Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cypr Północny

Cypr jest trzecią co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Hymn państwa nosi tytuł „Imnos is tin Eleftherian, co oznacza „Hymn do Wolności”. Jest to jednocześnie hymn Grecji. Z tego powodu jest nieakceptowany przez Turków zamieszkujących wyspę. Znajdują się tu trzy obiekty, które zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Należą do nich zabytki archeologiczne w regionie Pafos, zdobione kościoły regionu Trodos oraz stanowisko neolityczne Chirokitia. Charakterystycznym dla Cypru gatunkiem fauny jest muflon, który znajduje się tu pod ścisłą ochroną.
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 11.11.2019 16:17

piekara114 napisał(a):Jak doczytasz uważnie, to nie napisałam, ze ja tak uważam tylko że mieszkańcy na południu Cypru Południowego są wrogo nastawiani do tych z północy i sami zniechęcają do wyjazdów na druga stronę... Niechęć jest odczuwalna, byłam na południu 2-krotnie, dużo zwiedziłam i okolice Pafos, Larnaki, Capo Greko Limassol i za każdym razem jak mówiłam, że chcemy odwiedzić Nikozję Północną (byliśmy na kilka godzin) to od razu zmieniała się rekcja osób, także w punktach IT. Oni żyją obok siebie, ale raczej się nie lubią...

Tyle,że ja nie napisałem,że Ty,tylko,żeby nie siać niepotrzebnie informacji,że jest niebezpiecznie.
To tak samo jakby obcokrajowiec, z Polski chciał jechać na Ukraine. Też byłyby gadki a po co ,tam wojna itp.
Mają swoje problemy i niech sobie z tym radzą.Dla mnie jako turysty wazne jest aby mnie dobrze traktowali a czy oni sie lubią ,czy nie to już wtórny problem.
Wiadomo,ze wszędzie chodzi o kasę.Turcy zobaczyli,ze z turystyki można nieźle żyć.
Zobacz,ze do Turcji jest potrzebna wiza i paszport a tam nie.Waluta sie przydaje ,inwestują w turystykę a południe ma za złe bo tracą.Turysta przyleci i wyjedzie na północ to nie zostawi u nich kasy.
Na szczęście każdy ma wolny wybór.
Długo sie przygotowywałem do wyjazdu i cześć tych obiegowych opinii zweryfikowałem
Wybrałem północ ze względu na plaże,przyrodę ,zabytki no i mniejszy tłok.plaże są puste a nie leżak na lezaku,należący do hotelu
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.11.2019 17:48

Jeszcze odnoście konfliktu: wiadomo, że inaczej sytuację odbierają turyści a inaczej mieszkańcy, bo co innego się dla nich liczy i inaczej odbierają sytuacje i sąsiadów... Ja pisałam opinie osób mieszkających na południu, a nie własne, bo nie byłam tam... Zbliżony konflikt (acz oczywiście o innych skutkach, ale też na tle polityczno-narodowościowym) był i pewnie dalej jeszcze będzie pomiędzy mieszkańcami Macedonii Północnej i Macedonii w Grecji czy Kosowa i Serbii i Albanii...

Czekam na relację z Cypru Północnego.
Sama mam w planach tam pojechać, bo kierunek tani z dzikimi miejscami właśnie.
Poprzednia strona

Powrót do Cypr - Kýpros

Cypr Północny - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies