Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cypr - po obu stronach zielonej linii

Cypr jest trzecią co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Hymn państwa nosi tytuł „Imnos is tin Eleftherian, co oznacza „Hymn do Wolności”. Jest to jednocześnie hymn Grecji. Z tego powodu jest nieakceptowany przez Turków zamieszkujących wyspę. Znajdują się tu trzy obiekty, które zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Należą do nich zabytki archeologiczne w regionie Pafos, zdobione kościoły regionu Trodos oraz stanowisko neolityczne Chirokitia. Charakterystycznym dla Cypru gatunkiem fauny jest muflon, który znajduje się tu pod ścisłą ochroną.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.08.2011 14:27

Możesz powspominać, śmiało! :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.08.2011 21:03

mahadarbi napisał(a):Możesz powspominać, śmiało! :D

Wezmę pod uwagę, kiedy skończę którąś z bieżących relacji. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.08.2011 21:17

Małe, kamienne kościółki zawsze robią na mnie kolosalne wrażenie. Twoje, te cypryjskie są monumentalne wręcz. Przepiękny był ten korsykański na samym początku relacji (ale teraz nie chce mi się go szukać). Ten, na Zante, był niepozorny, stał na ostrym łuku drogi i aż prosił się, by go polubić. :)
Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.08.2011 21:29

mahadarbi napisał(a):Małe, kamienne kościółki zawsze robią na mnie kolosalne wrażenie. Twoje, te cypryjskie są monumentalne wręcz.

Monumentalne - mówisz?.. Ten w ostatnim odcinku mógł mieć jakieś 6m x 8m...

mahadarbi napisał(a):Przepiękny był ten korsykański na samym początku relacji (ale teraz nie chce mi się go szukać).

Domyślam się, o który chodzi. Zacny był. 8)

mahadarbi napisał(a):Ten, na Zante, był niepozorny, stał na ostrym łuku drogi i aż prosił się, by go polubić. :)

Też takie uwielbiam. Również i tu podobne się pojawią. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.08.2011 21:33

Jesteś pewnien, że o tym samym mówimy? :lol:

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.08.2011 21:40

mahadarbi napisał(a):Jesteś pewnien, że o tym samym mówimy? :lol:

Masz rację, nie doceniłem go. Jednak jest monumentalny - jakieś 9m x 10m. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.08.2011 21:44

Nie no, żartujesz sobie teraz? Nie widzę proporcji, człowieka mi tam brakuje :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.08.2011 22:01

mahadarbi napisał(a):Nie no, żartujesz sobie teraz? Nie widzę proporcji, człowieka mi tam brakuje :)

Wydaje mi się, że te dźwierza mogły mieć jakieś 1,2 do 1,4m szerokości. Na pewno przy wchodzeniu trzeba się było schylać.

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.08.2011 22:05

No to faktycznie, monument to to nie był :lol: Co nie zmienia faktu, że urokliwy jest bardzo!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.09.2011 16:20

mahadarbi napisał(a):Ten, na Zante, był niepozorny, stał na ostrym łuku drogi i aż prosił się, by go polubić. :)

No i ujawnił się w twojej relacji. :D

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.09.2011 16:27

Mamy do przejechania bardzo krótki odcinek. Naszym kolejnym celem jest Kourion - starożytne ruiny - podobnie jak Kolossi znajdujące się na terenie brytyjskiej bazy wojskowej Akrotiri. Wracamy do głównej szosy tylko po to, by po trzech kilometrach z niej zjechać. Po lewej pokazuje się morze i kiedy dojeżdżamy do rozstajów - w prawo Kourion, w lewo plaża - decydujemy się na zjazd... w lewo. Ruiny poczekają jeszcze przez chwilę, a my w tym czasie przywitamy się z Morzem Śródziemnym. Zatrzymujemy wóz nad samą plażą, o ile pas różnokolorowych otoczaków można za takową uznać. Następuje symboliczne zanurzenie palca w wodzie: "morze, nasze morze, będziem ciebie..."

Obrazek

Obrazek

Moje oko przyciągają nieodległe klify - wprawdzie niezbyt wysokie, ale zawsze bardziej interesujące od plaskacizny. To co - króciutki spacer? Jasne!
Ruszamy w stronę spadających do wody skał. W miarę jak się zbliżamy, coraz lepiej widać ich urzeźbioną powierzchnię. To piaskowiec, w którym nie tylko woda rzeźbi z łatwością, ale również wiatr wycina swoje wzory. Tymczasem zawęża się nasz szeroki do tej pory trakt. Świeży obryw spowodowany podmyciem przez morskie fale odciął nas od ostatniego fragmentu dojścia do samych skał. Ziemia osunęła się tuż przy gęstych zaroślach, ale zachowując ostrożność udaje się nam ten odcinek przebyć, ocierając nieco o czepiające się nas gałązki. Jasnożółty piaskowiec jest już na wyciągnięcie ręki.

Ślad ścieżki tu się urywa definitywnie, jednak postanawiam pójść jeszcze odrobinę dalej. Schodzę po oderwanych głazach, robię duży krok i przylepiam się do skały. Falująca woda ochlapuje mi buty, ale pół metra wyżej znajduje się wąska, nieco obła półeczka, którą mogę dostać się do krawędzi opadającego filaru. Tu, niestety, półeczka się kończy, ale daje się zajrzeć za ostry kant skały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.09.2011 16:28

Intrygująco wyglądają wystające dzioby, pod którymi woda z chlupotem uderza o ich podstawy. Ile jeszcze takich uderzeń trzeba, by skutecznie podmyć kolejny fragment wybrzeża? By nastąpił kolejny obryw, po którym fale systematycznie będą wygładzać i zmniejszać oderwane głazy i usunąwszy w ten sposób naturalny falochron, zabrać się powoli i cierpliwie do podmywania następnego kawałka wybrzeża?..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W porządku, niespokojny zmysł wzroku zaspokojony - pora wracać. Znów ostrożnie, półeczką przy samej skale, przeskok nad czyhającą w mikroskopijnej zatoczce falą i nieco odmienny wariant powrotu w stronę samochodu. By uniknąć powtórnego ocierania się o gęste krzewy, trawersujemy najpierw stromą płytę a następnie wracamy po pokrytych glonami kamieniach nad samą taflą wody. Po chwili jesteśmy przy samochodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 06.09.2011 17:25

Gloniska paskudne, ale za to te skały..... piękne. Cypr będzie stał u nas w kolejce ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.09.2011 09:33

helen napisał(a):Gloniska paskudne, ale za to te skały..... piękne. Cypr będzie stał u nas w kolejce ;)

Miło to słyszeć. Ale...

...to jeszcze nie to. Będą tu całkiem zacne miejsca. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.09.2011 16:26

Jeszcze kilka fotek z tego miejsca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspomnialem ostatnio, że:

Schodzę po oderwanych głazach, robię duży krok i przylepiam się do skały. Falująca woda ochlapuje mi buty, ale pół metra wyżej znajduje się wąska, nieco obła półeczka, którą mogę dostać się do krawędzi opadającego filaru. Tu, niestety, półeczka się kończy, ale daje się zajrzeć za ostry kant skały.

Był ktoś, kto czujnie obserwował każdy mój krok:

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Cypr - Kýpros

Cypr - po obu stronach zielonej linii - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone