Cypr jest trzecią co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Hymn państwa nosi tytuł „Imnos is tin Eleftherian, co oznacza „Hymn do Wolności”. Jest to jednocześnie hymn Grecji. Z tego powodu jest nieakceptowany przez Turków zamieszkujących wyspę. Znajdują się tu trzy obiekty, które zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Należą do nich zabytki archeologiczne w regionie Pafos, zdobione kościoły regionu Trodos oraz stanowisko neolityczne Chirokitia. Charakterystycznym dla Cypru gatunkiem fauny jest muflon, który znajduje się tu pod ścisłą ochroną.
W tym wątku jeszcze nie jestem na bieżąco,ale pracuję nad tym .Natomiast w wielu Twoich relacjach były już freski i to właśnie takie stareńkie,wypłowiałe ,takie "żywe"i nowiutkie widzę pierwszy raz .
Podchodzimy pod zamkniętą masywną bramą klasztoru, zajmującego cały szczyt wzgórza. Bea, jako kobieta, nie ma żadnych szans na wejście; ja mógłbym, ale o innej porze.
Oczywiście, nie będziemy czekać na moment, kiedy ja mógłbym zwiedzić klasztor, a Bea nadal czekać, tym razem - dla odmiany - na mnie. Wracamy pod mały kościółek, a rzucając spojrzenia w dal, dostrzegamy między innymi odwiedzone wczoraj Larnakę oraz Słone Jezioro.
Decydujemy się na wspólną fotkę w tym miejscu - Bea nie może sobie przy tym odmówić przyjemności uwiecznienia mnie z nosem przy ziemi podczas ustawiania aparatu - po czym wsiadamy do samochodu i rozpoczynamy zjazd.
Franz napisał(a):Decydujemy się na wspólną fotkę w tym miejscu - Bea nie może sobie przy tym odmówić przyjemności uwiecznienia mnie z nosem przy ziemi podczas ustawiania aparatu
Ale za to jakie ładne, wspólne zdjęcie wyszło Do albumu w sam raz
Na moment zatrzymujemy się jeszcze przy kapliczce u podnóża góry, na wierzchołku której usytuowany jest Moni Stavrovouni, a następnie wracamy do autostrady.
Szybko i bez niespodzianek docieramy do stolicy tej wyspy. Jak się nazywa? Nikozja? Czyli w lokalnym języku Nicosia. A może Lefkosia? Ba! Niektórzy stwierdzą, że jednak Lefkoşa...