Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cytrynowa rakija

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kotki
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 151
Dołączył(a): 27.09.2010
Cytrynowa rakija

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kotki » 25.11.2010 18:47

Witam wszystkich smakoszy.
Rakiję znają wszyscy, ale ten specyficzny gatunek spotkaliśmy tylko na półwyspie Pelješac mniej więcej w połowie drogi pomiędzy Orebić'em, a Dubrovnikiem. Winiarnia nazywa się Indijan i robi fantastyczną, cytrynową rakiję o niepowtarzalnym smaku.
Niestety, byliśmy w CRO po raz pierwszy (o czym piszemy w naszej relacji pt. "Korcula, czyli tam i z powrotem"), więc nie zapamiętaliśmy nazwy miejscowości, a w dodatku nie zakupiliśmy wystarczającej ilości tej regionalnej pamiątki ;-).
Być może ktoś był, próbował, zna i potrafi podać lokalizację, albo inne miejsce, gdzie można kupić coś podobnego.
Czekamy na info i pozdrawiamy.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.11.2010 18:54

Eeetam, Co za problem zrobić po swojemu rakije. Litr Polmosu lubelskiego spirytusu, z 8 cytryn, litr wody przegotowanej. Wcisnąć sok do wody, dodać cukru do smaku, dodać spirytu - wymieszać i pozostawić na 24 godziny. Nastepnego dnia dziabnąć literatkę. Gwarantuje, że moc bedzie miała ze 45%, kriepka i rozgrzewająca. Tyle - towar polski, mocny i smakowity. Zabierz do Chorwacji flaszkę mikstury i daj spróbować gospodarzom. Po drugiej literatce powywracaja się to znaczy, że jest to pierwszy sort. Pozdrawiam.
Kotki
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 151
Dołączył(a): 27.09.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kotki » 25.11.2010 19:47

Do CRO zabraliśmy flaszkę Żubrówki. Gospodarze byli bardzo zadowoleni. Ja wiem, że można zrobić w domu, ale sam na pewno wiesz, ze to nie to samo :-).
anakin
Legenda_mistrz LM
Avatar użytkownika
Posty: 33333
Dołączył(a): 11.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.11.2010 19:58

Kotki napisał(a):Do CRO zabraliśmy flaszkę Żubrówki. Gospodarze byli bardzo zadowoleni. Ja wiem, że można zrobić w domu, ale sam na pewno wiesz, ze to nie to samo :-).

Daj (dajcie? :wink: ) spokój Kotki.
To:
darek1 napisał(a):......

taki tutejszy...folklor
Tak to tutaj nazywają....
Że niby..........żartowniś......taki.............cro-stańczyk.


:lol: :wink:
AndrzejJ.
zbanowany
Posty: 7149
Dołączył(a): 01.12.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.11.2010 20:10

Wstukasz w google Limun rakiju , znajdziesz i swoją winiarnię i przepis na tą rakiję,nie taki prosty jak podaje darek1. :wink:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.11.2010 20:38

AndrzejJ. napisał(a):Wstukasz w google Limun rakiju , znajdziesz i swoją winiarnię i przepis na tą rakiję,nie taki prosty jak podaje darek1. :wink:


Prosty ale skuteczny. Nie wieje, nie młóci a chorwata przewróci. Ważne aby lekko sponiewierało. :D
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 25.11.2010 21:41

Nie znam ichniejszych sposobów produkcji cytrynowej rakiji. Ale w związku z tym, że tradycyjna rakija zupełnie mi nie wchodzi zawsze robię taki specyfik: około litra rakiji + nieco cukru, mniej więcej dwie łyżki + cytryna. cytryna w plastry, na to cukier i rakija. I sobie to dojrzewa :) Najlepsza jest po około 8-10 dniach :)
Pewnie przepis ten ma niewiele wspólnego z tym prawdziwym przepisem ale to mój sposób na "ulepszenie" niezbyt dobrej moim zdaniem rakiji :)
AndrzejJ.
zbanowany
Posty: 7149
Dołączył(a): 01.12.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.11.2010 21:52

FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.11.2010 23:16

Składniki
1. 1itr spirytusu
2. min 10 cytryn
3. 10-łyżek cukru

Cytryny myjemy i wkładamy do garnka zalewając wrzątkiem na kilka min.
Później przecinamy cytrynkę na 3-4 części wrzucamy do pojemnika
najlepiej duży słoik zalewając spirytusem. Odstawiamy do lodówki na min
jedna dobę. Kolejnym krokiem jest wyciśniecie soku z cytryn
nasiąkniętych nektarem. W drugim naczyniu przygotowujemy 1 litr
przegotowanej wody posłodzonej 10 łyżkami cukru. Po ostudzeniu wody
mieszamy dwa składniki razem rozlewamy do butelek i znowu do lodówki na
nim 2 doby. Później pozostaje tylko delektować się pysznym orzeźwiającym
napojem :-)
Warto zmrozić na śnieg…

P.s. Nie biorę odpowiedzialności za skutki uboczne tj przedawkowanie
witaminy C
AndrzejJ.
zbanowany
Posty: 7149
Dołączył(a): 01.12.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.11.2010 23:23

FUX napisał(a):Składniki
1. 1itr spirytusu
2. min 10 cytryn
3. 10-łyżek cukru

Cytryny myjemy i wkładamy do garnka zalewając wrzątkiem na kilka min.
Później przecinamy cytrynkę na 3-4 części wrzucamy do pojemnika
najlepiej duży słoik zalewając spirytusem. Odstawiamy do lodówki na min
jedna dobę. Kolejnym krokiem jest wyciśniecie soku z cytryn
nasiąkniętych nektarem. W drugim naczyniu przygotowujemy 1 litr
przegotowanej wody posłodzonej 10 łyżkami cukru. Po ostudzeniu wody
mieszamy dwa składniki razem rozlewamy do butelek i znowu do lodówki na
nim 2 doby. Później pozostaje tylko delektować się pysznym orzeźwiającym
napojem :-)
Warto zmrozić na śnieg…

P.s. Nie biorę odpowiedzialności za skutki uboczne tj przedawkowanie
witaminy C

A inne składniki?
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.11.2010 07:20

A co byś jeszcze chciał? :roll:
Kotki
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 151
Dołączył(a): 27.09.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kotki » 26.11.2010 07:29

AndrzejJ. - dzięki za linka. Naprowadziłeś nas na właściwy ślad. Miejsce, którego szukaliśmy to okolica Potomje.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.11.2010 21:35

FUX napisał(a):A co byś jeszcze chciał? :roll:


Kolega pewnie myślał coby karbidu dodać. Podobno szybko przepędza zacier na spirytus. Tylko jak to pózniej wypić 8O

Powrót do Kultura chorwacka


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
Cytrynowa rakija
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone