Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

...Cuda się zdarzają...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Cayman
Croentuzjasta
...Cuda się zdarzają...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 27.07.2006 15:12

...chciałem w tym miejscu pochwalić Wydział Komunikacji...24 lipca zgubiłem wszystkie dokumenty od samochodu, 25 lipca otrzymałem tymczasowy dowód rejestracyjny i złożyłem wniosek o prawo jazdy...Niezwykle uprzejmy urzędnik powiadomił mnie, że prawo jazdy będzie do odebrania za tydzień...W związku z tym, że do Chorwacji miałem jechać 28 lipca, wszelkie plany mogły legnąć w gruzach...Pracownik urzędu w wiadomy tylko sobie sposób dokonał cudu i prawo jazdy jest gotowe do odbioru 48 GODZIN po złożeniu wniosku :):):)...JUTRO WYJAZD...CUDA SIĘ ZDARZAJĄ...
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 27.07.2006 17:36

A ja chcę jechać do Cro 19 sierpnia, a 25 lipca zarejestrowałem samochód... Mam nadzeję, że do 18 sierpnia (czyli na tydzień przed terminem) uda mi się odebrać "stały" dowód rejestracyjny... :) W sumie i tak bym nim pojechał, ale zawsze to "pewniej i spokojniej" jechać w podróż z czymś, co nie powinno mi przyspożyć ewentualnych kłopotów... ;)
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 27.07.2006 17:53

moondek napisał(a):A ja chcę jechać do Cro 19 sierpnia, a 25 lipca zarejestrowałem samochód... Mam nadzeję, że do 18 sierpnia (czyli na tydzień przed terminem) uda mi się odebrać "stały" dowód rejestracyjny... :) W sumie i tak bym nim pojechał, ale zawsze to "pewniej i spokojniej" jechać w podróż z czymś, co nie powinno mi przyspożyć ewentualnych kłopotów... ;)

Witam!!!
Nie chcę Ciebie zniechęcać do wyjazdu ale samochodem można wyjechać poza granice RP tylko na „stałym” dowodzie rejestracyjny (sprawdź to w SG) ale to jest pewnik. Jeżdżąc za granicę czy to wschodnią, południową to zawsze Straż Graniczna RP sprawdza paszporty i dowód rejestracyjny pojazdu. Na innych granicach oprócz wschodniej nawet paszportów nie biorą do sprawdzenia. Proponuję załatwić „stały” dowód rejestracyjny. Szerokiej drogi.
Pozdrawiam JurekG
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 27.07.2006 18:30

Jeżdżąc za granicę czy to wschodnią, południową to zawsze Straż Graniczna RP sprawdza paszporty i dowód rejestracyjny pojazdu

Nie wiem kiedy ostatni raz wyjeżdżaleś z kraju,ale mi od czasu wejścia do Unii paszporty sprawdzali czasami a dowód rejestracyjny nigdy.Przekraczałem granicę z Czechami w 3 miejscach,z Niemcami w 2 i z Litwą w 1.I ani razu nikt nawet się nie spytał o dowod rejestracyjny czy ubezpieczenie.

pozdrav
fleming
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleming » 27.07.2006 18:57

rynioo napisał(a):
Jeżdżąc za granicę czy to wschodnią, południową to zawsze Straż Graniczna RP sprawdza paszporty i dowód rejestracyjny pojazdu

Nie wiem kiedy ostatni raz wyjeżdżaleś z kraju,ale mi od czasu wejścia do Unii paszporty sprawdzali czasami a dowód rejestracyjny nigdy.Przekraczałem granicę z Czechami w 3 miejscach,z Niemcami w 2 i z Litwą w 1.I ani razu nikt nawet się nie spytał o dowod rejestracyjny czy ubezpieczenie.

pozdrav

POTWIERDZAM. Tylko Polacy latają z tymi paszportami i coś skanują w takich skrzynkach - czary mary Jakby faktycznie to niby działało :-) Dowód rejestracyjny zawsze mieli w .... nie chcieli ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2006 19:53

Szerokiej drogi Cayman i udanych wakacji :lol:
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 27.07.2006 21:22

szerokiej ...i bez korków...baw sie dobrze :D :D
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 27.07.2006 22:02

szerokiej...bez korków....bez dowodu rejestracyjnego...ale baw się dobrze!!!
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 27.07.2006 22:19

Wracałem tydzień temu przez Zwardoń. Sprawdzano w bazie mój dowód rejestracyjny. Wcześniej 2 tygodnie jak wyjeżdżałem (też przez Zwardoń) również poproszono mnie o dowód rejestracyjny pojazdu. Zdarzyło mi się to pierwszy raz.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 27.07.2006 22:44

...tymczasowy dowód rejestracyjny ma ograniczenie czasowe nie terytorialne...znajomy z urzędu celnego w Białymstoku osobiście dzwonił na granicę polsko-czeską i został zapewniony, że żadnych problemów na naszej granicy nie będzie...również celnicy poinformowali go, że jeszcze nikt nigdy nie zgłaszał problemów podróżując po Europie z tymczasowym dowodem rejestracyjnym...
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 27.07.2006 22:45

jurekg napisał(a):
moondek napisał(a):A ja chcę jechać do Cro 19 sierpnia, a 25 lipca zarejestrowałem samochód... Mam nadzeję, że do 18 sierpnia (czyli na tydzień przed terminem) uda mi się odebrać "stały" dowód rejestracyjny... :) W sumie i tak bym nim pojechał, ale zawsze to "pewniej i spokojniej" jechać w podróż z czymś, co nie powinno mi przyspożyć ewentualnych kłopotów... ;)

Witam!!!
Nie chcę Ciebie zniechęcać do wyjazdu ale samochodem można wyjechać poza granice RP tylko na „stałym” dowodzie rejestracyjny (sprawdź to w SG) ale to jest pewnik. Jeżdżąc za granicę czy to wschodnią, południową to zawsze Straż Graniczna RP sprawdza paszporty i dowód rejestracyjny pojazdu. Na innych granicach oprócz wschodniej nawet paszportów nie biorą do sprawdzenia. Proponuję załatwić „stały” dowód rejestracyjny. Szerokiej drogi.
Pozdrawiam JurekG

ale bakji prawisz z tym dowodem. ja sam z rodzina wybieram sie na tymczasowym i nie widze w tym problemu. podobnego zdania byl urzednik w wydziale komunikacyjnym
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 28.07.2006 08:33

Wydaje mi się, że tak naprawdę pogranicznicy mają w d... dowód rejestracyjny, bardziej ich interesuje ubezpieczenie OC :) Zimą na przejściu granicznym w Łysej Polanie Polski i Słowacki pogranicznik poprosili mnie właśnie o polisę OC nie wspominając nic o dowodzie rejestracyjnym :)

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

...Cuda się zdarzają...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone