Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Franz
Legenda
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.03.2014 16:26

plavac napisał(a):Niemniej szacunek, że chciało Ci się zrobić erratę. Mając przy tym świadomość, że wyłapią to przede wszystkim "wtajemniczeni" w topografię. A że pamiętałeś, co i jak - to już maestria!

Musiałem "odkłamać" kronikę. ;) Coś mi się nie chciało zgadzać pomiędzy terenem a szczątkami pamięci...

W 2006r. jeszcze notatek nie sporządzałem. Na szczęście - kilka fotek wtedy podpisałem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.03.2014 18:25

Z wierzchołka Savin kuka wracam do rozstajów drogą wejściową, po czym kieruję się pod ściany zwornika (druga fotka), łączącego Osojne grede (dwie kolejne fotki) oraz Istocni vrh.
Z tego miejsca jeszcze nie zdaję sobie sprawy z trudności, jakie nastręczy mi potężne i strome pole śnieżne, widoczne na wspomnianych fotkach.
Mam spore obawy przed wkroczeniem na groźną białą pułapkę. Kombinuję, czy nie dałoby się tego jakoś obejść, ale nijak mi to nie wychodzi. Pozostaje albo się cofnąć i zrezygnować z drugiego szczytu, albo... zaryzykować.

P1800410.JPG

P1800411.JPG

P1800412.JPG

P1800413.JPG

Ale skoro z podobnych przyczyn zrezygnowałem już z wejścia na Bezimeni vrh, to szkoda oddać walkowerem ostatni zaplanowany szczyt w Durmitorze.
Ruszam bardzo ostrożnie, próbując się asekurować czekanem i kijkiem, ale co to za asekuracja, kiedy czekan wbija się na całą swoją długość. Jeśli to pole ruszy, to przysypany na dole ciężkim mokrym śniegiem długo nie pociągnę.
Można powiedzieć, że staram się iść na paluszkach. Pot ze mnie ścieka bardziej z nerwów, niż z wysiłku. Krok za krokiem, delikatnie, ale czasu starając się nie marnować, posuwam się wytrwale w kierunku zbawczych trawek i kamoli.
Nie mam świadków, więc musicie mi uwierzyć na słowo, że - przeżyłem. Nie poleciałem, nie obsunąłem się, krótko mówiąc - dotarłem na drugi skraj niebezpiecznego żlebu.
Nade mną stromy, spokojny fragment i tylko ponad nim coś znowu nieprzyjemnie bielą do mnie zęby szczerzy.

P1800414.JPG

P1800415.JPG

A za mną Savin kuk.

P1800416.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.03.2014 19:28

Jak sobie to wyobraziłem ( specjalnie nie musiałem ... ), to mnie otrzepywało :(

To już 3 lata, jak taki mokry śnieg przysypał troje znajomych w żlebie pod Pańszczycą ...
Wyglądał dużo niewinniej niż ten "Twój" ...

Ech, Wojtku ...
Co my mamy z tą naszą pasją ...

Pozdrawiam.
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 29.03.2014 10:00

Takie stresy na weekend serwować... :hut:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.03.2014 16:36

DarCro napisał(a):Takie stresy na weekend serwować... :hut:

Następnym razem postaram się bardziej kalendarza pilnować. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.04.2014 17:25

Oglądam się za siebie na to strome i groźne pole śnieżne. Jak to dobrze, że nie będę musiał tędy wracać - a przynajmniej taką mam nadzieję. Kilka lat później polecę na mniej nachylonej białej pułapce. W Macedonii. Ale w tej chwili, oczywiście, nie mogę się nawet tego domyślać.

Podchodzę stromo zwężającym się ku górze lejkiem żlebu - co mnie czeka na białym polu powyżej, które teraz zniknęło mi z oczu, ale w pamięci tkwi groźnym memento?.. Wkrótce jednak kamień spada z serca, które zaczyna wypełniać olbrzymie uczucie ulgi. Wprawdzie dolna część śnieżnego leja jest całkowicie zalodzona, to jednak daje się go spokojnie obejść po prawej stronie.

P1800417.JPG

P1800418.JPG

P1800419.JPG

P1800420.JPG

P1800421.JPG

P1800422.JPG

P1800423.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 02.04.2014 22:07

Jestem. I podziwiam.
Widoki i hart ducha 8)

P.S. Nie lubię latać ... W każdej odmianie latania ... :?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.04.2014 14:07

plavac napisał(a):Jestem. I podziwiam.
Widoki i hart ducha 8)

Był człowiek kiedyś młody...
;)

plavac napisał(a):Nie lubię latać ... W każdej odmianie latania ... :?

W powietrzu fajnie się lata. Wiesz, jakie widoki?.. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 03.04.2014 19:31

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Nie lubię latać ... W każdej odmianie latania ... :?

W powietrzu fajnie się lata. Wiesz, jakie widoki?.. 8)

Wiem. :) Kilka razy się odważyłem :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.04.2014 22:23

plavac napisał(a):Wiem. :) Kilka razy się odważyłem :D

I mimo to nie lubisz?
Mnie się już udało kilka ładnych górskich widoczków z okna samolotu ustrzelić...

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 05.04.2014 07:58

Franz napisał(a):Kilka lat później polecę na mniej nachylonej białej pułapce. W Macedonii. Ale w tej chwili, oczywiście, nie mogę się nawet tego domyślać.

Ja bym się domyślał. To kwestia prawdopodobieństwa. Jak ryzykujesz, to wcześniej czy później wypadnie "szóstka".

Zawsze zastanawiają mnie idący w Himalaje. Co dziesiąta osoba idąca na Everest ginie. Inne szczyty mają jeszcze "lepsze" statystki. I nie jest prawdą, że giną tylko ci niedoświadczeni i głupi.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.04.2014 15:22

DarCro napisał(a):Ja bym się domyślał. To kwestia prawdopodobieństwa. Jak ryzykujesz, to wcześniej czy później wypadnie "szóstka".

Zawsze zastanawiają mnie idący w Himalaje. Co dziesiąta osoba idąca na Everest ginie. Inne szczyty mają jeszcze "lepsze" statystki. I nie jest prawdą, że giną tylko ci niedoświadczeni i głupi.

Statystyka nie kłamie, ale nic nie mówi na temat konkretnego przypadku. Dlatego każdy - mnie nie wyłączając - zakłada, że to akurat nie to miejsce, nie ten czas... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 05.04.2014 22:23

Wszyscy tak myślimy.
I to bez wychodzenia w góry.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.04.2014 19:08

DarCro napisał(a):Wszyscy tak myślimy.
I to bez wychodzenia w góry.

A powinien co dziesiąty, zamiast ruszyć w Himalaje, po prostu palnąć sobie w łeb. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 06.04.2014 21:23

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Wiem. :) Kilka razy się odważyłem :D

I mimo to nie lubisz?

Może rzeczywiście lubię ... tylko ... o tym nie wiem ! :wink: :)

Franz napisał(a):A powinien co dziesiąty, zamiast ruszyć w Himalaje, po prostu palnąć sobie w łeb. ;)

Chyba dałeś mi dobrą radę ! :wink: :)

Pozdrawiam ! 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone