Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
DarCro
Cromaniak
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 23.02.2014 12:50

Lata w Czarnogórze, to te sople nie przyżyją...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.02.2014 14:47

plavac napisał(a):Trochę jak przez dziurkę od klucza ...

Albo przez szparę między murem i drzwiami...

DarCro napisał(a):Lata w Czarnogórze, to te sople nie przyżyją...

Tiaa... zobaczymy.
W Rumunii też jest - do tego niżej, więc łatwiej dostępna - niczym nie chroniona jaskinia lodowa.
Zajrzałem do niej przed laty.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.02.2014 15:14

Franz napisał(a):W Rumunii też jest - do tego niżej, więc łatwiej dostępna - niczym nie chroniona jaskinia lodowa.
Zajrzałem do niej przed laty.

Czy masz na myśli Scarisoarę ( mam do niej około 500 km. a jej okolica też jest dla mnie bardzo ciekawa - jeden z celów na kolejny spacer :D ) , czy też zaglądałeś może do innej :?:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.02.2014 16:02

piotrf napisał(a):Czy masz na myśli Scarisoarę ( mam do niej około 500 km. a jej okolica też jest dla mnie bardzo ciekawa - jeden z celów na kolejny spacer :D ) , czy też zaglądałeś może do innej :?:

Scarisoara jest płatna i z przewodnikiem - byłem pod nią w zeszłym roku, ale zbyt wcześnie rano i nie chciało mi się czekać na otwarcie.
Miałem na myśli Jaskinię Lodową Żywego Ognia (Pestera Ghetarul Focul Viu).

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 23.02.2014 19:24

To bardziej strażnik niż przewodnik, bo jaskinia jest mała. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.02.2014 21:09

DarCro napisał(a):To bardziej strażnik niż przewodnik, bo jaskinia jest mała. :)

Niech będzie nawet "osoba towarzysząca". ;)
Domyślam się, że byłeś. Ja nocowałem w pobliżu, ale czekać, aż otworzą - nie chciało mi się.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.02.2014 21:37

Franz napisał(a):Miałem na myśli Jaskinię Lodową Żywego Ognia (Pestera Ghetarul Focul Viu).

Również ciekawa bardzo 8) Zastanawiam się , czy z moim kolanem dałbym radę w maju lub czerwcu :?:
Wąwozy Runcului + Pociovalistei oraz Borzesti czekają już dwa lata , że o kilku innych okolicznych atrakcjach nie wspomnę :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.02.2014 23:41

piotrf napisał(a):Wąwozy Runcului + Pociovalistei oraz Borzesti czekają już dwa lata

Samochodem przejedziesz.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.02.2014 00:52

Franz napisał(a):Samochodem przejedziesz.

Do jaskiń będzie trudno . . . :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.02.2014 13:28

piotrf napisał(a):Do jaskiń będzie trudno . . . :wink:

Mówisz o jaskiniach w tych wąwozach?
Ja tam wpadłem tylko na moment, już pod wieczór. Nic nie wiedziałem o jaskiniach. Jakieś ciekawe czy proste groty?

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.02.2014 00:28

Franz napisał(a):Mówisz o jaskiniach w tych wąwozach?
Ja tam wpadłem tylko na moment, już pod wieczór. Nic nie wiedziałem o jaskiniach. Jakieś ciekawe czy proste groty?

Widziałem zdjęcia znajomych z kilku wąwozów , w których są groty - nie zapuszczali się głęboko , bo nie mieli nawet latarki :wink: Nie pamiętają też nazw tych wąwozów , ale porównałem z Twoimi zdjęciami i wyszło mi , że to są te właśnie , które wymieniłem , plus dwa wąwozy nie do końca zidentyfikowane ( pracuję nad tym :) ) .
A marzy mi się też połączyć powyższe z jaskiniami : Scărişoarą , Niedźwiedzią i Meziad ( blisko siebie są ) 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.02.2014 15:03

piotrf napisał(a):Widziałem zdjęcia znajomych z kilku wąwozów , w których są groty - nie zapuszczali się głęboko , bo nie mieli nawet latarki :wink: Nie pamiętają też nazw tych wąwozów , ale porównałem z Twoimi zdjęciami i wyszło mi , że to są te właśnie , które wymieniłem , plus dwa wąwozy nie do końca zidentyfikowane ( pracuję nad tym :) ) .
A marzy mi się też połączyć powyższe z jaskiniami : Scărişoarą , Niedźwiedzią i Meziad ( blisko siebie są ) 8)

Ja wprawdzie zapalonym jaskiniowcem nie jestem, ale ciekawą szatę naciekową zawsze chętnie zobaczę. Zaś w przypadku jej braku wystarczyłyby też jakieś ciekawe korytarze, oby bez zacisków. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.02.2014 14:40

Pozostali jednak nie chcą tak łatwo odpuścić. O ile dla mnie to tylko punkt na trasie, to dla nich jaskinia stanowi cel dzisiejszego dnia.
Pożyczam im nawet czekan - techniki stosują różne: to przeciskanie się między zalodzoną bryłą śniegu, a skałą, to znów atak od góry. Wszystkie próby jednak spełzają na niczym i w końcu dają za wygraną.

P1700375.JPG

P1700376.JPG

P1700377.JPG

Żegnam się z nimi - oni tu sobie zrobią piknik, a ja ruszam w drogę powrotną. Z pewnym niepokojem spoglądam na zegarek - późno, a mam przed sobą daleką drogę...

P1700378.JPG

P1700379.JPG

P1700380.JPG

P1700381.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.02.2014 20:40

O - jest czerwone stylisko !
I jakby ktoś przeniósł fragment Schlernu do Montenegro :wink: Na przedostaniej fotce...

Pozdrawiam.
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2014 13:55

plavac napisał(a):O - jest czerwone stylisko !
I jakby ktoś przeniósł fragment Schlernu do Montenegro :wink: Na przedostaniej fotce...

Tylko brak na końcu tych strzelistych turni. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone