KarKoz napisał(a):marcines napisał(a):KarKoz napisał(a): Citroen nie może mnie zabraknąć...
Punkt za spostrzegawczość, pozdrawiam
Citroen C8...
Niestety nie ma zawieszenia hydro jak c5, miałem kiedyś xantię więc wiem co to znaczy.
Kontynuujemy naszą podróż drogą M20 od Foca do przejścia granicznego Hum, kto jechał to wie jak ta droga wyglądała.
Na szczęscie prowadzone są na niej zaawansowane prace drogowe, ja jechałem nią 30 czerwca 2015, myślę, że w 2016 będzie już całkiem przyjemny asfalt.
W końcu dojeżdżamy do sławnego mostu granicznego na Tarze, nie robiłem zdjęć, dość dużo jest ich na forum, po załatwieniu formalności granicznych kierujemy się w stronę Pluzine, droga prowadzi wzdłuż Plivskiego jeziora, przez niezliczoną ilość tuneli.
Mijamy tamę na rzece, zdjęcie sprzed 3 lat, budowla robi wrażenie.
Nie dojeżdżamy do Pluzine, przed samym mostem na jeziorze skręcamy w lewo przy znaku DURMITOR.
Droga zaczyna piąć się w górę, po przejechaniu 200 metrów jest coś co ja nazwałem skrzyżowaniem w tunelu, albo raczej w jaskini, niestety nie mam zdjęcia ale od czego jest internet.
https://www.google.pl/maps/place/Fo%C4% ... be!6m1!1e1
My skęcamy ostro w lewo w następny tunel, chociaż intuicja wskazuje jazdę na wprost.
Zaczyna się najładniejsza widokowo część trasy.
Po przejechaniu kilku serpentyn zatrzymujemy się podziwiać widoki.
Te domy na wprost to Pluzine.
Takie tunele były po drodze, nie dość że tylko na jedno auto, to w dodatku w tunelu były zakręty, trzeba bardzo uważać.
Po chwili kończą się tuneli i serpentyny, droga prowadzi przez las i wyjeżdzamy na płaskowyż Durmitoru.
Te góry zostały za nami.
Jakby ktoś nie wiedział gdzie jesteśmy...
Przed nami Prutas - 2393 mnpm, a nie wygląda
Droga całkiem dobra, bez dziur, jedziemy podziwiając widoki w kierunku przełęczy Sedlo- 1908mnpm.
To to obniżęnie na lewo od dwóch szczytów.
Standard - zwierzęta hodowlane nie specjalnie przejmują się kierowcami.
I na przełęczy, stamtąd przyjechaliśmy, prawie jak Trasa Transfogarska.
Panoramka z przełęczy.
i w drugą stronę
Na przełęczy stało kilka samochodów, min czesi, pewnie poszli w góry....
Gdyby tak nie wiało byłoby idealnie, podziwiamy widoki i ruszamy w drogę, cel kemping Razvrsje Zabljak.