Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cypr-tropem krzyżowców

Cypr jest trzecią co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Hymn państwa nosi tytuł „Imnos is tin Eleftherian, co oznacza „Hymn do Wolności”. Jest to jednocześnie hymn Grecji. Z tego powodu jest nieakceptowany przez Turków zamieszkujących wyspę. Znajdują się tu trzy obiekty, które zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Należą do nich zabytki archeologiczne w regionie Pafos, zdobione kościoły regionu Trodos oraz stanowisko neolityczne Chirokitia. Charakterystycznym dla Cypru gatunkiem fauny jest muflon, który znajduje się tu pod ścisłą ochroną.
ADAMOS II
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMOS II » 19.11.2013 11:04

Witam ... :)

No i mamy ostatni etap wycieczki,proszę wycieczki.

Poprzez słynną dolinę cedrową wracamy do Pafos...

Temat tej doliny oraz szlak bizantyjskich klasztorów wpisaych na światową listę Unesco, to motyw do tego aby na Cypr pojechać raz jeszcze i spokojnie-bez żadnych zorganizowanych grup-dokładnie to zwiedzić.
Pisałem wcześniej o gonitwie,jaką robią przewodnicy wycieczek po ważnych lub mniej ważnych zabytkach.
Dla mnie to masakra..dla nich normalka. :evil: ,ale cóż....mój wybór.Zwykle biorę autko i jadę tam ,gdzie ja chcę...a nie przewodnicy.Żal mi tylko tego piękna,którego nie mam na swoich fotografiach. :cry:
postanowiliśmy tam wrócić...i koniec...

Obrazek

Libańskie cedry..dawniej podstawowy materiał budowniczych statków....smukłe...wyniosłe..

Obrazek

Obrazek

U nas mówi się "wyrósł chłop jak dąb"..takie mamy dęby..
O cypryjczykach mówi się ,że" zdrowy jak cedr"..to drzewo jest dla nich symbolem zycia i zdrowia..

...Dęby mają takie...

Obrazek

Taki klimat.....takie drzewa :?

Jadąc dalej zaglądamy (dosłownie) do klasztoru Kalopagiotis,gdzie dwóch zakonników wyrabia takie napitki...
że chce się żyć...mistrzostwo świata..
a do tego słynny cypryjski ser Halloumi...perła śródziemnomorskich serów....COŚ PYSZNEGO.. :)
(paskie sery przy tym....to...zanim zdjęcie zrobiłem...to zeżarłem... :?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i koniec proszę wycieczki.. :(

Sami powiedzcie.... można tam jechać jeszcze raz...?

Ja mówię,że...TRZEBA... :D

Pozdrawiam.
Adam. :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.11.2013 12:18

ADAMOS II napisał(a):Sami powiedzcie.... można tam jechać jeszcze raz...?

Fakt, sporo Ci zostało do zobaczenia. Powinieneś wrócić.
Myślę, że niezależnie od innych źródeł również moja relacja na wiele miejsc zwróci Twoją uwagę.

Pozdrawiam,
Wojtek
ADAMOS II
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMOS II » 19.11.2013 12:42

Franz napisał(a):
ADAMOS II napisał(a):Sami powiedzcie.... można tam jechać jeszcze raz...?

Fakt, sporo Ci zostało do zobaczenia. Powinieneś wrócić.
Myślę, że niezależnie od innych źródeł również moja relacja na wiele miejsc zwróci Twoją uwagę.

Pozdrawiam,
Wojtek

Wojtku,Twoja relacja to...bedeker.. :)

Powinieneś pisać przewodniki...

Przed każdą wyprawą powinno się je czytać... :D

Pozdrawiam
Adam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.11.2013 12:48

ADAMOS II napisał(a):Wojtku,Twoja relacja to...bedeker.. :)

Ale jak może zdążyłeś zauważyć, ja powoli piszę.
Chociaż graniczy z cudem, że w ogóle jakiś tekst z mojej strony powstaje - przy moim pisowstręcie. ;) Już gdzieś wspominałem, że przygodę z językiem polskim zakończyłem - zajmującym półtorej strony A4 - wypracowaniem maturalnym, ocenionym na "dostateczny". :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
ADAMOS II
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMOS II » 19.11.2013 13:06

Franz napisał(a):
ADAMOS II napisał(a):Wojtku,Twoja relacja to...bedeker.. :)

Ale jak może zdążyłeś zauważyć, ja powoli piszę.
Chociaż graniczy z cudem, że w ogóle jakiś tekst z mojej strony powstaje - przy moim pisowstręcie. ;) Już gdzieś wspominałem, że przygodę z językiem polskim zakończyłem - zajmującym półtorej strony A4 - wypracowaniem maturalnym, ocenionym na "dostateczny". :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek

No ale czyta się przyjemnie... :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.11.2013 01:45

Wielcem rad , Druhu , żeś już wrócił z wyprawy , którą mimo zarzucenia języka pradawnych ojców naszych tak zacnie nam opisałeś .
Jako że Śladami krzyżowców wędrowałeś , tedy łupów wspaniałych ogrom nikogo dziwić nie powinien , jako i chęć wyruszenia na wyprawę następną jeno kurz po tej opadnie . Ale zmęczonym członkom swoim wytchnienie należne w ciepłych , leczniczych wodach dać powinieneś , by ciało na równi z duchem Twoim nieustraszonym konkurować mogło . O trunkach przednich racz też Asan pamiętać , pomny słów Jana Onufrego Zagłoby herbu Wczele , któren to rady dobre koronowanym głowom dawał :wink:

Wieść niesie , żeś już na wyprawę nową ruszył , tedy na kolejne opowiadania Twoje oczekiwał będę w nadziei , że żalu do mnie nie chowasz .

Pozdrawiam
Piotr
ADAMOS II
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMOS II » 26.11.2013 16:20

piotrf napisał(a):Wielcem rad , Druhu , żeś już wrócił z wyprawy , którą mimo zarzucenia języka pradawnych ojców naszych tak zacnie nam opisałeś .
Jako że Śladami krzyżowców wędrowałeś , tedy łupów wspaniałych ogrom nikogo dziwić nie powinien , jako i chęć wyruszenia na wyprawę następną jeno kurz po tej opadnie . Ale zmęczonym członkom swoim wytchnienie należne w ciepłych , leczniczych wodach dać powinieneś , by ciało na równi z duchem Twoim nieustraszonym konkurować mogło . O trunkach przednich racz też Asan pamiętać , pomny słów Jana Onufrego Zagłoby herbu Wczele , któren to rady dobre koronowanym głowom dawał :wink:

Wieść niesie , żeś już na wyprawę nową ruszył , tedy na kolejne opowiadania Twoje oczekiwał będę w nadziei , że żalu do mnie nie chowasz .

Pozdrawiam
Piotr

Tuś mi..bratku... :)

wielcem kontent żeś Waćpan okiem łaskawym na stronice me raczył...
A języka ojców ,mocium panie, nie zarzucam....o nie.....jeno...czytaczom co poniektórym oko on wykłuwa...
..wstyd mi wszelako za ichnią ignorancję....przecie piękny on jest....piękny....i basta...
Nic to druhu mój....my towarzysze bitewni będziem krzewić język ów pośród młokosów...
Niech wią... :D
Racyjum Wasze miałeś cobym kuracyjom wszelakim poddan został.....tako teżem uczynił... :?
Za Kolumbem teraz podążam...na wyspę rajską ...coby rumu pokosztować,któren to chorwackie oleum do łba popchnie....może być mocium panie,co trunek ów równowagę przyniesie...zdrowie poprawi...że o rozumie nie wspomnę... :lol:
Zajrzyj Waść na owe stronice...

(ciekawość ma wielka zapytać każe....jak waszeci wino wyszło...może antałek jakowyś chorągwi dolnośląskiej
podesłałbyś ...coby sławić krośnieńskie winnice :?: )
Bądż pozdrowion...
Adamos...
Poprzednia strona

Powrót do Cypr - Kýpros

Cypr-tropem krzyżowców - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone