Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Franz
Legenda
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.03.2013 17:39

Piotrek Byrdziak napisał(a):U mnie jezioro tak wyglądało, kiedy wyglądało:

Znalazłem tę samą górkę z lekką mgiełką:D

Dopiero dzięki Tobie teraz widzę, co wtedy widziałem. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.03.2013 19:02

Pochłaniam wszystko co o Czarnogórze, więc nie mogło mnie tu zabraknąć, Franz jak zawsze superrr...
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 11.03.2013 22:10

Za niecałe 3 miesiące będę to wszystko mógł oglądać na własne oczy; i jest w tym oczywiście i Franza zasługa!
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 11.03.2013 23:03

Witam. Pierwszy raz wybieram się do Czarnogóry. Mam pytanie do kolegów znających Durmitor. Czy w okolicach Sedla i dalej do Peciny jest możliwość bezpiecznego zostawienia samochodu? Chciałbym z tego rejonu wejść na Bobotov gdyż będę dysponował ograniczoną ilością czasu a od Żabliaka to czytałem, że ok. 7 do 8 godzin w jedną stronę. Pozdro :papa:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 12.03.2013 08:58

:P To zależy: jak masz dobrego merca, możesz liczyć na złodziei z Albanii :P

Ale tak na poważnie - to bardzo bezpieczny kraj, zwłaszcza przy zachowaniu podstawowych zasad: nic widocznego na siedzeniach czy konsoli. To i w Polsce się zdarza.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2013 15:54

te kiero napisał(a):Pochłaniam wszystko co o Czarnogórze, więc nie mogło mnie tu zabraknąć, Franz jak zawsze superrr...

Miło mi, że Ci się podoba. :)

MWN napisał(a):Za niecałe 3 miesiące będę to wszystko mógł oglądać na własne oczy

Czyli początek czerwca? No, pięknie... 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2013 16:08

tompie68 napisał(a):Czy w okolicach Sedla i dalej do Peciny jest możliwość bezpiecznego zostawienia samochodu? Chciałbym z tego rejonu wejść na Bobotov gdyż będę dysponował ograniczoną ilością czasu a od Żabliaka to czytałem, że ok. 7 do 8 godzin w jedną stronę.

Też zostawiłem wóz na Sedlu, skąd wszedłem na Bobotov kuk.
Dzień wcześniej zostawiłem niżej, skąd wchodziłem na Prutas.

MWN napisał(a):przy zachowaniu podstawowych zasad: nic widocznego na siedzeniach czy konsoli. To i w Polsce się zdarza.

W tamtym rejonie czuję się jak w Polsce - nie mam gwarancji, że wszystko będzie OK, ale też nie mam większych obaw niż w naszym kraju.

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 12.03.2013 22:19

Franz napisał(a):W tamtym rejonie czuję się jak w Polsce - nie mam gwarancji, że wszystko będzie OK, ale też nie mam większych obaw niż w naszym kraju.

Pozdrawiam,
Wojtek

Czytając coraz więcej postów na tym forum jak i inne źródła coraz bardziej się przekonuję, że tereny te jednak są, niestety, bezpieczniejsze niż Polska. Jednakże nauczony polskim doświadczeniem chodziło mi bardziej o tamtejsze służby. Czy się nie czepiają?
Pozdrawiam
Tomek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 13.03.2013 09:31

Bo w Polsce jesteś cały czas i każdy taki przypadek jest nagłaśniany przez media. Kup w Chorwacji tamtejszą gazetę, to się zdziwisz ile jest tam wszelkiego rodzaju afer i przestępstw. Zresztą to było dotąd główną (oprócz Gotoviny) przeszkodą w rozmowach o akcesji do UE.

A co do służb: w Chorwacji trzeba się pilnować, ale złośliwi nie są. Chodzi o drogówkę, a w BiH pogłoski jakoby na każdym rogu czyhali z radarem w moim przypadku się nie zdarzyło. Z jednymi u drugimi można pertraktować. Nawet z Czechami zwłaszcza jak się ma nazwisko Nowak....
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.03.2013 20:13

tompie68 napisał(a):Jednakże nauczony polskim doświadczeniem chodziło mi bardziej o tamtejsze służby. Czy się nie czepiają?

Mnie się czepiał parkingowy w Żabliaku.
Natomiast, kiedy postawisz wóz na pustkowiu, o ile drogi nie tarasujesz, to nie ma powodu, by się ktokolwiek czepiał.

MWN napisał(a):Chodzi o drogówkę, a w BiH pogłoski jakoby na każdym rogu czyhali z radarem w moim przypadku się nie zdarzyło. Z jednymi u drugimi można pertraktować.

Ja beznadziejnie pertraktuję. Właściwie, czekam, czy ze mną policja zechce pertraktować. ;)
W BiH mnie raz złapali za wyprzedzanie na ciągłej. Kwadrans straciłem, w końcu machnęli ręką i puścili.

Pozdrawiam,
Wojtek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 14.03.2013 12:51

nie chodzi o płacenie łapówki, ale próba porozumienia, żeby zdali sobie sprawę, że nie mają przed sobą złoczyńcy, tylko turystę. A próba porozumienia w ich języku działa czasem cuda.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.03.2013 14:04

MWN napisał(a):nie chodzi o płacenie łapówki, ale próba porozumienia, żeby zdali sobie sprawę, że nie mają przed sobą złoczyńcy, tylko turystę.

Moim zdaniem, turysta czy złoczyńca - jeśli łamiemy przepisy, nawet kiedy uważamy, że w konkretnym miejscu są bezsensowne, musimy być przygotowani na ewentualne poniesienie konsekwencji.

Mówiąc o negocjacjach, też nie miałem na mysli stricte łapówek. Często mi się przytrafia, że policja startuje od jakiejś kwoty, a potem sami zjeżdżają do połowy, bądź nawet puszczają mnie bez mandatu. Chyba mi dobrze z oczu patrzy. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 15.03.2013 09:41

Z pewnością; wydaje mi się, że w naszym wieku :smo: policja patrzy na nas nieco inaczej niż na młokosów kierownicy.... A konsekwencje, no cóż byle nie były tak surowe. Kiedyś jechałem autostradę w stronę Osieku, a że było pusto przycisnąłem do 180. Zostałem zatrzymany przez czarne BMW z osjekową rejestracją i zaczęło się od 5.000 kn - skończyło na 50 Euro. Ale niezależnie ile bym zapłacił pamięć zawsze mi podpowie to czarne BMW.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.03.2013 14:43

MWN napisał(a):Ale niezależnie ile bym zapłacił pamięć zawsze mi podpowie to czarne BMW.

Mnie zwykle czarne BMW kojarzy się z ludźmi, którzy wolą z prawem nie mieć zbyt wiele do czynienia. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.05.2013 17:40

Wyjazd pierwszy.

W młodzieńczych czasach czytałem o tajemniczych, pięknych, kuszących górach gdzieś na końcu świata. Nazwy przedziwne: Durmitor, Prokletije...
Że to nie koniec świata? Że to tak blisko? Wtedy to było strasznie daleko. W Jugosławii, która była bliżej zgniłego zachodu, niż porządnej demokracji ludowej.

Czasy się jednak zmieniają. Minęło wiele lat i oto wyruszam w trasę. Nie ma już Jugosławii - przejeżdżam przez Chorwację, Bośnię i Hercegowinę i wjeżdżam do... Czarnogóry. Od razu wpadam w zaczarowany świat kanionu Pivy.

P1400001.JPG

P1400002.JPG

P1400003.JPG

P1400006.JPG

P1400007.JPG

P1400008.JPG

P1400010.JPG
Ostatnio edytowano 29.05.2013 13:57 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone