Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CRONKURSSO Edycja I - luty 2011 - Kolor Jadrana

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Temat fotek do zrobienia:

Ankieta wygasła 14.02.2011 07:40

2. Halowe Mistrzostwa Świata w Hokeju na Trawie 2011
1
2%
4. "Oblodzenie" lub "epoka lodowcowa"
7
16%
6. Piwo w Chorwacji
11
26%
7. Jeżowce
2
5%
8. Kobiety
14
33%
1. Samotność
8
19%

Liczba głosów : 43

mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 15.02.2011 08:28

W ktorym miejscu jest o tych ilosciach i wielkosciach?...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2011 09:32

mab napisał(a):W ktorym miejscu jest o tych ilosciach i wielkosciach?...

O ilościach to mówiłem - z rozsądkiem, żeby mnie śmierć nie zagryzła przy wklejaniu ;)

A z tymi regulaminowymi fotkami to faktycznie, hulaj dusza ... :lol:

Ja bym to zgłosił do odpowiedniego organu :D

Przeoczyli :devil:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 15.02.2011 09:39

Nie w tym rzecz abys się "zarobił" przy obróbce lecz przysyłając dowolny format wielkośc i typ pliku fotki mozesz nie uzyskać porządanych przez autora efektow. Rozumiem ,ze jak robie w samym RAWie moge Ci takie podesłać a ty je po swojemu wykadrujesz i wywolasz?
Czy naprawdę jest duzym problemem opisać to tak jak przy kazdym konkursie w regulaminie?...bo jak dotad zawsze odsylasz do jego postanowien...
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 15.02.2011 09:43

przeciez jest napisane - przysyłać zdjęcia....
czy RAW to gotowe zdjęcie?
bo już durnieję powoli od tego słońca za oknem...
;)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 15.02.2011 09:48

mab napisał(a):Rozumiem ,ze jak robie w samym RAWie moge Ci takie podesłać a ty je po swojemu wykadrujesz i wywolasz?...

i wtedy to będzie zdjęcie Weldona :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2011 09:53

mab napisał(a):Nie w tym rzecz abys się "zarobił" przy obróbce lecz przysyłając dowolny format wielkośc i typ pliku fotki mozesz nie uzyskać porządanych przez autora efektow. Rozumiem ,ze jak robie w samym RAWie moge Ci takie podesłać a ty je po swojemu wykadrujesz i wywolasz?
Czy naprawdę jest duzym problemem opisać to tak jak przy kazdym konkursie w regulaminie?...bo jak dotad zawsze odsylasz do jego postanowien...

OK

max 800 w poziomie max 750 w pionie, jpeg, może być link do zdjęcia w galerii,
jeżeli będę mógł je sobie ściągnąć.

Zdjęcie musi być pozbawione atrybutów pozwalających na rozpoznanie osoby wstawiającej zdjęcie lub je takowych pozbawię.

Wysyłający zezwala na umieszczenie zdjęcia w poście konkursowym oraz, jeżeli taka powstanie, w galerii zwycięzców poszczególnych edycji.

Ilość ... Myślę, że max 3, ale pod warunkiem, że będą stanowić logiczną całość uzasadnioną zwycięskim tematem konkursu.
Jeżeli nie ... to, w zasadzie tez nie widzę przeciwwskazań.

RAW nie jest zdjęciem ... negatywy i slajdy odpadają ... :wink:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 15.02.2011 09:58

Ok dzięki....:)
i jeszcze pytanko....czy waga pliku ma znaczenie ? podczas "odchudzania" dosc duzo traci sie na jakosci...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2011 10:04

mab napisał(a):Ok dzięki....:)
i jeszcze pytanko....czy waga pliku ma znaczenie ? podczas "odchudzania" dosc duzo traci sie na jakosci...

Dla mnie nie, ale dla odwiedzających pewnie będzie mieć.

Wydaje mi się, że przy tych proporcjach koło 800 x 600 kompresja do ok. 300kB powinna być wystarczająca.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 15.02.2011 10:11

ok ... wszystko jasne....dzięki... :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 15.02.2011 10:13

A do kiedy termin?

Edit. Ok, już doczytałam, że do 20 ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.02.2011 10:18

W dzisiejszych czasach nie ma sensu zbytnie ograniczanie wagi zdjęć jeśli już istnieje ograniczenie do 800pix na dłuższym boku (czy tam w poziomie jak kto woli). Czy zdjęcie będzie miało 250 czy 350 czy nawet 500kB to średnio sprytne łącze uciągnie bez problemu takie fotki.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.02.2011 11:41

Mam propozycję odnośnie zmiany regulaminu. Pisałem już o tym, ale jakoś obyło się bez odzewu. Spróbuję więc jeszcze raz. Od ogłoszenia tematu jest tylko tydzień na wysłanie zdjęć. Mało komu uda się w ciągu tygodnia zrobić jakieś sensowne zdjęcie na konkurs, musi więc w praktyce korzystać z archiwum. Można by ten czas swobodnie wydłużyć zgłaszając tematy i głosując na nie w drugiej połowie miesiąca poprzedzającego konkurs. Chyba lepiej mieć na zrobienie fotki 3 tygodnie.
Mam nadzieję, że konkurs nie umrze śmiercią naturalną, a przeciż konstrukcja regulaminu może mieć na to jakiś wpływ.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 15.02.2011 11:50

Zgadzam się, tydzień to trochę mało :roll:
Jak przeczytałam, że można przesyłać fotki tylko do 20, to już wiedziałam, że będę grzebać w starych zasobach.... a tak można by ustrzelić coś nowego ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.02.2011 11:50

Moim zdaniem jeśli ktoś chce to tydzień czasu wystarczy i będzie większe zaangażowanie, natomiast kto nie zrobi w tydzień to i w miesiąc nie zdąży. Ale to tylko moje zdanie :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.02.2011 11:51

jan_s1 napisał(a):Mało komu uda się w ciągu tygodnia zrobić jakieś sensowne zdjęcie na konkurs, musi więc w praktyce korzystać z archiwum. Można by ten czas swobodnie wydłużyć zgłaszając tematy i głosując na nie w drugiej połowie miesiąca poprzedzającego konkurs. Chyba lepiej mieć na zrobienie fotki 3 tygodnie.

Tym bardziej, że w realiach połowy lutego w Polsce, trudno będzie coś fajnego zrobić na wybrany temat. No chyba, że w archiwistów sie pobawimy.

8O :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

CRONKURSSO Edycja I - luty 2011 - Kolor Jadrana - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone