moondek napisał(a):A ja chcę jechać do Cro 19 sierpnia, a 25 lipca zarejestrowałem samochód... Mam nadzeję, że do 18 sierpnia (czyli na tydzień przed terminem) uda mi się odebrać "stały" dowód rejestracyjny... W sumie i tak bym nim pojechał, ale zawsze to "pewniej i spokojniej" jechać w podróż z czymś, co nie powinno mi przyspożyć ewentualnych kłopotów...
Jeżdżąc za granicę czy to wschodnią, południową to zawsze Straż Graniczna RP sprawdza paszporty i dowód rejestracyjny pojazdu
rynioo napisał(a):Jeżdżąc za granicę czy to wschodnią, południową to zawsze Straż Graniczna RP sprawdza paszporty i dowód rejestracyjny pojazdu
Nie wiem kiedy ostatni raz wyjeżdżaleś z kraju,ale mi od czasu wejścia do Unii paszporty sprawdzali czasami a dowód rejestracyjny nigdy.Przekraczałem granicę z Czechami w 3 miejscach,z Niemcami w 2 i z Litwą w 1.I ani razu nikt nawet się nie spytał o dowod rejestracyjny czy ubezpieczenie.
pozdrav
jurekg napisał(a):moondek napisał(a):A ja chcę jechać do Cro 19 sierpnia, a 25 lipca zarejestrowałem samochód... Mam nadzeję, że do 18 sierpnia (czyli na tydzień przed terminem) uda mi się odebrać "stały" dowód rejestracyjny... W sumie i tak bym nim pojechał, ale zawsze to "pewniej i spokojniej" jechać w podróż z czymś, co nie powinno mi przyspożyć ewentualnych kłopotów...
Witam!!!
Nie chcę Ciebie zniechęcać do wyjazdu ale samochodem można wyjechać poza granice RP tylko na „stałym” dowodzie rejestracyjny (sprawdź to w SG) ale to jest pewnik. Jeżdżąc za granicę czy to wschodnią, południową to zawsze Straż Graniczna RP sprawdza paszporty i dowód rejestracyjny pojazdu. Na innych granicach oprócz wschodniej nawet paszportów nie biorą do sprawdzenia. Proponuję załatwić „stały” dowód rejestracyjny. Szerokiej drogi.
Pozdrawiam JurekG