Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czarne i zielone

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005
czarne i zielone

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.09.2011 07:59

Alo,
powiedzcie, czy kolor oliwki to kwestia dojrzałości, czy gatunku?

pzdr, Krystof
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2011 08:24

Krystof napisał(a):Alo,
powiedzcie, czy kolor oliwki to kwestia dojrzałości, czy gatunku?

pzdr, Krystof


Witam.

Gatunku.
Jednak na czarnych i zielonych ich bogactwo się nie kończy.
(przynajmniej w Grecji)

Pozdrawiam.

edit: przeczytałem teraz na temat oliwki europejskiej i okazuje się jednak, że decyduje dojrzałość. :)
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.09.2011 14:44

Interseal napisał(a):
Krystof napisał(a):Alo,
powiedzcie, czy kolor oliwki to kwestia dojrzałości, czy gatunku?

pzdr, Krystof


Witam.

Gatunku.
Jednak na czarnych i zielonych ich bogactwo się nie kończy.
(przynajmniej w Grecji)

Pozdrawiam.

edit: przeczytałem teraz na temat oliwki europejskiej i okazuje się jednak, że decyduje dojrzałość. :)


:D dzięki, tak myślałem, K.
greenrs
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5828
Dołączył(a): 30.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.09.2011 18:44

Oliwek jest wiele gatunków, które oprócz wielkości różni smak i zawartość różnych składników- np. tłuszczu. Wszystkie po dojrzeniu są czarne lub ciemnoczerwone, jednak jedne gatunki zbiera się wcześniej, gdy są zielone a inne bardziej nadają się do jedzenia, gdy są dojrzałe.
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.10.2011 06:38

Taka ciekawostka - akurat oglądam program o kuchni toskańskiej i, przy okazji odwiedzin na plantacji oliwek
(swoją drogą zbierają je w niesamowity sposób :roll: ), plantator odpowiedział mniej więcej tak:

"Wszystkie oliwki są zielone, tylko niektóre potem ciemnieją, a niektóre nie.
Nie pytaj dlaczego, bo nie wiem"

- na pytanie Tylera Florenca właśnie o te kolory :D

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.10.2011 17:36

gracie! 8)

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone