Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czarne wdowy,skorpiony i inne niebezpieczne ...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
poto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) poto » 01.07.2004 09:43

Witam,
Drodzy forumowicze. Byłem 2 lata temu w Chorwacji pod namiotem i nie zwracałem uwagi na robactwo – było super. W sierpniu wybieram się tam ponownie, tym razem z dzieckiem (3 lata) i zacząłem czytać o niebezpieczeństwach jakie mogą czyhać na dzieciaczki. Okazuje się ,że oprócz jeżowców w wodzie, do sypialni może zawitać skorpion (prawdopodobnie gatunki tam występujące są mało jadowite) i czarna wdowa :( Napiszcie proszę czy jest to realne zagrożenie, jak uniknąś spotkania z takimi ciekawostkami lokalnej fauny no i przed czym jeszcze chronić maluchy (oczywiście poza oparzeniami słonecznymi)

Pozdrawiam
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 01.07.2004 11:08

Chyba nie masz większych zmartwień. Nie wiem ile nocy spędziłem pod namiotem w Hr ale będzie tego więcej niż 100. Nigdy nie widziałem skprpiona w Hr ani czarnej wdowy. To tak jak z wężami w Orebiczu i niedzwiedziami w Velebicie. Pewnie są ale przy tej liczbie ludzi spieprzają jak najdalej.
Najdziwniejsze co mi wlazło do namiotu to patyczak. Długi na 20cm. Jakim cudem nie wiem. Po prostu którejś nocy obudziłem się a no sobie wisiał na szczycie dachu w sypialni głowa w dół i starał się udawać gałązkę ale w zaistniałej sytuacji nie miało to większego sensu.

Kilka razy w okolicach namiotu kręciły się spore żuki. Raz cykada wlazła między tropik a sypialnię. I to było najgorsze bo w nocy właczyła swoje nagłośnienie i spac się nie dało więc po nocy pół namiotu rozebrałem żeby bydle wygonić. Kilka razy widizałem modliszki. Takie nawet spore do 15 cm długości. Ale one nawet dziecku krzywdy raczej nie zrobią.
Izowita
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izowita » 01.07.2004 17:55

mnie wlazły dwa razy skorpionki do łazienki ale jakbyś je zobaczył to byś sie usmiał :)
A do tego są bardzo ospałe i sie boją - własciwie nie stanowia zagrożenia ( no chyba ze bez potrzeby sie wystraszysz i umrzesz na zawał )

Modliszki i pajączki oraz żuczki to codziennosć ale większosć też ucieka.

Nie ma sie co bać - własciwie to jak sie ich nie szuka to ich nawet nie widać. Ja byłam kilkakrotnie ale dopiero w tym roku z dobrym sprzętem foto a że fascynuje mnie makrofotografia więc siedziałam tam ciągle w krzakach w poszukiwaniu różnych paskudztw , ale czarnej wdowy tez nie spotkałam
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 01.07.2004 18:11

Na plaży w Porecu , miałem kontakt wzrokowy z siakimś jaszczurem koloru oliwkowego o długości 10 cm i 1 cm w kłębie . Wlazło mi "toto" na materac i wygrzewało się w najlepsze . Wystarczyło podejść na metr i momentalnie czmychnęła . Było ich trochę więcej , ale nawet kilkuletnie "bąki" nic sobie z nich nie robiły .
Fender
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fender » 01.07.2004 18:41

Ja też miałem bliskie spotkanie z "jaszczurem"- około 6 cm długi a w kłębie to około 1,5 cm(zielony był).Spojrzałem mu w oczy i umarł na zawał.
A tak poważnie to jest pewnie tak jak ze żmijami zygzakowatymi w Polsce,one są ,tylko że niewiele osób miało to szczęście je zobaczyć :roll: :roll: :roll:
Śmiało jechać i nie zawracać sobie "gitary" !!! :P :P :P
Izowita
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izowita » 01.07.2004 19:07

6 cm !
Ja spotkałam takiego co miał ze 46 !
i mało co ja nie umarłam na zawał :)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 01.07.2004 19:31

Ja tylko widziałam modlichy i jaszczury ..... nie chciałabym zapoznawać się z resztą towarzystwa.......grrrrrrr
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 01.07.2004 20:56

To wszystko nic w porównaniu z rekinopaskudą.
Rekinopaskuda to coś nie do wyobrażenia.Będziesz miała senne koszmary jak to coś spotkasz.Nie przejmuj się czymś co nie istnieje dla Ciebie jako zagrożenie jakieś wdowy,skorpiony to fikcja.
Strzeż się rekinopaskudy.Nie podawaj mi gdzie jedziesz bo telepatycznie rekinopaskuda mogłaby się dowiedzieć o tym i Cię odwiedzić.
Pozdrawiam.(kup coś na nogi na jeżowce)
poto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) poto » 01.07.2004 21:11

Izowita * masz może jakąś galeryjkę w necie, gdzie można podziwiać te robaczki? Napisz * focisz analogiem, czy cyfrakiem? Jeśli cyfrą to pewnie się orientujesz czy w zakładach foto, lub kafejkach można zgrać kartę na CD i ile to kosztuje ?
Izowita
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izowita » 01.07.2004 21:27

mam swoje fotki na serwisach plfoto,fotottok i onephoto . wystepuje pod takim nickiem jak tutaj--- a fotki robie cyfrowa lustrzanką
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 01.07.2004 21:28

w poście z 8.06. temat skorpiony jowita nic nie wgłębia się na temat robactwa ,a tu będzie zaraz ci dawać zdjęcia jak zanwca robactwa?dziwne ,czy chodzi o robactwo czy o zdjęcia?bo to jakiś sztuczny problem,ale wiem do czego zmierza
Izowita
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izowita » 01.07.2004 21:28

a co do tego gdzie zgrywam foty- są kafejki netowe ale ja tak nie zgrywam fotek mam poprostu sporo kart CF - wiec nie powiem ci ile to kosztuje
Izowita
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izowita » 01.07.2004 21:31

cezar000 - nie wiem o co ci chodzi kolega grzecznie pyta wiec ja grzecznie odpowiadam....
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 01.07.2004 21:53

Izowita podaj linki do Twych zdjęć na tych forach. Będę wdzięczna.

A ..... takimi tam się nie przejmuj.
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 01.07.2004 23:09

Izo jestem pod wrażeniem, najbardziej podoba mnie się START
Jutro biorę canon i zapoluję na wszelką gadzinę.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone