Wiat wszystkich czytelników forum. Jest to moja pierwsza relacja z wycieczki po Bałkanach, chociaż forum czytam już od kilku lat.
Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim, którzy zamieszczają swoje relacje z podróży. Jest to niezgłębione źródło wiedzy z którego ja również korzystałem przy planowaniu mojej wycieczki...
Na początek trochę informacji. Wyjazd trwał w sumie 21 dni, przejechałem ponad 4 tyś. km, spałem w 8 różnych miejcach. Głównym celem było Himare w Albanii gdzie spędziłem 10 nocy, pozostałe noclegi 1 lub 2 dniowe miały na celu zobaczenie lokalnych atrakcji w drodze do głównego celu podróży...
Mapa wyprawy:
Najtrudniejszy organizacyjnie był 1 dzień kiedy to mieliśmy do przyjechania około 1050 km- z Bochni do Sarajewa, do tego trzeba było wstać wcześnie rano - wyleczyłem się z jeżdżenia po nocy, było do przejechania kilka granic, więc różnie mogło być.
Trasa przebiegała przez Tylicz, Muszynkę- granica, Bardejów, Koszyce, Miszkolc, Budapeszt, Osijek- Chorwacja, Slawonski Brod- BiH, Doboj, Zenica , Sarajewo. Trochę krótsza jest trasa przez Bańską Bystrzyce, lecz jest dużo bardziej górzysta, i trzeba kombinować w Bańskiej żeby ominąć autostradę, zawsze omijam słowackie autostrady ze względów ekonomicznych.
Dojazd do Sarajewa nową autostradą - zaczyna się ok 50 km przed Sarajewem. Autostrada płatna na bramkach, można było płacić kartą, niewielka kwota,
3 lata temu jak jechałem była jeszcze w budowie.
A gdzie ekrany akustyczne , u nas by już były po obu stronach wysokie na 3 metry.
Podróż ta zajęła nam około 13 godzin, w tym 3 postoje na tankowanie LPG, zameldowaliśmy się na noclegu w Sarajewie około 19.
W Sarajewie mieliśmy 2 noclegi, następny dzień poświeciliśmy na zwiedzanie miasta.
cdn.