Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cypr - po obu stronach zielonej linii

Cypr jest trzecią co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Hymn państwa nosi tytuł „Imnos is tin Eleftherian, co oznacza „Hymn do Wolności”. Jest to jednocześnie hymn Grecji. Z tego powodu jest nieakceptowany przez Turków zamieszkujących wyspę. Znajdują się tu trzy obiekty, które zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Należą do nich zabytki archeologiczne w regionie Pafos, zdobione kościoły regionu Trodos oraz stanowisko neolityczne Chirokitia. Charakterystycznym dla Cypru gatunkiem fauny jest muflon, który znajduje się tu pod ścisłą ochroną.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2011 20:43

weldon napisał(a):Elbląg na przykład ;)

Na przykład. :)
Mnie zwykle w takich chwilach przychodzi na myśl Aigues-Mortes.

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.10.2011 08:02

Brzydko jakoś za oknem...człowiek posiedziałby gdzieś w ciepłym kraju...

:wink:

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.10.2011 17:47

Jacek S napisał(a):Brzydko jakoś za oknem...człowiek posiedziałby gdzieś w ciepłym kraju...

Ja właśnie posiedziałem (chociaż co nieco i pochodziłem) w kraju leżącym bardziej na południe od Polski. Za to bardziej od naszego mroźnym. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.11.2011 08:57

Jak zimniej to ja nie-dziękuję...ale taki ...np. Cypr...

Pozdrawiam i czekam w kolejce.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.11.2011 17:47

Jacek S napisał(a):Jak zimniej to ja nie-dziękuję...ale taki ...np. Cypr...

Miałem w planie inną kolejność, ale dam się przekonać i spróbuję na jutro przygotować kolejną odsłonę. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.11.2011 17:34

Poprzedni odcinek cypryjskich wspomnień zakończyłem fotką z fragmentem mozaiki przedstawiającej scenę z Achillesem i Odyseuszem. Jej tematem jest grecki mit o Achillesie.

Tetyda, jego matka, próbując go uchronić przed wzięciem udziału w wojnie trojańskiej, przebranego w szaty kobiece ukryła pośród córek króla Likomedesa. Próbujący go odszukać Odyseusz zastosował jednak skuteczny fortel. Przebrany za wędrownego handlarza zaprezentował na królewskim dworze swoje towary. Królewnom rozbłysły oczy na widok błyskotek, a tylko jedna zachowała obojętność. Wtedy Odyseusz wystawił na pokaz broń, co z kolei zachwyciło tę jedyną i w efekcie zdradziło przebranego w niewieście ciuszki Achillesa.

Oto jeszcze kilka dodatkowych fotek ze strożytnego Kourion.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz już możemy wrócić do samochodu i opuścić oddany do zwiedzania teren wykopalisk. Co my tam mamy teraz w planie? Zdaje się, że Skałę Afrodyty?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.11.2011 18:32

Curium ... teatr... mozaiki, wszystko to ładnie tam wygląda. 8)
Widzę, że trafiłeś na festiwal "Teatr Jednego Aktora". :)

Podobaj mi się szczególnie mozaiki ... ta technika układania obrazów z maleńkich płytek, kamyków, etc. zawsze mi imponowała.
Może dlatego, że ja mało cierpliwy byłem i chyba jeszcze jestem ;) :)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.11.2011 21:46

mariusz-w napisał(a):Widzę, że trafiłeś na festiwal "Teatr Jednego Aktora". :)

I jednego widza. Wykupiłem wszystkie bilety. 8)

mariusz-w napisał(a):Podobają mi się szczególnie mozaiki ... ta technika układania obrazów z maleńkich płytek, kamyków, etc. zawsze mi imponowała.

Wprawdzie to nie starożytność najbardziej mnie pociągała na Cyprze, ale przyznaję, że w Kurion mi się podobało. To jedna z ładniejszych antycznych pozostałości na wyspie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Ostatnio edytowano 04.11.2011 09:07 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 03.11.2011 23:01

A poza tym ruiny wysoko nad morzem... tak, to jest to :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.11.2011 09:11

mahadarbi napisał(a):A poza tym ruiny wysoko nad morzem... tak, to jest to :D

Ładnie to morze w dole się komponowało. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.11.2011 09:19

Franz napisał(a):Tetyda, jego matka, próbując go uchronić przed wzięciem udziału w wojnie trojańskiej, przebranego w szaty kobiece ukryła pośród córek króla Likomedesa. Próbujący go odszukać Odyseusz zastosował jednak skuteczny fortel. Przebrany za wędrownego handlarza zaprezentował na królewskim dworze swoje towary. Królewnom rozbłysły oczy na widok błyskotek, a tylko jedna zachowała obojętność. Wtedy Odyseusz wystawił na pokaz broń, co z kolei zachwyciło tę jedyną i w efekcie zdradziło przebranego w niewieście ciuszki Achillesa.

Mógł się pomylić...wiele Pań ma męskie zainteresowania tzn. cochones (pomyślałem, że to mogłaby być np. Roxi :wink: :lool: )

Mozaiki piękne...ale mam jak Mariusz...nawet małych puzzli nie cierpię dlatego szacunek wielki dla tej misternej roboty.

Pozdrawiam

PS. I z teatru jednego aktora nici bo nas tu więcej :wink:
Ostatnio edytowano 08.11.2011 08:01 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.11.2011 09:22

Jacek S napisał(a):
PS. I z teatru jednego aktora nici bo nas tu więcej :wink:

Aktora ! ... nieeeeee ... z widza raczej !
Ostatnio edytowano 04.11.2011 09:23 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.11.2011 09:23

Franz napisał(a):... próbując go uchronić przed wzięciem udziału w wojnie trojańskiej, przebranego w szaty kobiece ukryła pośród córek króla Likomedesa.

Za moich czasów niektórzy wyrabiali sobie zielone papiery, albo przerabiali się na pacyfistów ;)

A co do mozajek, to gdyby nie internet, to też mielibyśmy czas na takie zabawy :lol:

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.11.2011 09:23

Racja :oops:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.11.2011 09:39

Wy już macie tylko retransmisję. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Cypr - Kýpros

Cypr - po obu stronach zielonej linii - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone