Zanadu napisał(a):Witam,
W tym roku pędzę do Chorwacji - w prawdzie nie pierwszy raz ale chciałbym odświeżyć info.
Przy okazji może to się przydać innym osobom.
Oto moje pytanka ( jeżeli powielam - przepraszam, ale chce jak najaktualniejsze dane, a na forum czasem posty z 2009 roku ):
1) Czy w sezonie w Chorwacji bezpiecznie jest pojechać bez wcześniejszej rezerwacji ( w ciemno ) ?
2) Trasa z Polski do Chorwacji - Jaką trasę proponujecie aby ominąć betonową "para"autostradę w Czechach oraz ekstremalnie drogi odcinek w Słowenii ?
3) Jeżeli ciągle płatnymi trasami - jakie koszty winiet w poszczególnych państwach?
4) Ile alkoholu - konkretnie piwka zakupionego w czechachmogę wwieźć do Chorwacji? ( Chorwacja od 1.07.2013 w UE )
5) Gdzie najlepiej tankować po drodze ? ( rok temu uzupełnialiśmy paliwo w Austrii )
6) Jak wygląda cenowo wynajem oraz wyżywienie w Chorwacji w szczycie sezonu ?
7 ) Rady odnoście ubezpieczenia. Czy umowie o prace w Polsce ważne jest ubezpieczenie zdrowotne w krajach UE ?
8 ) Jaka waluta ? Rok temu opłacało się Euro wymienić na kuny np. na poczcie w Chorwacji. Czy sytuacja się zmieniła ?
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi jeżeli takowe udzielicie. Mam nadzieję, że przydadzą one się także innym odwiedzającym Chorwację.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypoczynków.
Zanadu napisał(a):Czytam jak zły już drugi dzień ale pomyślałem, że jak ktoś ma ochotę to odpowie w jednym poście i dla innych nowicjuszów będzie
weldon napisał(a):Zanadu napisał(a):Czytam jak zły już drugi dzień ale pomyślałem, że jak ktoś ma ochotę to odpowie w jednym poście i dla innych nowicjuszów będzie
Najlepiej wklej linki do postów które przeczytałeś, a my ci powiemy, czy w to wierzyć, czy nie