Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cypr - po obu stronach zielonej linii

Cypr jest trzecią co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Hymn państwa nosi tytuł „Imnos is tin Eleftherian, co oznacza „Hymn do Wolności”. Jest to jednocześnie hymn Grecji. Z tego powodu jest nieakceptowany przez Turków zamieszkujących wyspę. Znajdują się tu trzy obiekty, które zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Należą do nich zabytki archeologiczne w regionie Pafos, zdobione kościoły regionu Trodos oraz stanowisko neolityczne Chirokitia. Charakterystycznym dla Cypru gatunkiem fauny jest muflon, który znajduje się tu pod ścisłą ochroną.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 21.12.2012 21:46

Franz napisał(a):Jeszcze chwila i dochodzimy do początku najciekawszego fragmentu wąwozu.

Podobają mi się takie miejsca ...

pozdrawiam
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.12.2012 11:48

mariusz-w napisał(a):Podobają mi się takie miejsca ...

Mnie też. :)
Mimo, iż uwielbiam otwarte przestrzenie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.01.2013 17:25

Pokładając zaufanie w dalszym jego bezruchu, przechodzimy pod nim i już z tego miejsca widzimy ni mniej, ni więcej, tylko... prysznic. Zwisający wąż, z którego leje się woda. Przy czym ten - powiedzmy - uregulowany prysznic nie stanowi żadnej przeszkody, gdyż woda leje się z niego przy samej skale. Co innego z mnóstwem drobniutkich naturalnych strużek, które spadają na odcinku kilku metrów i których już nie sposób ominąć. Nie ma rady - zabezpieczam sprzęt fotograficzny i daję nura pierwszy, starając się przejść szybko, ale jednak uważając pod nogi, by się nie pośliznąć. Za mną pomyka Bea i po chwili nieco skropieni i schłodzeni zostawiamy mokrą atrakcję za sobą.

P2040902.JPG

P2040903.JPG

P2040906.JPG

P2040905.JPG

P2040907.JPG

P2040909.JPG

P2040910.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.01.2013 17:30

Teraz mamy do pokonania odcinek obfitujący w większe głazy i musimy pomóc sobie przy tym rękoma. Słyszę jakieś głosy za nami - to kolejna dwójka wędrowców. Dochodzą prawie do nas i widząc, że dalej coraz trudniej przejść suchą stopą, chyba uważają, że to im wystarczy, jako że zawracają. Po chwili jednak najwyraźniej zmieniają zdanie, może pod wpływem naszej kontynuacji marszu, gdyż jednak ruszają za nami. My zaś akurat przyklejamy się do skały, starając się nie zanurzyć w potoku podczas ewentualnego ześliźnięcia się z ruszających się pod stopami, lekko wystającymi ponad wodę kamieniami. To jednak już ostatnie metry tego zacisku i wąwóz zaczyna się rozszerzać.

P2040911.JPG

P2040912.JPG

P2040913.JPG

P2040914.JPG

P2040916.JPG

P2040917.JPG

P2040918.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.01.2013 20:21

Kocham takie miejsca :D
Woda mi w niczym nie przeszkadza w takich wąwozach , kanionach . . .

Pięknie :P

Pozdrawiam
Piotr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2013 20:26

piotrf napisał(a):Woda mi w niczym nie przeszkadza w takich wąwozach , kanionach . . .

Kwestia ilości ;)

Jak się domyślam, w takim kanionie trudno zachować ciszę?
Pewnie każdy odgłos się zwielokrotnia?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 09.01.2013 10:58

Pięknie jest ... 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.01.2013 12:14

piotrf napisał(a):Kocham takie miejsca :D
Woda mi w niczym nie przeszkadza w takich wąwozach , kanionach . . .

Mnie potrafi przeszkadzać. Tu jednak było tej wody w sam raz - tyle, żeby urozmaicić, a jeszcze nie uniemożliwić przejścia suchą stopą.

weldon napisał(a):Jak się domyślam, w takim kanionie trudno zachować ciszę?
Pewnie każdy odgłos się zwielokrotnia?

Zgadza się. Wielokrotne odbicia od ścian robią swoje.

mariusz-w napisał(a):Pięknie jest ... 8)

Cypr nie obfituje w tego typu atrakcje. Z tego, co wiem, to jest jedyny godny przejścia wąwóz.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2013 17:24

Twoja Rumunia za mną ...teraz zgodnie z Twoimi wskazówkami Cypr. Zaliczyłam dopiero dwie stronki wątku a już się w domu na mnie dziwnie popatrują czemu ja się tak chichram :lol:

Ale ale - zaliczyłam już cztery strony wątku a tu dopiero jedno zdjęcie ...robisz się oszczędny jak Itaka ...ale skoro tylu współtowarzyszy się dosiadło to usprawiedliwiony. :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.01.2013 18:26

Kenik napisał(a):Twoja Rumunia za mną ...teraz zgodnie z Twoimi wskazówkami Cypr. Zaliczyłam dopiero dwie stronki wątku a już się w domu na mnie dziwnie popatrują czemu ja się tak chichram :lol:

Cieszę się, że Cię rozweseliłem. :)

Kenik napisał(a):Ale ale - zaliczyłam już cztery strony wątku a tu dopiero jedno zdjęcie ...robisz się oszczędny jak Itaka ...ale skoro tylu współtowarzyszy się dosiadło to usprawiedliwiony. :D

Wyjątkowo się tam rozpisałem. :roll:

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2013 18:59

[quote="Franz"]

Obrazek

]/quote]

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O .... zaniemówiłam!
Użytkownik usunięty
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2013 19:23

Jacek S napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Ja bym tam chętnie poukładała takie cudo, zamiast na fejsie siedzieć :lol:

Trzeba na archeologię się zapisać. :wink:

Nie trzeba ... nadal istnieją szkoly układania mozaiek :D
Franz
Legenda
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.01.2013 22:21

Kenik napisał(a): 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O .... zaniemówiłam!

Ładna Ktisis. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.01.2013 23:59

W charakterze suplementu - kilka fotek z tych, które w kanionie zrobiła Bea.

100_7065.JPG

100_7067.JPG

100_7070.JPG

100_7075.JPG

100_7080.JPG

100_7083.JPG

100_7088.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.02.2013 18:15

Ściany się rozstępują, pojawia się więcej nieba nad naszymi głowami, ale to nie oznacza, że przejście dalej jest łatwiejsze. Wprawdzie moglibyśmy postąpić, jak ta para za nami, która zawróciła i już definitywnie zniknęła nam z oczu, mamy jednak inny plan - chcielibyśmy zrobić z tej trasy pętelkę, a więc wygramolić się w którymś możliwym miejscu na zbocza ponad wąwozem i wrócić do samochodu górą. Póki co, nie ma takiej możliwości, więc przedzieramy się pomiędzy korzeniami i pniami zwalonych do wąwozu drzew, przedostajemy się po kamieniach to na jedną stronę potoku, to znów na drugą, aż udaje nam się wytrawersować nieco powyżej koryta bardzo nikłym śladem ścieżki. Wygodniej? No cóż... poprzez dorodne pokrzywy.

P2040920.JPG

P2040922.JPG

P2040924.JPG

P2040928.JPG

P2040929.JPG

P2040931.JPG

P2040932.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Cypr - Kýpros

Cypr - po obu stronach zielonej linii - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies