Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cykladzka przygoda wrzesień 2014-Thira-Amorgos-Paros

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Joan65
Cromaniak
Re: Cykladzka przygoda wrzesień 2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 13.11.2014 22:44

dangol napisał(a):Nie ma takiej opcji, żeby :roll: nie czytać.
Super cenę wynegocjowaliście za autko :)

Pozdrawiam Cię serdecznie, a co do auta to w Katapoli jest kilka wypożyczalni koło siebie, konkurencja spora a we wrześniu ciśnienia nie ma. Kilka razy przewróciłam oczami i chłopak się zgodził na pierwszy (była już 17-ta) i ostatni dzień (prom o 6.00) gratis. :D
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 14.11.2014 19:45

Joan65 napisał(a):Cieszę się Ewciu, że ktoś czyta i ogląda te moje wypociny :P

Aśka już tyle razy przeleciałam te Twoje strony, że wykończyłam myszkę ( wyklikała się ) :D
Cudnie, cudnie cccuuuuuuuuuuddddddnnnnnnniiiiiiieee :lol: :lol: :lol:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 14.11.2014 20:25

Ewa Zuber napisał(a):Aśka już tyle razy przeleciałam te Twoje strony, że wykończyłam myszkę ( wyklikała się ) :D

Bidula myszka...a może ty byś tak koleżanko kochana swoje andaluzyjskie wspomnienia opisała, no albo dokończyła nasze Solden z uzupełnieniem tegorocznym...potraktuj to jak Ice Bucket Challenge :lol:
Ostatnio edytowano 15.11.2014 13:48 przez Joan65, łącznie edytowano 1 raz
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 14.11.2014 22:17

Amorgos cd...

Na czym to ja skończyłam? aaaa.... jedziemy do Aegiali z parą Francuzów. On informatyk, ona przedstawiciel na Europę Wsch. Estee Lauder...no nieźle. W dodatku korsykanka z pochodzenia. Pomyślałam od razu o "kowolkach" wszak się wybierali na tą piękną wyspę. Swoją drogą mnie też tam ciągnie...
Pogadaliśmy trochę i miło podróż zleciała, ale po drodze taaaakie widoki, że od pierwszego wejrzenia zakochałam się w Amorgos :hearts: Nasz gospodarz już kilkakrotnie do nas dzwonił kiedy przyjedziemy i czy nie trzeba jakiejś pomocy. Fajny chłop...
Wjeżdżamy do "centrum" Aegiali - jest biało-niebiesko, morze o krok, pachnie, łódeczki w porcie delikatnie się kołyszą... Żegnamy miłych Francuzów i rozglądam się za naszym Apollon studios...jest :D
aegiali5.jpg

port.jpg

w porcie.jpg

aegiali4.jpg

Apollon..jpg

Apollon1.jpg

Nasz apartment jest na samej górze...ma być wielki, piękny taras z widokiem na całe Aegiali i tak jest...wchodzimy
wejście do Apollon2.jpg

wejście do Appolon.jpg

W korytarzu liczne zdjęcia gospodarza z czasów kiedy był kapitanem różnych statków, mapy morza, muszle i zapach wina...Spiros wychodzi nam naprzeciw, pomaga z bagażami, lokujemy się w Aegiali:D
gospodarz marynarz.jpg

taras.jpg

taras2.jpg

Uwielbiamy arbuzy, a te małe greckie szczególnie. W tle piękna Tholaria...
arbuzy.jpg

widok z tarasu 1.jpg

widok z tarasu 2.jpg

Apollon z boku.jpg

Włóczymy się trochę po Aegiali, turystów tak w sam raz, nie ma mowy o takich tłumach jak w Oii czy Firze. :D Od razu czuć kompletnie inny klimat, taki spokój...
uliczki aegiali.jpg

uliczki aegiali3.jpg

uliczki aegiali2.jpg

Aegiali2.jpg

pod apollonem.jpg

aegiali3.jpg

wiatrak1.jpg

Grupa francuzów z promu mieszka tam...po drugiej stronie zatoki przy Levrossos Beach
spa eagialis.jpg

spa aegialis z bliska.jpg

Pierwszy dzień na Amorgos, a właściwie pół dnia kończy się, a ja już wiem, że ta wyspa mnie wciągnie bez reszty :)
plaża aegiali wieczór.jpg

zachód słońca w porcie.jpg

zachód2.jpg

cdn
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.11.2014 15:10

Santorini była piękna; zobaczymy, jak Amorgos... :)

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.11.2014 22:24

Joan65 napisał(a): pierwszy (była już 17-ta) i ostatni dzień (prom o 6.00) gratis

Czyli w wypożyczalni liczyli dni tak samo, jak u nas biura podóży ilość dni wycieczkowych :wink: .

Joan65 napisał(a): od pierwszego wejrzenia zakochałam się w Amorgos

Ze mną zapewnie byłoby identycznie. Amorgos chodzi za mną już od relacji KOLa i janusza.w. , teraz jeszcze Ty się dołożysz 8) ! Ciekawe, czy w pierwszej kolejności będziemy uzupełniać Kimolosa, czy jednak zmienimy kierunek?
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 16.11.2014 16:58

Joan65 napisał(a):
red ferrari.jpg
cdn...

Trza łapać byka za rogi :wink: , zapytanie o Red Ferrari do Hermesa wysłane :D.
Pisz dalej Aśka, czekamy :!: :!: :!:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 20.11.2014 13:45

Franz napisał(a):Santorini była piękna; zobaczymy, jak Amorgos... :)

Mam nadzieję, że Ci się spodoba. Są tam fajne górki a z nich piękne widoczki. :)

dangol napisał(a):Czyli w wypożyczalni liczyli dni tak samo, jak u nas biura podróży ilość dni wycieczkowych :wink: .
Ze mną zapewnie byłoby identycznie. Amorgos chodzi za mną już od relacji KOLa i janusza.w. , teraz jeszcze Ty się dołożysz 8) ! Ciekawe, czy w pierwszej kolejności będziemy uzupełniać Kimolosa, czy jednak zmienimy kierunek?

W 2013 na Krecie mieliśmy autko na 15 dni a właściwie w 15-tym dniu o 5 rano już oddawaliśmy ja na lotniskowym parkingu i niestety za ten króciutki dzień też policzyli :x Ale i tak udało mi się po 17 E/dobę.

No to w 2015 Wy na Amorgos a my na Milos :D. Marzenia są cudne :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.11.2014 14:26

Joan65 napisał(a): No to w 2015 Wy na Amorgos a my na Milos :D

W 2015 my jednak :? nie na Amorgos... W przyszłym roku mamy do dyspozycji tylko tydzień na grecki wypad, autem w tak krótkim czasie to jednak :roll: za daleko. Z Wrocławia niestety nie ma bezpośrednich lotów do Aten, z przesiadkami wychodzi dla nas jednak za drogo, więc opcja lot+rejs na Amorgos odpada. Mamy natomiast "Ryanera" do Chani, w tym roku na przełomie września i października opcja tygodniowa była kosztowo do przyjęcia. A że na Krecie nam się podobało :) , więc powtórka nas nie martwi. Decyzja Amorgos czy Kimolos+Sifnos, zostaje do podjęcia na rok 2016. A to jeszcze tak :roll: daleko...
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.11.2014 15:00

Joan65 napisał(a):Nagle moim oczom ukazał się taki widok...wygrzewające się na słońcu okazałe ośmiornice.

Fantastyczne :!: :D

Nasze na Lipsi tak ładnie "udrapowane" nie były. :)

pzdr :wink:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 20.11.2014 15:05

...nie będę zanudzać o totalnym braku czasu 8O ...ważne, że znowu piszę :D

Wczesnym rankiem (jak tu spać jak takie widoki) przypłynął do Aegiali wielki Blue Star. Nasi sąsiedzi z lewej strony tarasu (para Belgów) wracają nim do Pireusu. Pozostaje tylko 1 para - francuzi. On - artysta malarz; Ona - przyjaciółka artysty :wink: Od 15 lat spędzają co najmniej 2 tygodnie na Amorgos. :)
A my śniadanko, z mapą oczywiście i zaczynamy zwiedzać Amorgos!
Od czego? JASNA SPRAWA - Panagia Hozoviotissa i Agia Anna :D ale po drodze spotykamy osiołki, kozy, zapierające dech widoki i praktycznie prawie żadnych ludzi :lol:
blue star na Amorgos.jpg

taras mapa.jpg

Wyjazd z Aegiali - my w prawo :D
znak.jpg

osiołki1.jpg

osiołki2.jpg

Jadąc w stronę Chory (Katapoli) po prawej stronie towarzyszą na piękne widoki na niezamieszkałą wysepkę Nikuria z plażą Agios Pavlos (taki amorgoski Bol :lol: ) Nie zatrzymujemy się bo wpadniemy tu innym razem na dłużej
Nikuria1.jpg

Nikouria1.jpg

Nikouria2.jpg

Nikouria3.jpg

Nikuria4.jpg

Kozy natychmiast ustawiają się do pozowania :D
koza 2.jpg

koza brązowa.jpg

A ta to już przeszła samą siebie...ja do niej z aparatem, a ona hop na skałę i wdzięczy się. "Nózką przebira hej jak ta koza". Nazwałam ją Zyta :D
Zyta1.jpg

Zyta 2.jpg

Oooo a tu wyłania się nam tuż przed Chorą typowy grecki obrazek...choć już coraz rzadszy niestety :cry:
kobieta na osiołku1.jpg

kobieta na osiołku2.jpg

Widok z drogi na Katapolę i Chorę
katapola.jpg

katapola2.jpg

Chora1.jpg

Chora3 wiatraki.jpg

Chora2.jpg

wiatraki2.jpg

Mijamy Chorę (zwiedzanie na inny dzień zaplanowane) i powoli zmierzamy do dzisiejszego celu.
Droga się wije, niebieskość Egeo hmmm,
do klasztoru1.jpg

do klasztoru2.jpg

do klasztoru3.jpg

widoki z drogi Ag.An.jpg

W końcu docieramy na malutki parking. Jest parę aut.
Krzyś zakłada koszulę z długim rękawem, ja zawiązuję długą chustę na biodra (do klasztoru kobiety z zakrytymi nogami i ramionami, mężczyźni długie spodnie). A tu nagle bum...i ktoś uderza w nasze auto 8O . Lekki gul na karku rośnie, podchodzimy a gość wyskakuje i sorry, sorry... będzie mi tu sorował, se myślę. Starszy pan ze Szkocji, jak się potem okazuje. Na szczęście nic się nie stało naszemu Ferrari, a jego taki ciut, ciut, że właściwie też nic. Ale dzwoni do swojej wypożyczalni, wykorzystując mój telefon :evil: (jak to Szkot), a z drugiej strony pada pytanie: Jakie ma pan Auto? A gość: Jak to jakie? Fucken Red Ferrari...a my w śmiech :lol: Wszak nasze też zostało tak nazwane... Facet chciał nam dać 20 E za kłopot ale skoro nic się nie stało wymieniliśmy się uśmiechami i pojechał...
szkot.jpg

Z parkingu takie widoki, że dech zapiera na lewo Mikri Viokastro a na prawo Agia Anna
z parkingu w dół i Mikro Viokastro.jpg

z parkingu na Agia Anna.jpg

A my do góry...Przy wejściu na schody do klasztoru jest obraz patronki. A widok na klasztor mnie przyprawił o łzy (szczęścia oczywiście)
klasztor2.jpg
cdn (niestety obowiązki, ale będę tu wkrótce :D )
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.11.2014 15:45

Ale tu pięknie. Zazdroszczę. :)
gosiak.k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiak.k » 20.11.2014 16:08

Przecudnie tu u Ciebie! Aż dech zapiera...
A "Zyta" pozuje jak rasowa modelka :lol:
pozdrawiam i już nie mogę się doczekać na dalszą część
Gośka :papa:
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 20.11.2014 22:11

Aśka ale dajesz czadu :D :D :D Zyta-bezkonkurencyjna :lol: Dlaczego czerwiec jest dopiero za 8 miesięcy :( Pozdrowionka dla Was :papa:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 21.11.2014 12:19

Vjetar napisał(a):Ale tu pięknie.
gosiak.k napisał(a):Przecudnie tu u Ciebie! Aż dech zapiera...

Cieszę się, że "się podoba"

gosiak.k napisał(a):A "Zyta" pozuje jak rasowa modelka :lol:

Ewa Zuber napisał(a): Zyta-bezkonkurencyjna :lol:

Zyta na wszystkich robi wrażenie :lol: Nawet facetom się podoba :wink:

Ewa Zuber napisał(a):Dlaczego czerwiec jest dopiero za 8 miesięcy :(

Co to 8 miechów?; ja muszę czekać 10 i w dodatku biletów powrotnych ciągle nie mam :?
Ale póki co, to czekamy na narty nieprawdaż Ewuś? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα