napisał(a) erde » 10.02.2014 13:26
Można wybrać Durres, tak jak ja wybrałem, ale teraz uważam, że jeśli się jedzie własnym samochodem i chce się także coś samemu zwiedzać, to najlepiej wybrać się w okolice Vlore. Najlepsza droga dojazdowa do Albanii, jest wg mnie od strony Macedonii, więc dla tej opcji to też dobre rozwiązanie. Jak dobrze rozplanujecie przejazd, to możecie po drodze zwiedzić także Ohrid. Samo Vlore jest dużym miastem i jak ktoś lubi miejski zgiełk i nocne życie, to może i tu coś znaleźć. Plaże jednak są dość małe. Na północ od miasta, za portem, powstaje nowa dzielnica turystyczna i jest tam sporo nowych apartamentowców. Jest też szeroka piaszczysta plaża. Na południe, przy drodze do Sarande, też są ładne miejsca i im dalej tym ładniejsze plaże, ale hotele na południe od Vlore są często ulokowane dość wysoko i daleko od morza, a ono samo dość szybko robi się głębokie. Pomimo, że nie można mieć zastrzeżeń do samych hoteli, to często są one usytuowane obok rozpoczętych budów. Trzeba też wiedzieć, że droga nie ma tu pobocza, więc trzeba często wędrować tuż obok samochodów. Osobiście polecam okolice Radhime lub Orikum, gdzie zaczyna się Morze Jońskie i jest szeroka piaszczysta plaża. Sami musicie dokonać wyboru, wg własnych preferencji i możliwości. Z tego rejonu jest wszędzie blisko. Praktycznie 100-120 km i ok 2 godzin jazdy dobrymi drogami. Troszkę gorsza droga jest przed samym Berat-em, ale tylko 20 km przed miastem. Nie wiem też jaki jest stopień zaawansowania autostrady w kierunku Girokasty. A może, bo to minęły już dwa lata, i tam jest dobry dojazd. Nie ma i tak strachu, bo wszędzie dojedzie się bez problemu zwykłą osobówką. Można nawet skoczyć do Kruje, bo to godzina jazdy od Durres. Do Sarandy tylko stówka i prześliczne widoki z Llogary, a po drodze Dhermi, troszkę dalej Butrint. Dojazd zupełnie nową drogą. A więc do dzieła i powodzenia.