj dziadu..."

;)

plavac napisał(a):Ja mam zawsze jakiś smakołyk na koniec wędrówki :oops: :) Zazwyczaj suszone śliwki lub morele :wink: 8)

Z suszonymi owocami omijamy się szerokim łukiem.
Na koniec wędrówki mam smakołyk: piwko. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 12.05.2014 22:46

Franz napisał(a):Na koniec wędrówki mam smakołyk: piwko. 8)

Więc jednak. :)

Znaczy - przypomniałeś ... :wink: :lol:

Pozdrawiam.
P. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.05.2014 23:44

plavac napisał(a):Znaczy - przypomniałeś ... :wink: :lol:

W tej chwili też właśnie próbuję udrożnić...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.05.2014 15:53

Posilony, ruszam w ostatni etap durmitorskiej przygody. Schodzę Cistą straną - szerokim, niezbyt głęboko wciętym żlebem, blisko krawędzi Osojne grede. Kiedy grań rozpływa się niżej w trawiastym stoku, szlak zakręca w lewo i wkrótce łączę się z moją poranną trasą. Teraz już znaną drogą, w końcowej fazie przez las, dochodzę nad Crno jezero i po chwili jestem na parkingu. W odróżnieniu od poprzednich późnych wizyt, tym razem trafiam tu w środku dnia.

P1800463.JPG

P1800464.JPG

P1800465.JPG

P1800466.JPG

P1800467.JPG

P1800468.JPG

Pod drzewem siedzi jakiś człowiek, który widząc mnie, jak mijam szlaban, podchodzi i pyta, czy kupiłem bilet.

- Nie wybieram się do kina.
- Bilet za wejście do parku.
- Ale ja nie wchodzę, tylko wychodzę.

No, dobra - macham ręką - zapłacę mu za to moje podeptanie Durmitoru. Podchodzę do samochodu, ściągam plecak i opieram go o wóz, żeby wyciągnąć zeń pieniądze. Wtedy pada pytanie:

- To twój samochód? Za parking też musisz zapłacić. On tu już dwa dni stoi, należy się dziesięć euro.

Ooo, nie - tego zbyt wiele. Nie ma tu żadnej informacji, że parking jest płatny. Gdyby takowa była, nie parkowałbym tu, tylko znalazł darmowe miejsce.

- Musisz zapłacić.
- To pokaż mi, gdzie tu jest napisane, że parking jest płatny.

On wyciąga ze swoich papierów jakieś pisemko i próbuje mi tam coś pokazać.

- Pokaż mi tu! Gdzie tu wisi jakakolwiek informacja o płatnościach?! - ręka ogarniam najbliższe otoczenie.

Nie ma, ale muszę zapłacić, w przeciwnym wypadku on natychmiast zadzwoni na policję.

- Dzwoń już, bo nie dostaniesz ani grosza ode mnie.

W efekcie płacę mu za wstęp do parku i przebieram się do odjazdu. On faktycznie dzwoni, być może na policję. Nie ociągając się, ale też bez wyraźnego pośpiechu, robię tych kilka przygotowań i ruszam w drogę. Myślałem o tym, żeby tu jeszcze kawkę wypić, ale w tej sytuacji znajdę sobie bardziej przyjazne miejsce.

Kiedy opuszczam parking, facet wyraźnie wkurzony coś mi tam wygraża. Ja mu macham na pożegnanie ręką...
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 15.05.2014 21:41

I tak trzeba z nachalnymi naciągaczami :) Niezależnie, z jakiego kraju pochodzą.

P.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone