Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogora - male porowananie z urlopu w 2004 i 2005 roku.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pklimas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pklimas » 31.08.2005 12:14

Ceny i jakosc uslug idzie w gore. Noclegi o 1 euro drozsze niz w zeszlym roku (i to po targowaniu sie).
Na wielkiej plazy powstaja coraz to kolejne platne odcinki. Mnie to sie nie
podobalo wiec za 7e lokalnie kupilem duzy parasol i chodzilem z nim na dzika plaze.

Czarnogorcy zaczynaja dbac o czystosc. Zarowno w miastach jak i na plazy jest znacznie
czysciej niz w zeszlym roku. Pojawily sie tabliczki "Niech bedzie czysto".

Ceny w sklepach w wiekszosci spadly!!! Wynika to chyba ze zwiekszenia sie konkurencji
np. to samo piwo w tym samym sklepie w zeszlym roku 1,30e a w tym 1,15e. Podobnie ceny owocow,
sera zoltego czy mleka takze spadly.

Bankomaty wyrastaja jak grzyby po deszczu w stosunku do zeszlego roku ich ilosc sie podwoila.
To samo dotyczy sie mozliwosci placenia karta na stacjach bezynowych.

Wiekszosc osob < 30 roku zycia zna przynajmniej w dostatecznym stopniu angielski wiec problemow z porozumieniem
sie tam nie ma. Gwaltownie spadla ilosc policji z 'suszarkami'. Zamiast lapac kierowcow wyslali ich na
wybrzeze gdzie staraja sie pomoc turystom.

Droga przez Bosnie - szybka, przelotowa z tania benzyna i o dziwo takze znacznie spadla ilosc
patroli drogowych. Nocleg w przyzwoitym motelu to 15e za ladny pokoj 2 osobowy.
Calosc trasy Katowice-Ulcinj mozna zrobic w 25 godzin bez korzystania z autostrad i bez lamania
przepisow. Malowniczosc calej trasy ma dla mnie nawet wieksze znaczenie od temperatury wody w morzu

Coz, z Czarnogory robi sie druga Chorwacja - tylko ceny w knajpach bez zmian dalej niskie.

Niestety ten wydawaloby sie pozytywny obraz zaburza infrastruktura drogowa.
Poniewaz przyjezdza tam coraz wiecej turystow oraz coraz wiecej lokalnych mieszkancow
stac na samochod - jazda zaczyna byc koszmarkiem.
Coz z tego ze drogi maja dobry asfalt skoro zaczyna byc bardzo tloczno.
Nawet jakby zaczeli teraz budowac to obawiam sie ze w przyszlym roku bedzie
jeszcze wiekszy koszmar. Drugi problem to zebractwo - w zeszlym roku nie bylo tego prawie w ogole.
W tym roku na wybrzezu chyba nastapil zjazd zebrakow - prosza na skrzyzowaniach, na deptakach a
nawet na plazy czy zaczepiaja gosci siedzacych w restauracji przy stoliku wystawionym na zewnatrz.
Ogolnie zjechalo sie takze wiecej 'zlotej mlodziezy' z 'umc umc' w samochodzie.

Podsumowujac, jak ktos tam jeszcze nie byl - to polecam lecz moj entuzjazm jest znacznie
mniejszy niz byl rok temu. Czarnogora jest na etapie Polski z 1990 roku - obawiam sie
ze w najblizszych latach wzrostu komercjalizacji i spadku atrakcyjnosci tego miejsca.
Dla rodziny z maly dzieckiem jest jednak dobry wybor. Mozna tam tanio spedzic wakacje
nad cieplym morzem lecz 3 raz sam tam juz nie pojade.
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 31.08.2005 12:26

zgadzam sie w 99% ;)
ten 1% to jednak wzrost cen w stosunku do zeszlego roku jesli chodzi o:
1. benzyne - wzrost o ok 0,2-0,3EUR, co jednak w ostatecznym rozrachunku wychodzi na jedno przy obecnym kursie EUR/PLN, nizszym o 0,40PLN w stosunku do lata2004. Aktualna cena Pb95 to 1,08EUR/l
2. jedzenie/picie w restauracjach - ma to na pewno zwiazek z coraz wieksza komercjalizacja wybrzeza i probami zagospodarowania nowych plaz. Dla porownania w 2004 w knajpce nad plaza w okolicach Budvy (nie w samym miescie!) placilem za 0,5l piwo 1,30 EUR, w tym roku w tej samej knajpce trzeba bylo zaplacic 1,50EUR za 0,33l.
3. coraz wiecej "platnych" odcinkow drog dojazdowych na plaze ;)
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 03.09.2005 15:07

byłem na wielu plażach Wielikiej Plaży i płaciłem nie za samo korzystanie a plaży, ale za parking. (1E za cały dzień). Na jednej z plaż należało również płacic za postawienie własnego parasola, ale o tym słyszałem juz 2 lata temu nie było to więc dla mnie zaskoczeniem. Miejsca na Wielikiej Plaży jest jeszcze sporo i dla tych, ktorzy chca korzystac z urządzonych odcinków jak i dla "dzikusów". Czystość poprawia się znacznie. Zaczyna sie od plaż, miast turystycznych, z czasem pójdzie dalej. Potwierdzam kłopoty z drogami. Powrót z plaży poza miastem potrafił zająć nawet do 1.5 godziny.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 03.09.2005 15:18

Northstar napisał(a):. Powrót z plaży poza miastem potrafił zająć nawet do 1.5 godziny.

Nie ma tam kilku miejscowości położonych bezpośrednio nad morzem?

Do ładnych plaż można dojechać tylko samochodem bo są one daleko od miasteczek?

Pozdrawiam
pklimas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pklimas » 05.09.2005 09:46

Ze wzgledu na male dziecko bylem w Ulcinj ktore lezy kolo Vielikej Plazy - jest piaszczysta. Mozna chodzic albo na plaze miejska - ale po godzinie 10 nie znajdziesz tam miejsca na rozlozenie recznika - taki tlum; albo musisz jezdzic na plaze za miastem tak okolo 10 km w jedna strone
Daro2502
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daro2502 » 11.09.2005 13:26

Witam.
W przyszłym roku mamy zamiar spędzić urlop w Czarnogórze.
Czy to prawda że można tom taniej niż w Chorwacji wynająć apartament?
W tym roku w czerwcy w cro płaciłem 40 euro za dobę 7 osób.
Jakie są ceny "wywoławcze"
Pozdrawiam
Daro
pklimas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pklimas » 11.09.2005 17:41

Wywolawcze to 8-1o euro od osoby w zaleznosci od standardu i dlugosci pobutu. Slowianie placa 5-8 euro w zaleznosci od zdolnosci negocjacyjcych od osoby za noc :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2005 21:21

Northstar napisał(a):byłem na wielu plażach Wielikiej Plaży i płaciłem nie za samo korzystanie a plaży, ale za parking. (1E za cały dzień). Na jednej z plaż należało również płacic za postawienie własnego parasola, ale o tym słyszałem juz 2 lata temu nie było to więc dla mnie zaskoczeniem. Miejsca na Wielikiej Plaży jest jeszcze sporo i dla tych, ktorzy chca korzystac z urządzonych odcinków jak i dla "dzikusów". Czystość poprawia się znacznie. Zaczyna sie od plaż, miast turystycznych, z czasem pójdzie dalej. Potwierdzam kłopoty z drogami. Powrót z plaży poza miastem potrafił zająć nawet do 1.5 godziny.

W tym roku zrobiłem sobie wycieczkę z Peljesaca na w/w plażę WIELKĄ, za Ulcinjem sznur samochodów, żółwie tempo..i czasami brak jakichkolwiek zasad (przepisów) drogowych w zastosowaniu....ale nie ma większego bólu...przejechać się da. Kilka kilometrów za miastem zjechałem na plażę (w oznakowaniu camping, parking itp...), w restauracji przy parkingu siedzi kilka podpitych typków...lustrujących wszystkich przyjeżdżajacych....myślimy...może nie odkręcą nam kół zanim wrócimy z plaży....obok parkuje węgierski autokar i jest w nim kierowca....ryzykujemy więc zwiedzenie plaży. Pytam kolesi o drogę na plażę....i tu zaskoczenie....jeden z nich całkiem nieźle mówi ...po polsku....po paru zdaniach już prawie jesteśmy kumple :)))) Idziemy na plażę 200 - 300 metrów i tu b. niemiłe wrażenie.....tłumy ludzi na piachu koloru ciemnoszarego, konsystencji...prawie popiołu. Dzieci, które do tego specjału dolały w wiaderkach trochę wody otrzymują 100 % czarne błoto do zabawy. Wiatr wiejący czasami przykleja piach do posmarowanych ludzisków, robią sie stopniowo coraz czarniejsi.....akurat jest ok. 40 st. duchota i zbiera się na burzę (dopadła nas dopiero na przejściu SCG-HR w drodze powrotnej). Woda płytka kilkadziesiąt metrów w głąb morza, lekkobrudna, pływa w niej trochę ciał obcych, ale nie jest przesadnie brudna, bardziej chyba zmącona od kąpiących się, oczywiście ciepła. Robimy kilka zdjęć i rezygnujemy z "plażowania" w tych warunkach. W drodze powrotnej do parkingu jest knajpka a z tyłu WC.....już 20 m od niej czuję, że przestało mi się chcieć siku....ale moja żona raczej musi tam wejść....nabiera powietrza i znika za drzwiami.... po wyjściu minę ma dziwną..(pewnie musiała w środku zrobić jakieś oddechy....). Wracamy na parking (ten akurat bezpłatny), ale rozumiem, że mógłby być teoretycznie płatny....za to nigdy w życiu nie zapłaciłbym centa za plażę i okolice. Temperatura na zewnątrz 39 st.C, ale jesteśmy w autku i niedługo sie trochę ochłodzi. Odjeżdżamy....i jeśli kiedyś wrócimy do SCG to na pewno nie będzie to Velika Plaża.
Odnosząc sie do słów Northstara, z moich obserwacji wynika, że o czystość zaczyna sie dbać w miastach (widać sporo sprzątających osób - głównie Albańczyków), oraz na przydrożnych parkingach, gdzie są tabliczki z prośbą o nie śmiecenie.....ale powiedzmy sobie szczerze....narazie czyściciele przegrywają tę wojnę (szczególnie na parkingach i poza miastami)...nie jest to tylko zmora SCG....na trasie w BiH też można się spotkać z podobnymi widokami....no i uderzmy się (my turyści)w pierś....wśród tych śmieci sporo posiada zagraniczne etykiety...także polskie..:(((.
Góry Montenegro są chyba bardziej atrakcyjne.....szczególnie tak pięknie opisywane tu na forum przez "hardcorowców".....

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone