Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cypr - po obu stronach zielonej linii

Cypr jest trzecią co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Hymn państwa nosi tytuł „Imnos is tin Eleftherian, co oznacza „Hymn do Wolności”. Jest to jednocześnie hymn Grecji. Z tego powodu jest nieakceptowany przez Turków zamieszkujących wyspę. Znajdują się tu trzy obiekty, które zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Należą do nich zabytki archeologiczne w regionie Pafos, zdobione kościoły regionu Trodos oraz stanowisko neolityczne Chirokitia. Charakterystycznym dla Cypru gatunkiem fauny jest muflon, który znajduje się tu pod ścisłą ochroną.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 04.11.2011 09:59

Podobne mozaiki widziałem w Muzeum Narodowym w Sarajevie.
Pochodziły gdzieś z rejonów blisko Macedonii.
Przyglądając się im podziwiałem ile czasu i precyzji musiało
kosztować skomponowanie ich i ułożenie.
To wspaniałe że dotrwały aż do naszych czasów.

U Ciebie widzę dość duży, ładny fragment ilustrujący walkę jakichś znamienitych wojowników.
Starożytni mieli duże wyczucie smaku i sztuki.
Podoba mi się ich styl.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.11.2011 11:26

weldon napisał(a):Za moich czasów niektórzy wyrabiali sobie zielone papiery, albo przerabiali się na pacyfistów ;)

Nie mieli Tetydy. ;)
Ale Odys lepszy od WKU. :lol:

Crayfish napisał(a):U Ciebie widzę dość duży, ładny fragment ilustrujący walkę jakichś znamienitych wojowników.

Gladiatorów.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.11.2011 16:19

Zatem zjeżdżamy ze wzgórza, na którym rozlokowało się starożytne Kourion, dojeżdżamy do szosy B6 i kierujemy się na zachód. Moglibyśmy dojechać do autostrady, ale nie spieszy nam się aż do tego stopnia, a poza tym - wkrótce musielibyśmy z niej i tak zjechać. Poćwiczę więc ruch lewostronny na zwykłej szosie. Zatrzymujemy się jeszcze na moment tuż za terenem wykopalisk, gdyż nasz wzrok przyciągają poziomo urzeźbione skały nadmorskiego klifu i po chwili jedziemy już dalej. Droga kręci kilkoma serpentynami, pokonując wąwozy, które przecinając pasmo wzgórz, kierują swe suche na ogół koryta w stronę morza. Wkrótce zbliżamy się do autostrady na wyciągnięcie ręki i w dalszej drodze mamy ją prawie stale w zasięgu wzroku. Teraz dopiero opuszczamy teren brytyjskiej bazy Akrotiri, na który wjechaliśmy zaraz po opuszczeniu Limassol. Po chwili szosa wpada do jednego z jarów i jego dnem kieruje się w stronę wybrzeża. Tuż przed samym ujściem wąwozu do morza, wspina się na prawe zbocze i zakręca ostro praktycznie na krawędzi klifu. Kiedy widzę możliwość zjazdu na wysypany drobnymi kamykami plac na poboczu, nie waham się nawet przez moment - tu warto zrobić przystanek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rzeczywiście, widoki rozpościerają się stąd interesujące. Za nami wylot przebytego właśnie wąwozu, obramowanego z obu stron skalnym klifem. O ile przeważa żółtawa barwa, zdradzająca inklinację w kierunku różu, to najniższe piętro lewej ostrogi stanowi prawie idealna biel. Przemyka mi myśl, że może by się wrócić i zapoznać bliżej z tą formacją, ale dostrzegamy tam jakieś postacie ludzkie, więc zostawiamy ewentualną bezpośrednią znajomość na bliżej nie określoną przyszłość. Kierujemy wzrok w drugą stronę, gdzie równie stromo opadający brzeg, podmywany przez morskie fale, ukazuje swoją słabość wobec wytrwałego żywiołu - odkruszone głazy leżą bezładnie w pobliżu linii brzegowej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.11.2011 16:20

Wtem jakaś szarpanina w porastających najbliższą okolicę krzakach skłania nas do skupienia na nich wzroku. Okazuje się, że to stado kudłatych kóz zdobywa strome zbocze, by po chwili wymusić pierwszeństwo na szosie i niespiesznie, z godnością przejść na drugą stronę. Podchodzimy teraz na sam skraj w miarę płaskiego terenu - tyle, na ile pozwala konieczna ostrożność - i zapuszczamy żurawia w głąb, tam gdzie brzeg urywa się spod stóp bliską pionu, bardzo kruchą ścianą. Natomiast w kierunku zachodnim klif stopniowo się obniża i łagodnieje, zaś odsuwając się odrobinę od morza, zostawia miejsce na wąską plażę, wysypaną jasnoniebieskim żwirkiem. Przecina ją skalna ostroga, kontrastująca ostro swoim brunatno-brązowym kolorem, a nieco dalej, tuż pod linią horyzontu, wyłania się z morza ona - Skała Afrodyty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.11.2011 16:21

Franz napisał(a):Obrazek

Wygląda na to, że byłoby tam jak zejść. I mnie by pasowało takie miejsce bardzo 8)

Pozdrawiam,
Anka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.11.2011 19:31

mahadarbi napisał(a):Wygląda na to, że byłoby tam jak zejść. I mnie by pasowało takie miejsce bardzo 8)

To akurat jest wylot tego wąwozu, który trochę wyżej szosa przecina, a więc dostępne dla każdego. Chyba ciekawsza byłaby ta wąska zatoczka przy brunatnej skale.

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.11.2011 19:39

Zatoczkę 'wrzuciłeś' dokładnie w tym samym ułamku sekundy, w którym spodobała mi się biała skała :D Ale faktycznie, zatoczka przy brunatnej - zacna wielce :D

Pozdrawiam,
Anka
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 16.11.2011 20:13

Ojojoj, jak pięknie :) Cudne te skały...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.11.2011 21:15

mahadarbi napisał(a):Zatoczkę 'wrzuciłeś' dokładnie w tym samym ułamku sekundy, w którym spodobała mi się biała skała :D Ale faktycznie, zatoczka przy brunatnej - zacna wielce :D

Rzeczywiście, nie zwróciłem wcześniej uwagi na godzinę, a właściwie minutę. :lol:
Jesteś szybka jak błyskawica!

helen napisał(a):Ojojoj, jak pięknie :) Cudne te skały...

Parę razy się tu jeszcze kolorowe skały ujawnią. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.11.2011 21:19

Franz napisał(a):Rzeczywiście, nie zwróciłem wcześniej uwagi na godzinę, a właściwie minutę. :lol:
Jesteś szybka jak błyskawica!

Tylko, jak mi się coś naprawdę podoba :wink:

Pozdrawiam :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.11.2011 09:53

mahadarbi napisał(a):Wygląda na to, że byłoby tam jak zejść. I mnie by pasowało takie miejsce bardzo 8)

mahadarbi napisał(a):Tylko, jak mi się coś naprawdę podoba :wink:

W takim razie zdradzę Ci w sekrecie, że nam się to miejsce też spodobało. Do tego stopnia, że wróciliśmy tam w innym dniu, by zawrzeć bliższą znajomość. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.11.2011 10:59

Warto było? Zgaduję: tak! :D

Pozdrawiam,
Anka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.11.2011 16:54

mahadarbi napisał(a):Warto było? Zgaduję: tak! :D

Jak najbardziej. 8)
Chociaż, oczywiście, nie przybędziemy tam, by się na tej skale wygodnie do słoneczka ułożyć. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.11.2011 08:19

Ponieważ ciąg dalszy swoich relacji Uzależniasz od ilości wyświetleń no to cyk.
:wink:

Pozdrawiam
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.11.2011 08:22

Jacek S napisał(a):no to cyk.
:wink:

No to cyk ! :)

... a wybrzeże śliczne ! 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Cypr - Kýpros

Cypr - po obu stronach zielonej linii - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone