Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CYPR - trochę oczarowanie, trochę rozczarowanie ...

Cypr jest trzecią co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Hymn państwa nosi tytuł „Imnos is tin Eleftherian, co oznacza „Hymn do Wolności”. Jest to jednocześnie hymn Grecji. Z tego powodu jest nieakceptowany przez Turków zamieszkujących wyspę. Znajdują się tu trzy obiekty, które zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Należą do nich zabytki archeologiczne w regionie Pafos, zdobione kościoły regionu Trodos oraz stanowisko neolityczne Chirokitia. Charakterystycznym dla Cypru gatunkiem fauny jest muflon, który znajduje się tu pod ścisłą ochroną.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.10.2022 13:32

marze_na napisał(a):W tym odcinku powiało trochę optymizmem :D . Nareszcie :smo: . Są ładne uliczki, kamienne domki, zieleń, kwiatuszki ...
Optymizmem to powieje jak zaczniesz pisać relację z Italii :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.10.2022 13:38

mysza73 napisał(a):Optymizmem to powieje jak zaczniesz pisać relację z Italii :smo:

Udaję, że tego nie widziałam :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.10.2022 13:41

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Optymizmem to powieje jak zaczniesz pisać relację z Italii :smo:

Udaję, że tego nie widziałam :mrgreen:
Nie udawaj Greka tylko pisz :smo:
Ja już mężowi naopowiadałam, że będą ciekawe rzeczy w portach :mrgreen:
No i myszodrzewa i delfiny :hearts:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.10.2022 17:00

Jeszcze były papużki budujące gniazda w Trani i Giovinazzo :D .
Poza tym już wszystko Ci zrealacjonowałam 8) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.10.2022 18:37

Pogoda - jest
Mnogość plaż - jest
Turkusowa woda - jest
Widoczki - są
Alejki do spacerowania - są
Czy ci biedni Cypryjczycy pomyśleli, że to za mało dla jednej Polki :oczko_usmiech:
O i jeszcze koronki jak z Burano, czyli prawie Italia.
rybkujaca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rybkujaca » 17.10.2022 19:29

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):od rana mam wakacyjną zagwozdkę

Jak rozważasz Kampanię, zwłaszcza jej wyspy na wakacje pojmowane tradycyjnie jako lipiec-sierpień to ja za bardzo tego nie widzę. Tłuuuuuuumy i upał. Wiem co mówię bo ma Capri zajrzeliśmy właśnie w lipcu.

Na wakację jak już to rozważam Apulię :smo:
No ale wróciły też myśli sycylijskie :oops: :oczko_usmiech:

Apulie rowniez w wakacje odradzam....zahaczylismy o poczatek lipca i tlumy byly gigantyczne :( na plazach gesto, kempingi wypelnione....nastepnym razem najwczesniej koncem wrzesnia sie tam wybiore
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.10.2022 08:16

wiola2012 napisał(a):Pogoda - jest
Mnogość plaż - jest
Turkusowa woda - jest
Widoczki - są
Alejki do spacerowania - są
Czy ci biedni Cypryjczycy pomyśleli, że to za mało dla jednej Polki :oczko_usmiech:
O i jeszcze koronki jak z Burano, czyli prawie Italia.
Jak powszechnie wiadomo prawie robi dużą różnicę :smo:
Ale w sumie wszyscy mogą iść Twoim tokiem myślenia i jechać na Cypry :oczko_usmiech:
Wtedy ja w Grecji czy Italii będę mieć luzik :lol: :smo:

rybkujaca napisał(a):
mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):od rana mam wakacyjną zagwozdkę

Jak rozważasz Kampanię, zwłaszcza jej wyspy na wakacje pojmowane tradycyjnie jako lipiec-sierpień to ja za bardzo tego nie widzę. Tłuuuuuuumy i upał. Wiem co mówię bo ma Capri zajrzeliśmy właśnie w lipcu.

Na wakację jak już to rozważam Apulię :smo:
No ale wróciły też myśli sycylijskie :oops: :oczko_usmiech:

Apulie rowniez w wakacje odradzam....zahaczylismy o poczatek lipca i tlumy byly gigantyczne :( na plazach gesto, kempingi wypelnione....nastepnym razem najwczesniej koncem wrzesnia sie tam wybiore

Byłam w Apuli w lipcu, co prawda ładnych parę lat temu :oczko_usmiech:
I fakt, tłumy, jak na moje standardy :wink: , były ... ale były to inne tłumy :?
Po tym co widziałam na Cyprze, były to już teraz tłumy akceptowalne :oczko_usmiech:
No i nie ma tych blokowisk :roll:
Ale Apulię zostawiłam sobie na kiedy indziej :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.10.2022 08:57

CYPR - trochę oczarowanie, trochę rozczarowanie ... 8)

Kato Lefkara

No to idziemy ...
Nie jest daleko więc nie chce nam się wracać po auto :mrgreen:

Po drodze kościółek
Obrazek

Obrazek

Kato Lefkara różni się od Lefkary właściwej tym, że jest dużo mniejsza i nie ma w niej ludzi :mrgreen:
Poza tym jest tak samo ładnie :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest jeszcze dość wcześnie i czujemy spory niedosyt :smo: ... czyli trzeba by coś zjeść :oczko_usmiech:
W tej kwestii zdaję się zawsze na Zuzię.
Ona zawsze na tych fejsbukach i innych internetach wynajduje gdzie dobrze karmią :mrgreen:
No i tym razem internety podpowiedziały jej Tochni Tavern ... w Tochni :mrgreen:
I powiem Wam, że nawet po ciemku to Tochni wydawało mi się ciekawsze niż Lefkara 8O
Potem przejrzałam zdjęcia w internetach i tylko mi się moje nocne wrażenie potwierdziło :?
Więc jakby ktoś był w okolicy to może zajrzeć do Tochni :oczko_usmiech:
A przy okazji do Tochni Tavern też, bo baaaardzo dobrze tam karmią :oczko_usmiech:

Czytałam, że na Cyprze trzeba spróbować meze ... wzieliśmy mieszane :oczko_usmiech:
Wszystko było pyszne :mrgreen:
I było tego dużo :oczko_usmiech:
Obrazek

Ja to już po przystawkach byłam najedzona :lol:
Pity były cieplutkie, a wszystkie pasty pyszne :oczko_usmiech:
Obrazek

A potem co chwilę zaczęli nam donosić różne rodzaje mięsa - wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę ...
Uczciwie przyznaję, że jeszcze nigdy się tak nie obżarłam :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cena za to wszystko też jak najbardziej ok - 51 euro

Jest więc kolejny PLUS dla Cypru - dobre jedzenie :smo:
To jak już jesteśmy w temacie jedzenia :wink:
My często podpieramy się podczas łażenia pitą :oczko_usmiech:
Dla mnie jest to wystarczające, najadam się, a często niedojadam i dojada po mnie mąż :oczko_usmiech:
W Grecji za pitę płaciłam zawsze, nawet na Santorini około 3 euro (choć w tym roku nie byłam i nie wiem jak tam u nich inflacja :wink: )
A na Cyprze pita jest dużo droższa - 6,5 - 7,5 euro.

Ale już dania obiadowe mają chyba ceny zbliżone do greckich
Obrazek

Może jutro będzie lepiej ... będzie Most Miłości 8O :smo:

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.10.2022 17:38

marze_na napisał(a):W tym odcinku powiało trochę optymizmem :D . Nareszcie :smo: . Są ładne uliczki, kamienne domki, zieleń, kwiatuszki ...

Optymizm . . . :D . . . tak uroczo wyglądacie w tych ładnych zaułkach i kamiennych ukwieconych uliczkach . . . ja bym nie marudził , teraz jeszcze kościółki , koty , bezludziowości , dużo i dobrze jeść dają :mrgreen:

Jesteś maruda :smo:

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.10.2022 07:34

piotrf napisał(a):

Pozdrawiam
Piotr

Ale ja czy Marzenka? :mrgreen: :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.10.2022 08:55

Nadrobiłam...

marze_na napisał(a):Najbardziej przeszkadzałyby mi nie leżaki, bo do takiego widoku nieco przywykłam, ale te hotelowe bloczydła :roll: .
To całkiem odwrotnie niż u mnie :mrgreen: Jak leżę na plaży to patrzę na morze, więc to co za plecami mam nie robi na mnie wrażenia, choć oczywiście zdecydowanie wolę patrzeć na klify niż na wysoką zabudowę....

mysza73 napisał(a):Nawet nie sam widok tłumów i leżaków mnie odrzucił, ale ten łomot dochodzący z barów przy plaży ...
Czyli nic się nie zmieniło...choć rzygających Anglików ja tam nie widziałam...widziałam w Hiszpanii dawno temu...wiedli prym wraz z Polakami....

mysza73 napisał(a):Dalej Muzeum Rzeźby Podwodnej MUSAN, nie wchodziliśmy :oczko_usmiech: :smo:
Obrazek

Za moich czasów tego nie było :mrgreen: A idea ich zakładania jest bardzo fajna, choć szkoda, że trzeba to robić...

mysza73 napisał(a):Docieramy w końcu do pięknego starego klasztoru ... niestety jest zamknięty :(
Obrazek

Ciekawa jestem czy próbowaliście ponownie tam zajrzeć, bo warto.

mysza73 napisał(a):Wstępujemy do Zorbasa - jedynej fajnej piekarni jaką znalazłam na Cyprze. To jest kolejna rzecz, która mi się tu nie podobała - brak piekarni z pieczywem i słodkościami :wink:
To powiem Ci, że na Cyprze i tak źle nie było pod tym kątem. Portokalipitę i inne ciacha kupowałam bez problemu, choć nie był to taki wybór jak w Grecji... Ale teraz na Rodos to pod tym kątem była totalna porażka...Ani jednej portokalopity nie zjadałam przez 8 dni :twisted:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.10.2022 09:07

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Docieramy w końcu do pięknego starego klasztoru ... niestety jest zamknięty :(

Ciekawa jestem czy próbowaliście ponownie tam zajrzeć, bo warto.
Internety mówią, że jest tymczasowo zamknięte :?
A Tobie udało się wejść?
piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Wstępujemy do Zorbasa - jedynej fajnej piekarni jaką znalazłam na Cyprze. To jest kolejna rzecz, która mi się tu nie podobała - brak piekarni z pieczywem i słodkościami :wink:
To powiem Ci, że na Cyprze i tak źle nie było pod tym kątem. Portokalipitę i inne ciacha kupowałam bez problemu, choć nie był to taki wybór jak w Grecji... Ale teraz na Rodos to pod tym kątem była totalna porażka...Ani jednej portokalopity nie zjadałam przez 8 dni :twisted:
To chyba wiem dlaczego mi Potter Rodos odradza :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.10.2022 09:25

Byłam, w czasie naszego pierwszego pobytu. Za drugim razem chyba też, ale muszę się w fotkach upewnić, zostały mi 3 dni do opisania...
Ostatnio edytowano 20.10.2022 12:05 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.10.2022 09:30

piekara114 napisał(a):Byłam, w czasie naszego pierwszego pobytu.
No tak :D .
To pewnie dlatego miałam go na mojej mapce :smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.10.2022 15:11

piotrf napisał(a):

Optymizm . . . :D . . . tak uroczo wyglądacie w tych ładnych zaułkach i kamiennych ukwieconych uliczkach . . . ja bym nie marudził , teraz jeszcze kościółki , koty , bezludziowości , dużo i dobrze jeść dają :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr

Dołączam się
I jeszcze jedzenie dobre ! Ech ta Mysza
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Cypr - Kýpros

CYPR - trochę oczarowanie, trochę rozczarowanie ... - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone