Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra 2009

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
waldy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldy » 04.02.2010 14:50

Wycieczka z Budvy przez Cetinje do Kotoru z widoczkami na Bokę Kotorską

Obrazek
Widok z drogi do Cetinje - w dole Budva a trochę w lewo Śv. Stefan
Poza ładnymi widoczkami bez historii.

Obrazek
Cetinje to dawna stolica Czarnogóry, ale tak szczerze to nic ciekawego nie znaleźliśmy tam.

Obrazek
Po wyjeździe z Cetinje dróżka wyraźnie się zwężyła a widoczki stały się coraz ciekawsze.

Obrazek
Na to czekałem pół roku

Obrazek
Też nieźle

Obrazek
Niestety w dniu naszej wycieczki chmury przesuwające nad Boką nie pozwoliły na obserwację z punktów widokowych wyżej położonych.

Obrazek
Obrazek
Na pocieszenie skleiłem jakąś panoramę (ciekawscy mogą kliknąć w mniejsze)
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 04.02.2010 15:36

Super fotorelacja.
Miło powspominać znajome krajobrazy :D
waldy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldy » 04.02.2010 16:53

Spacer po Budvie

Wracając z Kotoru wstąpiliśmy do Budvy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Budva uważana jest za najpiękniejsze miasto nad Czarnogórską riwierą, ale zdaje się jest tylko uważana, ponieważ nie zrobiła na nas szczególnego wrażenia. Za dużo wyeksponowanej komercji za mało autentycznego klimatu a i ceny "kurortowe" zbliżone do chorwackich, też miały wpływ na naszą ocenę.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 05.02.2010 13:44

Mam do Ciebie prośbę,moja rodzinka bardzo chce jechac do Czarnogóry,przeczytałam wszystko dokładnie, byłam tam kiedyś,ale ja przeważnie jestem campingpwa.Czy może masz jakieś konkretne namiary na kwatery? Moje GG 4566027 Ponieważ to są dorośli ludzie, 6 szt
ze sprzętem tz. ponton, windsurfing itp. cos blisko plaży,żeby nie ciagnać tego wszystkiego przez miasta.Bylabym wdzieczna.

Pozdrowienia Petris
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 05.02.2010 14:14

Budva uważana jest za najpiękniejsze miasto nad Czarnogórską riwierą, ale zdaje się jest tylko uważana, ponieważ nie zrobiła na nas szczególnego wrażenia. Za dużo wyeksponowanej komercji za mało autentycznego klimatu a i ceny "kurortowe" zbliżone do chorwackich, też miały wpływ na naszą ocenę.

Ja byłem na wakacjach w Czarnogórze w 2002 roku. Mieszkaliśmy w Kotorze. Co do Budvy odniosłem takie same wrażenia. W porównaniu do Kotoru komercjalizacja turystyki w Budvie była bardzo odczuwalna, zwłaszcza w portfelu :D
Ale po za tym w Montenegro spędziliśmy super wakacje.

Pozdrawiam
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 05.02.2010 14:21

Byłem w Budvie tydzień w 2006 roku, miło popatrzeć na znajome miejsca a szczególnie Kotor i zatokę. W Budvie może i komercjalizacja, ale ludzie bardzo mili i uczciwi.
:papa: Z pozdrowieniami jerzy26 :lol:
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 05.02.2010 17:31

Polecam Petrovac jak wolisz ciszę lub Sutomore taki półimprezowy
lub Ulcinj - przedmurze islamu

Budvy nie polecam - komercha straszna
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 05.02.2010 17:46

:) Budva jest fajna na jeden/dwa wieczory żeby obejrzeć uroczą starówkę - dla mnie jest zbyt zatłoczona i zbyt komercyjna, ale każdy lubi coś innego. No i jeżeli ktoś chce jechać na imprezowanie to miejsce też jest niezłe :)
Pozdrawiam
jarop11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarop11 » 05.02.2010 18:27

Relacja super. Czekam na ciąg dalszy :D
waldy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldy » 05.02.2010 21:35

petris napisał(a):...moja rodzinka bardzo chce jechac do Czarnogóry,...może masz jakieś konkretne namiary na kwatery? ... dorośli ludzie, 6 szt
ze sprzętem tz. ponton, windsurfing itp. cos blisko plaży...
Pozdrowienia Petris

Mieszkaliśmy w Ulcinju i ze względu na łatwość znalezienia odpowiedniej kwatery polecam tę miejscowość. Cała ulica ciągnąca się wzdłuż Velikej Plaży to ciąg pensjonatów, apartamentów itd. w których można znaleźć odpowiednie lokum do potrzeb. Można jechać w ciemno i pytać się w praktycznie każdym domu wyglądającym na odpowiedni poza jakimś topem sezonu, ale w takim czasie to nigdzie nie ma miejsc. Do plaży minimum 0,5km więc jak ktoś chce nosić mały jachcik na grzbiecie to trochę daleko, ale można dojechać do samej plaży autem.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 05.02.2010 21:44

Dziękuję bardzo!! :) Ale własnie w pełni sezonu ,muszą jednak wykupić noclegi juz teraz.Przegladalam oferty i co ciekwasze już wykupione. :(
Pozdrowienia Petris
waldy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldy » 07.02.2010 10:18

Petris
na zachętę wstawiam obrazek z Ulcinja, to są ichnie urządzenia do połowu ryb
Obrazek
waldy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldy » 07.02.2010 11:00

Polecam wszystkim którzy znajdą się na czarnogórskim wybrzeżu rejs wzdłuż wybrzeża z Baru do Budvy.
Najpierw zlokalizowaliśmy reklamę
Obrazek

Telefonicznie umówiliśmy się na niedzielę rano 28.06 w porcie w Barze skąd startuje stateczek i odbiera kolejnych chętnych na plażach po drodze a właściwie to "po wodzie".
Rejs okazał się bardzo tanią rozrywką bo dzieci są za darmo a ich starzy płacą jedynie 10E za całodzienny rejs. Denerwują jedynie spektakle reklamowe w drodze powrotnej - przy każdej popularniejszej plaży stateczek się zatrzywywał i załoga przez głośniki reklamowała swoją wycieczkę. W Budvie jakieś 2 godziny na jedzenie i zwiedzanie, chyba trzeba wybrać jedno, bo stateczek cumuje dość daleko od starego miasta.

Obrazek

to trochę rozmazane robione na chyboczącym się pokładzie z 10x zoomem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to jest tzw. Plaża Królowej (Krajlicna Plaża), gdzie była godzinna przerwa
Obrazek

"Delfin", którym płynęliśmy
Obrazek
.:Kasia:.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) .:Kasia:. » 09.02.2010 21:04

zapisuję się do czytelni....
...w roku chodzi nam po głowie Montenegro..... ale czy tak będzie???
świetne zdjęcia :)
waldy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldy » 10.02.2010 19:11

Z Ulcinja do Virpazar

Jak zwykle po śniadaniu nie chciało nam się jechać na plażę i wymyśliliśmy sobie przejazd brzegiem Jeziora Szkoderskiego.

widok na przygraniczną Albanię
Obrazek

Po drodze można spotkać niezwykle przyjazną parę osłów,które przedpołudniowy upał przeczekiwały w jakiejś betonowej szopie - zdaje się że był to przystanek autobusowy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pełny rozmiar panoramy po kliknięciu
Obrazek

blisko Virpazaru wodę porasta jakieś zielone zielsko
Obrazek

Obrazek

Warto przejechać trasę dla samych widoków, które trudno zapomnieć.
Dodatkową atrakcją jest wąska dróżka na której co kilkaset metrów są zatoczki do wyminięcia aut jadących z naprzeciwka, cofałem kilka razy mając przed sobą małą ciężarówkę lub coś podobnego. Tubylcy widząc turystów zazwyczaj sami zaczynają cofać się do zatoczki jeśli jadą małym autem. Więcej jak 30 km/h nie warto jechać, bo można nie zdążyć zahamować na zakręcie kiedy wyłoni się zza niego kolejny golf II albo nie daj boże większy automobil. Zwyczajem jest trąbienie przed zakrętem; w połowie tej drogi sam zacząłem używać klaksonu widząc, że nie jest to całkiem głupi pomysł.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra 2009 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone