W moim przypadku elastyczność bierze górę nad ambicjami i własnymi zainteresowaniami. Musze zostawić coś dla reszty rodzinki.
Pozdrawiam Tomek
marzka napisał(a):Franz, czy do Monastyru Ostrog trzeba dojść pieszo, czy można podjechać samochodem ?
marzka napisał(a):Franz, czy do Monastyru Ostrog trzeba dojść pieszo, czy można podjechać samochodem ?
Muszę przejechać z Herceg Novi do Żabljaka i chcę po drodze zaliczyć ten Monastyr plus kanion Tary, czyli trochę objeżdzania i nadkładania drogi by było i zastanawiam się czy z dzieciaczkami nie będzie to zbyt męczące. Kilometrów niby mało, ale wiadomo, to nie autostrady...
tzn dojazd tu, sam Monastyr jest kilkaset m dalej (ale może być przepełniony parking, więc może będzie ciut dalej):
Kiedy ja tam byłem, dało się podjechać prawie pod sam monastyr. Przypuszczam, ze to się nie zmieniło, ale głowy nie dam.
marzka napisał(a):tzn dojazd tu, sam Monastyr jest kilkaset m dalej (ale może być przepełniony parking, więc może będzie ciut dalej):
właśnie o te kilkaset metrów mi chodzi szukam po necie i niektórzy wspominają, że dojeżdza się tylko do dolnego klasztoru i na te 300 m schodów i ostrego podejścia potrzeba przynajmniej 40 min a najlepiej godzinkę, inni z kolei twierdzą, że można już podjechać pod górny monastyr.
Filmik do końca mi nie rozjaśnia sprawy, ponieważ też jakieś schody tam migają (poza tym nie mam głosu, nie wiem czy coś mówią, w pracy jestem )Kiedy ja tam byłem, dało się podjechać prawie pod sam monastyr. Przypuszczam, ze to się nie zmieniło, ale głowy nie dam.
To mi daje nadzieję, że jednak te 300 m spinaczki to tylko dla chętnych i zdesperowanych pielgrzymów, a kto chce to samochodzikiem...
W sumie nawet fajnie by było się przejść, człowiek chyba bardziej by poczuł to miejsce, ale trójka marudzących dzieci i konieczność dotarcia w tym samych dniu aż do Żabljaka trochę mnie demotywuje w tym temacie
Franz, a jechałeś może trasą znad zatoki Kotorskiej do Nikisic przez Risan, Grahovo, Vilusi ? Trochę obawiam się tej trasy...
pozdrawiam Marzena
marzka napisał(a):właśnie o te kilkaset metrów mi chodzi szukam po necie i niektórzy wspominają, że dojeżdza się tylko do dolnego klasztoru i na te 300 m schodów i ostrego podejścia potrzeba przynajmniej 40 min a najlepiej godzinkę, inni z kolei twierdzą, że można już podjechać pod górny monastyr.
Filmik do końca mi nie rozjaśnia sprawy, ponieważ też jakieś schody tam migają (poza tym nie mam głosu, nie wiem czy coś mówią, w pracy jestem )
marzka napisał(a):To mi daje nadzieję, że jednak te 300 m spinaczki to tylko dla chętnych i zdesperowanych pielgrzymów, a kto chce to samochodzikiem...
Powrót do Czarnogóra - Црна Гора