Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.09.2013 13:53

Franz napisał(a): soczystej zieleni doliny

faktycznie rewelacyjnie kontrastuje, szczególnie też ta zieleń jeziorka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.09.2013 14:29

te kiero napisał(a):ciekawe jakby się u nas długo utrzymało... prawdziwi ludzie gór to okej, a reszta :?:

Zawsze w takich momentach przypomina mi się historia pierwszego takiego schroniska, opisana w książce "W stronę Pysznej". Nie wiem, czy czytałeś.

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.09.2013 17:56

Niestety nie czytałem, ale jakoś nie wyobrażam sobie, by coś takiego długo pociągnęło; no chyba że gdzieś na samotni... lubię klimaty takich miejsc.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.09.2013 18:26

te kiero napisał(a):Niestety nie czytałem, ale jakoś nie wyobrażam sobie, by coś takiego długo pociągnęło; no chyba że gdzieś na samotni... lubię klimaty takich miejsc.

Te schroniska to zazwyczaj na samotniach :D

Danusia kiedyś pokazywała takie miejsca, ale chyba w czeskich górach, nie naszych, ale jednak dostępne dla Polaków, gdzie była samoobsługa, na Młocinach, koło mnie, co prawda nie schronisko, ale jest spory plac z gotowymi paleniskami i opałem do samoobsługowego robienia ognisk i grilli i jakoś egzystuje od wielu lat.

Ja myślę, że jednak góry stanowią pewną barierę dla, za przeproszeniem, pospólstwa, które woli prundu nałapać gdzieś w dolinie, gdzie się można wylansować, a nie tam, gdzie cię nikt nie zobaczy.

Swoją drogą czytałem ostatnio o jakimś znanym schronisku, nie pamiętam którym, ale pamiętam je ze swoich "górskich" czasów, że nie wyrabia i że się będzie musiało skomercjalizować, bo, niestety, jako typowe schronisko nie daje rady finansowo się utrzymać :(
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.09.2013 20:09

weldon napisał(a):Swoją drogą czytałem ostatnio o jakimś znanym schronisku, nie pamiętam którym, ale pamiętam je ze swoich "górskich" czasów, że nie wyrabia i że się będzie musiało skomercjalizować, bo, niestety, jako typowe schronisko nie daje rady finansowo się utrzymać :(

W Dolomitach rozmawiałem z gospodynią jednego ze schronisk. Z noclegów by nie wyżyli - fakt, że są dosyć tanie. Reperują budżet gastronomią.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.09.2013 20:37

te kiero napisał(a):Niestety nie czytałem, ale jakoś nie wyobrażam sobie, by coś takiego długo pociągnęło; no chyba że gdzieś na samotni... lubię klimaty takich miejsc.

Książkę gorąco polecam - z wielu względów.

A z tym schroniskiem w skrócie tak to wyglądało:

W porządnym drewnianym szałasie urządzono wszystko, co potrzebne do awaryjnego noclegu. Postawiono szafkę z żywnością, skarbonkę i cennik za wiktuały.
Po tygodniu szafka była pusta. Ktoś bardziej dociekliwy rozbił skarbonkę. Nie znalazł w niej ani grosza, więc ukradł szafkę...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.09.2013 14:00

Pora rzucić okiem na obydwa jeziora - Veliko i Mało Skrcko jezero.

P1500084.JPG

P1500085.JPG

P1500086.JPG

P1500087.JPG

P1500088.JPG

P1500089.JPG

P1500090.JPG
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.09.2013 18:06

uwielbiam ten majestat gór, szczególnie na żywo...
przypomina mi to zejście z Ostervy do Popradskego Plesa w SK Tatrach, ten sam klimat, było cudnie, przełom sierpnia/września i śniegu było po kolana...
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 08.09.2013 11:41

te kiero napisał(a):przypomina mi to zejście z Ostervy do Popradskego Plesa w SK Tatrach, ten sam klimat, było cudnie, przełom sierpnia/września i śniegu było po kolana...

A ja pamiętam 20 lat temu jak na początku września Słowacy na Grzesiu ulepili bałwana.
Pozdrawiam Tomek.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.09.2013 23:05

te kiero napisał(a):uwielbiam ten majestat gór, szczególnie na żywo...
przypomina mi to zejście z Ostervy do Popradskego Plesa w SK Tatrach, ten sam klimat, było cudnie, przełom sierpnia/września i śniegu było po kolana...

Popradske pleso kojarzy mi się głównie z dniem, kiedy przez wiele godzin czekaliśmy we dwóch z Milimetrem na lepsze warunki pogodowe, żeby ruszyć na wspinaczkę. Nawet nas słowacki filanc wylegitymował, czy nie przekroczyliśmy nielegalnie czechosłowackiej granicy.
Odpowiednich warunków się nie doczekaliśmy i dzień kończyliśmy przy kolejnych kuflach piwa, a kiedy już po ciemku wróciliśmy na tabor, zgromił nas dokumentnie wnerwiony do ostateczności kierownik sportowy - Waciu Sonelski - bo się bał, że coś się nam mogło przydarzyć. :twisted:

tompie68 napisał(a):A ja pamiętam 20 lat temu jak na początku września Słowacy na Grzesiu ulepili bałwana.
Pozdrawiam Tomek.

Opisywany dzień zakończę przejazdem w śnieżnym wąwozie.

A jeśli czarnogórskie klimaty Wam podchodzą, to polecam tez góry po drugiej stronie kanionu Pivy.

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.09.2013 07:12

Franz napisał(a):
A jeśli czarnogórskie klimaty Wam podchodzą, to polecam tez góry po drugiej stronie kanionu Pivy.

Pozdrawiam,
Wojtek

jestem i tam jak napisałem posta: po cichu oglądam;
w ogóle chciałbym przebrnąć przez wszystkie Twoje wyprawy, jest co oglądać, o ciekawym przedstawianiu tematów nie wspomnę, szczegóły w zdjęciach, w sumie nie trzeba dużo pisać/mówić, ukazane miejsca same do nas przemawiają, mam nadzieję, że mi się uda... dzięki bo w życiu na żywo tyle nie ogarnę
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.09.2013 12:25

te kiero napisał(a):w życiu na żywo tyle nie ogarnę

Nigdy nie mów... ;)

Nie wiem wprawdzie, ile masz lat, ale rachunek prawdopodobieństwa podpowiada, że jesteś ode mnie młodszy. Zatem - tyle jeszcze przed Tobą. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
JoannaCRO
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaCRO » 09.09.2013 18:09

cos pieknego, moze kiedys sie wybiore na czarnogore. nie mialam czasu przejzec calego watku, mozecie mi poweidziec jakie miejscowoscie polecacie?

Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.09.2013 18:17

JoannaCRO napisał(a):cos pieknego, moze kiedys sie wybiore na czarnogore. nie mialam czasu przejzec calego watku, mozecie mi poweidziec jakie miejscowoscie polecacie?

Hmm... chętnie spróbuję Ci poradzić, tylko...

Mam obawy. Jeśli nie usuniesz tej stopki, to - jak znam porządki na tym forum - administratorzy mogą usunąć Twój wpis.

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.09.2013 18:48

Franz napisał(a):
te kiero napisał(a):w życiu na żywo tyle nie ogarnę

Nigdy nie mów... ;)

Nie wiem wprawdzie, ile masz lat, ale rachunek prawdopodobieństwa podpowiada, że jesteś ode mnie młodszy. Zatem - tyle jeszcze przed Tobą. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

5 lat do słynnej czterdziestki :wink:
nie no trochę już się zjeździło i schodziło, ale nie tak intensywnie i dokładnie (wędrówkowo) zdobywałem odwiedzane miejsca, druga połówka nieco słabszej formy...
pzdr
Dawid
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone