Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cudzym samochodem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
neomaster
Turysta
Cudzym samochodem

Nieprzeczytany postnapisał(a) neomaster » 29.06.2005 07:47

Co trzeba mieć jadąc cudzym samochodem do Chorwacji???
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 29.06.2005 09:21

neomaster napisał(a):Co trzeba mieć jadąc cudzym samochodem do Chorwacji???

Upoważnienie właściciela w jezykach: polski, angielski i chyba niemiecki. Sprawdz na wcześniejszych postach, temat juz był omawiany...
pozdr
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 29.06.2005 09:27

wystarczy wpisac w szukaj :) temat i znajdziesz całe mnóstwo porad i opini na ten temat
Legez
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Legez » 29.06.2005 13:08

Własnie wrócilem z Chorwacji i tez jechałem pożyczonym samochodem. Z informacji jakie mialem wynikało że musze mieć upowaznienie z PZM. Jednak zasięgnąłem informacji na granicy i powiedzino mi ze np. Niemcy mają tylko upowaznienie pisemne podpisane przez właściciela. Napisalem więc takie upoważnienie po polsku i angielsku podpisalismy oboje i pojechalem. Na granicach nikt nawet dobrze nie wziął paszportu do ręki nie wnikając juz w kwestie samochodu. Swoja drogą kult pieczątki istnieje tylko w polsce, w wiekszosci krajów nie wiedzą nawet co to jest i po co to służy.
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 29.06.2005 14:27

Legez napisał(a):Własnie wrócilem z Chorwacji i tez jechałem pożyczonym samochodem. Z informacji jakie mialem wynikało że musze mieć upowaznienie z PZM. Jednak zasięgnąłem informacji na granicy i powiedzino mi ze np. Niemcy mają tylko upowaznienie pisemne podpisane przez właściciela. Napisalem więc takie upoważnienie po polsku i angielsku podpisalismy oboje i pojechalem. Na granicach nikt nawet dobrze nie wziął paszportu do ręki nie wnikając juz w kwestie samochodu. Swoja drogą kult pieczątki istnieje tylko w polsce, w wiekszosci krajów nie wiedzą nawet co to jest i po co to służy.

Jak Cie zatrzyma policja albo nie daj Boże przy stłuczce - to sie dowiesz ile zaoszczędziłeś nie wydając 30zł w PZM na upoważnienie... Wątek maglowany wielokrotnie, wystarczy się troszkę cofnąć i poczytać.
Pinia_Pinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pinia_Pinia » 29.06.2005 16:34

Czy ktoś mógłby podać linki do poprzednich wątków na ten temat ???
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 29.06.2005 17:26

Edward59
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edward59 » 01.08.2005 09:30

neomaster napisał(a):Co trzeba mieć jadąc cudzym samochodem do Chorwacji???

Temat już trochę wałkowany - interesuje mnie wyłącznie praktyka w CRO i SLO. Czy ktoś miał problemy z policją lub pogranicznikami w związku z brakiem pełnomocnictwa potwierdzonego przez kogoś tam ???[/list]
Betty
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betty » 01.08.2005 11:16

hej
Nie wiem, na ile dobrze poinformowany jest Urząd Skarbowy, ale tam pytałam o upoważnienie, myślałam, że jeszcze będe musiała płacić podatek od umowy użyczenia, na szczęście nie. Jadę samochodem taty i usłyszałam, że nie potrzebuję żadnego potwierdzenia (np z PZM), wystarczy umowa między mną a tatą. Napiszę ją po polsku i angielsku i myślę, że będzie ok.
pzdr!
ps.jeszcze 5 dni do wyjazdu:))
Betty
iwona_73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona_73 » 01.08.2005 18:36

Dzięki forum dowiedzialam sie, ze jadac cudzym samochodem wypadalo by miec upowazenie potwierdzone przez PZMot. Takowe zrobilam. Zaplacilam 36zl na dwa tygodnie (upowaznienie po wegiersku dostalam gratis). Nie byl to moj pierwszy wyjazd do Chorwacji, a dopiero tym razem Bosniaccy celnicy poprosili mnie o upowaznienie na prowadzenie cudzego pojazdu. W tym momencie pomyslalam w samych superlatywach o forumowiczach z CRO.pl.
Pozdrawiam.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.08.2005 18:39

To dobrze że nie z cudzą żoną bo to chyba byłby większy kłopot. samochód rzecz nabyta, a zona ....? Pozdrawiam
iwona_73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona_73 » 01.08.2005 18:45

darek1 napisał(a):To dobrze że nie z cudzą żoną bo to chyba byłby większy kłopot. samochód rzecz nabyta, a zona ....? Pozdrawiam

Oj tam,oj tam- zaraz z żoną...A może z mężem :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.08.2005 18:56

Iwona ?, No, No, No Hm ....... To już jest mniej ciekawe
archie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) archie » 02.08.2005 21:41

iwona_73 napisał(a):Dzięki forum dowiedzialam sie, ze jadac cudzym samochodem wypadalo by miec upowazenie potwierdzone przez PZMot. Takowe zrobilam. Zaplacilam 36zl na dwa tygodnie (upowaznienie po wegiersku dostalam gratis). Nie byl to moj pierwszy wyjazd do Chorwacji, a dopiero tym razem Bosniaccy celnicy poprosili mnie o upowaznienie na prowadzenie cudzego pojazdu. W tym momencie pomyslalam w samych superlatywach o forumowiczach z CRO.pl.
Pozdrawiam.

Witam,

A czy mogłabyś mi podesłać: np. scan takiego upoważnienia (oczywiście bez danych osobowych).
Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Artur
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 03.08.2005 15:35

Betty napisał(a):hej
Nie wiem, na ile dobrze poinformowany jest Urząd Skarbowy, ale tam pytałam o upoważnienie, myślałam, że jeszcze będe musiała płacić podatek od umowy użyczenia, na szczęście nie. Jadę samochodem taty i usłyszałam, że nie potrzebuję żadnego potwierdzenia (np z PZM), wystarczy umowa między mną a tatą. Napiszę ją po polsku i angielsku i myślę, że będzie ok.
pzdr!
ps.jeszcze 5 dni do wyjazdu:))
Betty
Bzdura, takie upoważnienie nic nie jest warte w niektórych krajach, wazne jest tylko upoważnienie wystawione przez PZM i tak np.
Austria pisemna poświadczona zgoda właściciela pojazdu
Chorwacja pisemna poświadczona zgoda właściciela pojazdu
Czechy pisemna zgoda właściciela pojazdu poświadczone przez PZM
Serbia i Czarnogóra pisemna zgoda właściciela pojazdu poświadczona w PZM
Słowacja pisemna zgoda właściciela pojazdu poświadczona w PZM
Słowenia pisemna zgoda właściciela pojazdu poświadczone przez PZM
Węgry pisemna zgoda właściciela pojazdu poświadczona
przez PZM w wersji węgierskiej
Dokument ten jest uznawany przez większość służb granicznych i policji w Europie. W niektórych krajach jest wręcz wymagany np. w Bośni i Hercegowinie, Czechach, Finlandii, Słowenii, na Węgrzech (obowiązuje wyłącznie wzór wersji węgierskiej, którą można otrzymać w PZM).
Cennik:
2 tygodnie - 36,60 PLN
1 miesiąc - 61,00 PLN
3 miesiące - 85,40 PLN
1 rok - 219,60 PLN
Więcej na stronach: http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1328
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone