Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cypr - po obu stronach zielonej linii

Cypr jest trzecią co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Hymn państwa nosi tytuł „Imnos is tin Eleftherian, co oznacza „Hymn do Wolności”. Jest to jednocześnie hymn Grecji. Z tego powodu jest nieakceptowany przez Turków zamieszkujących wyspę. Znajdują się tu trzy obiekty, które zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Należą do nich zabytki archeologiczne w regionie Pafos, zdobione kościoły regionu Trodos oraz stanowisko neolityczne Chirokitia. Charakterystycznym dla Cypru gatunkiem fauny jest muflon, który znajduje się tu pod ścisłą ochroną.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.05.2013 12:34

Potter napisał(a):Ciągle nie mogę uwierzyć, że ja na tym samym Cyprze byłam :roll: ...

Gorszym? Lepszym?
Nie takim starym, rozsypującym się, że tylko kamień na kamieniu?... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 13.05.2013 12:37

Takim, gdzie az tyle jest do zobaczenia ...
Muszę tam wrócić z Twoją relacją w ręku ...
Tylko najpierw muszą most jakiś wybudować :roll: .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.05.2013 12:58

Potter napisał(a):Takim, gdzie az tyle jest do zobaczenia ...
Muszę tam wrócić z Twoją relacją w ręku ...
Tylko najpierw muszą most jakiś wybudować :roll: .

Jest most! Powietrzny. :) Czartery.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.05.2013 20:38

Kierujemy się do Larnaki – ale nie autostradą, tylko zjeżdżamy w stronę wybrzeża, mając w planie zobaczenie Jeziora Słonego z jego atrakcjami. Bea wyczytuje w przewodniku, że po drodze, w Kiti, stoi interesujący kościół Panagia Angeloktistos. Wprawdzie nie chcemy się zanadto rozdrabniać, kiedy jednak mamy go w zasięgu wzroku, decydujemy się na krótki przystanek.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.05.2013 20:41

Wylatuje mi wszystko, kiedy próbuję dołączyć fotki. Tiaa... będę próbował na raty.

P2150062.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.05.2013 20:44

P2150063.JPG

P2150064.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.05.2013 21:04

Jest lepiej. Może i reszta przejdzie.

P2150065.JPG

P2150066.JPG

P2150067.JPG

P2150068.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 16.05.2013 07:28

Przeszło ... i bardzo dobrze ! ... bo ciekawie. 8)

pozdrawiam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.05.2013 08:04

Franz napisał(a):Bea wyczytuje w przewodniku, że po drodze, w Kiti, stoi interesujący kościół Panagia Angeloktistos. Wprawdzie nie chcemy się zanadto rozdrabniać, kiedy jednak mamy go w zasięgu wzroku, decydujemy się na krótki przystanek.

Ku zadowoleniu czytaczy.

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.05.2013 13:29

mariusz-w napisał(a):Przeszło ... i bardzo dobrze ! ... bo ciekawie. 8)

Ja mam powolny internet, bo wybrałem najtańszą opcję. Spokojnie sobie z tym żyję, ale czasami występują jakieś dziwne problemy.

Jacek S napisał(a):Ku zadowoleniu czytaczy.

Pozory mylą. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.05.2013 13:48

Przejeżdzałem przez Kiti, śmialiśmy się z tej słodkiej nazwy, jednak do kościółka nie zajrzałem :( - jaki mieliście przewodnik po Cyprze?

Ta nadmorską drogą dojechałem aż do miejscowości Zygi (z tej nazwy też się śmialiśmy) :oops:

A potem na Limassol...

http://goo.gl/maps/z8qYR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2013 14:51

Franz napisał(a):
Jacek S napisał(a):Ku zadowoleniu czytaczy.

Pozory mylą. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Nie zważaj na pozory.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.05.2013 15:16

tony montana napisał(a):Przejeżdzałem przez Kiti, śmialiśmy się z tej słodkiej nazwy, jednak do kościółka nie zajrzałem :( - jaki mieliście przewodnik po Cyprze?

Kilka. Na pewno Pascal i Gazeta Wyborcza. Chyba jeszcze Wiedza i Życie oraz Marco Polo (ale głowy w tej chwili nie dam).

Kenik napisał(a):
Franz napisał(a):Pozory mylą. ;)

Nie zważaj na pozory.

Wyjaśni się jeszcze dzisiaj, co mam na myśli. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2013 16:01

Franz napisał(a):Wyjaśni się jeszcze dzisiaj, co mam na myśli. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

Zabrzmiało zagadkowo :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.05.2013 17:09

Kenik napisał(a):Zabrzmiało zagadkowo :)

Bo jedno zdanie wyjaśnia wszystko, ale zostawię je do najbliższego odcinka relacji.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Cypr - Kýpros

Cypr - po obu stronach zielonej linii - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies