Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra doświadczenie pierwsze,drugie,trzecie i czwarte

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 19.04.2011 08:14

Dziękuję, namiot jednak na wszelki wypadek weźmiemy ;)
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 19.04.2011 08:16

kaszubskiexpress napisał(a):Ja dwukrotnie podróżowałem z Gdańska do Dubrovnika przez Łódź, BB, Korbielów, Namestovo, Banską Bystricę, Sahy, Budapeszt, Osijek, Sarajevo, Hum, Niksić. Z Niksica lecieliśmy do Dubrovnika, ale można prosto do Podgoricy i za chwilę masz Adriatyk.

Widoki, szczególnie między Sarajevem a Niksicem czadowe.

A co z noclegami po drodze? Nie ma z tym problemów? Lepiej zarezerwować coś wcześniej czy w czasie jazdy coć znajdziemy?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.04.2011 08:44

Magda O. napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Ja dwukrotnie podróżowałem z Gdańska do Dubrovnika przez Łódź, BB, Korbielów, Namestovo, Banską Bystricę, Sahy, Budapeszt, Osijek, Sarajevo, Hum, Niksić. Z Niksica lecieliśmy do Dubrovnika, ale można prosto do Podgoricy i za chwilę masz Adriatyk.

Widoki, szczególnie między Sarajevem a Niksicem czadowe.

A co z noclegami po drodze? Nie ma z tym problemów? Lepiej zarezerwować coś wcześniej czy w czasie jazdy coć znajdziemy?

Pierwszy raz tą drogą jechaliśmy w 2004 roku i pierwszy nocleg mieliśmy w Foća. Musieliśmy zjechać kawałek z trasy, ale niezbyt daleko. To spory kawałek na raz, ale my wyjeżdżaliśmy o 21-ej, więc tam byliśmy 24 godziny później. Na mapie widać Brod, droga wzdłuż widocznej tam rzeki była jak dla mnie najpiękniejszym odcinkiem, po jakim jechałem na Bałkanach.

Obrazek
http://profile.imageshack.us/user/kaszubskiexpress

Drugi raz jechaliśmy tą drogą w 2006 roku i wtedy spaliśmy kawałek za granicą węgierską w miasteczku Bilje.

Jest tam tak dużo pensjonatów, że bez problemu znajdziesz coś dla siebie. Mieszkańcy żyją z tranzytowych noclegów. Zatrzymaliśmy się tam, bo z rana pojechaliśmy zwiedzać Sarajevo i dalej tą samą drogą do Niksica.

Pozdrawiam.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 19.04.2011 12:18

Chcecie pytań "technicznych" to macie :wink:
1.Kuny czy euro ?
2.Na dowód czy paszport ?
3.Jakie ceny i dlaczego tak drogo ? :D
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 19.04.2011 12:18

Spokojnie to żart :)
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 19.04.2011 12:38

Na wzgórzu nad Sveti Stevan znajduje się mała cerkiew-kościółek.

Obrazek
By artur68 at 2011-04-19

Obrazek
By artur68 at 2011-04-19

Chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość dostać się do tego miejsca pieszo, wybierając się ze "Stevana" na wycieczkę.Na fotce zaznaczyłem teoretyczną drogę na zielono.Na mapie wygląda na w miarę mało stromą,ale oglądając fotki wydaje mi się, że raczej jest tam jednak dość strome podejście.

Obrazek
By artur68 at 2011-04-19

Na mapach Google widać drogę,ale zaczyna się kawałek za "Stevanem" i robi ona sporą sporą pętlę.
Dlatego pytanie do smok131 czy jest jakaś krótsza droga do kościółka na wzgórzu ?

Obrazek
By artur68 at 2011-04-19
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 20.04.2011 08:40

A ja mam pytanie z innej beczki: czy w Czarnogórze są supermarkety, np. coś w rodzaju chorwackiego Konzuma?
szeryfek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szeryfek » 20.04.2011 09:36

W większych miejscowościach nie ma problemu, markety SĄ :D Pozdrav :lol:
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 20.04.2011 10:37

Studenac,Konzum,Tommy Market to markety chorwackie.Jak nazywają się "podobne" obiekty w Czarnogórze.
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 20.04.2011 10:46

Artur68 napisał(a):Studenac,Konzum,Tommy Market to markety chorwackie.Jak nazywają się "podobne" obiekty w Czarnogórze.

VOLI :D
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 20.04.2011 11:46

Troszkę dobrej "voli" i jest odpowiedź. :wink:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 20.04.2011 12:06

Artur68 napisał(a):Troszkę dobrej "voli" i jest odpowiedź. :wink:

Voli = Kocha :P
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 20.04.2011 12:10

Wiem,wiem :D
Znalazłem nawet hasło reklamowe tej sieci "Voli Vas Voli" - Voli Was kocha.
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 20.04.2011 12:34

tak, super haslo reklamowe :P
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 20.04.2011 13:40

Super ta Czarnogóra w tym roku jeszcze Chorwacja ale za rok już do Czarnogóry wyruszymy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra doświadczenie pierwsze,drugie,trzecie i czwarte - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies