Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra - jaka trasa najlepsza?

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 22.01.2014 19:39

:lol: Dzięki serdeczne za rady! Jesteście wspaniali
Co 3 dzień wikt kuchenny a tak knajpy - pizza, pasta itp.
Chciałbym się zmieścić w 6000PLN :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.04.2014 08:58

Podepnę się z pytaniem. Może ktoś podpowie.

Google Maps pokazują drogę do Czarnogóry "górą" przez Bośnię - Stolac, Plana, Bileca lub "dołem" przez Dubrovnik i Herceg Novi. Piszę o końcówce trasy CZ-A-SLO-HR-MNT.

Czy ktoś ma doświadczenie z tymi trasami? Czy droga nr 8 przez Dubrovnik jest zatłoczona?

Jedziemy za Bar. W środku tygodnia ok. 20 sierpnia. Jak w tych terminach to wygląda?

Priorytetem w tym przypadku będzie szybkość pokonania trasy, a nie jej "widokowość".
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.04.2014 18:55

ołowiany napisał(a):Podepnę się z pytaniem. Może ktoś podpowie.

Google Maps pokazują drogę do Czarnogóry "górą" przez Bośnię - Stolac, Plana, Bileca lub "dołem" przez Dubrovnik i Herceg Novi. Piszę o końcówce trasy CZ-A-SLO-HR-MNT.

Czy ktoś ma doświadczenie z tymi trasami? Czy droga nr 8 przez Dubrovnik jest zatłoczona?

Jedziemy za Bar. W środku tygodnia ok. 20 sierpnia. Jak w tych terminach to wygląda?

Priorytetem w tym przypadku będzie szybkość pokonania trasy, a nie jej "widokowość".

odpuściłbym Plana i Bilecę i jeżeli przez Bośnię to tak ( Trebinje most ),
ale spokojnie jechałbym przez Dubrę,
oczywiście jazda Jadranką do szybkich nie należy, ale idzie dość płynnie, około Dubrownika w tyg. nieco wolniej, ale spokojnie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.04.2014 19:34

te kiero

Dzięki. Zastanawiam się jeszcze czy jest sens w tym terminie omijać przejście graniczne Debeli Brijeg przez /chyba/ Kobila?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.04.2014 20:12

trudno powiedzieć, są bardzo różne doświadczenia z przejazdu przez to przejście, rządzi czas i przypadek...
osobiście raczej nie omijam... tylko z ciekawości dla zwiedzenia innych terenów
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 12.04.2014 07:01

Witam serdecznie. W zeszłym roku w wakacje byłem w Czarnogórze i w dzień powszedni przekraczałem granicę z Chorwacją - wycieczka do Dubrovnika. Po przejechaniu miasteczka Igalo w kierunku Chorwacji od razu widać było stojące w kolejce do przejścia granicznego samochody. Wobec tego odbiłem w lewo w ul. Dr Svetozara (patrz Mapy Google) i dojechałem do tego bocznego przejścia granicznego, gdzie nikogo nie było. Przekroczenie granicy - 2 minuty. Później droga - elegancka, wyremontowana, łączy się z powrotem z główną trasą. Polecam.
Pozdrawiam
Romo
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.04.2014 08:40

Romo, dziękuję.
kabar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kabar » 02.06.2014 12:36

Witam . W zeszłym roku jechałem "dołem" do , a "górą " z . Trasa przez BIH faktycznie trochę szybsza , ale widoki tej pierwszej są niezapomniane i chociaż jechałem tamtędy już wielokrotnie to ciągle będę ją polecał .
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 03.06.2014 15:11

tyska napisał(a):Co ciekawe są dwa przejścia graniczne jadąc od Dubrownika do Herceg Novi !!!
Jedno oznakowane do którego prowadzą znaki i nawigacja: Chorwacja - Montenegro "DEBELI BRIJEG" .
Drugie które chyba jest jakoś tajemnicą strzeżona przez miejscowych ;) "KOBILA" i to właśnie z tego przejścia korzystaliśmy gdy jechaliśmy zwiedzać Dubrownik, bez stania i czekania w sztucznym tłoku na granicy jak i w drodze powrotnej do domu totalnie pusto.

Witam,
Takie pytanko upewniające: Jadąc od Dubrownika to do przejścia Kobila trzeba zjechać z drogi 8 na 516, trochę przed granicą?
P.
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 05.06.2014 21:21

piotr62 napisał(a):
tyska napisał(a):Co ciekawe są dwa przejścia graniczne jadąc od Dubrownika do Herceg Novi !!!
Jedno oznakowane do którego prowadzą znaki i nawigacja: Chorwacja - Montenegro "DEBELI BRIJEG" .
Drugie które chyba jest jakoś tajemnicą strzeżona przez miejscowych ;) "KOBILA" i to właśnie z tego przejścia korzystaliśmy gdy jechaliśmy zwiedzać Dubrownik, bez stania i czekania w sztucznym tłoku na granicy jak i w drodze powrotnej do domu totalnie pusto.

Witam,
Takie pytanko upewniające: Jadąc od Dubrownika to do przejścia Kobila trzeba zjechać z drogi 8 na 516, trochę przed granicą?
P.

Zgadza się, zdaje się, że są tam drogowskazy na Molunat i półwysep Prevlaka i na ten najlepiej się kierować.
Jeździłem przez tą granicę kilkukrotnie, bez kolejek.
Poza tym możesz zwiedzić sobie półwysep Prevlaka, jest tam też sympatyczna żwirkowa plażyczka.
Pozdrawiam
Krzyś
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 05.06.2014 21:46

Dzięki, to się jeszcze dopytam: ta żwirowa plaża to jeszcze w Cro czy już w MN?
P.
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 05.06.2014 22:04

piotr62 napisał(a):Dzięki, to się jeszcze dopytam: ta żwirowa plaża to jeszcze w Cro czy już w MN?
P.

Chorwacja, zaraz przed wejściem na teren parku Prevlaka, jest tam też knajpka z jedzeniem i lany Karlovacko w zmrożonym kufelku :lol:
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2014 10:33

Potwierdzam, że przejście w Kobila jest czynne i przekracza się je błyskawicznie. Trzeba tylko przestać słuchać nawigacji. Naviexpert zamilkła, a Hołek ochrypł od ciągłej komendy "zawróć". Na głównej drodze tuż za Igalo jest drogowskaz do tego przejścia. Wprawdzie po ichniemu, ale jasny.
Dodam, ze nawet autochtoni w głębi kraju nie znali tego przejścia.
luk@s1982
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk@s1982 » 30.08.2017 07:18

te kiero napisał(a):

odpuściłbym Plana i Bilecę i jeżeli przez Bośnię to
oczywiście jazda Jadranką do szybkich nie należy, ale idzie dość płynnie, około Dubrownika w tyg. nieco wolniej, ale spokojnie...

Podepnę się z pytaniem. Jadę całkiem na południe do Ulcinija. Tak naprawdę będę jechał od Sarajeva, ale aby uniknąć owianego złą sławą przejścia przy kanionie Pivy, pomyślałem jechać na Mostar - dlaczego mówisz aby odpuścić Bilecę a wybrać Trbnije ? - bo gugiel to prowadzić chce w ogóle mnie przez Bilecę na Nikisić i Podgoricę - ale wiadomo jak to jest z navi ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.08.2017 08:40

luk@s1982 napisał(a):
te kiero napisał(a):

odpuściłbym Plana i Bilecę i jeżeli przez Bośnię to

Podepnę się z pytaniem. Jadę całkiem na południe do Ulcinija. Tak naprawdę będę jechał od Sarajeva, ale aby uniknąć owianego złą sławą przejścia przy kanionie Pivy

a co to za zła sława? możesz przybliżyć?
luk@s1982 napisał(a):pomyślałem jechać na Mostar - dlaczego mówisz aby odpuścić Bilecę a wybrać Trbnije ? - bo gugiel to prowadzić chce w ogóle mnie przez Bilecę na Nikisić i Podgoricę - ale wiadomo jak to jest z navi ;)

hmm... a mnie Google Maps konsekwentnie kieruje z Sarajeva właśnie M18 przez Scepan Polje i dalej na Niksić, Podgoricę;
można i przez Mostar lub Bilecę, przez Bilecę droga porównywalna z tą przez Scepan Polje, ale krajobraz w Kanionie Pivy jednak u mnie wygrywa
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra - jaka trasa najlepsza? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies