Cro-wyprawa na krainę bagien - Białoruś - wiosna 2010
Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
A czy jest jakiś przybliżony termin tego wyjazdu??
Ponieważ w kwietniu zaplanowałem sobie wycieczkę do Czarnobyla
Jak coś to jest to wycieczka 4 dniowa z Krakowa koszt jak dobrze pamiętam 590 zł.
No. To jedź do Czarnobyla. Swoją drogą polecam i sam Czarnobyl i biuro z Krakowa Byłam z nimi tam 2 razy.
Co do Białorusi... Nie udąło mi się niestety nawiązać sensownego kontaktu z kimkolwiek z organizatorów. Nie doczekalam się na ofertę - wręcz mnie zniechęcano. Aż w końcu przestano odpowiadać na moje maile A zatem... Wątek można zamknąć. Choć korci mnie, aby przetestować z nimi jakąś wyprawę np. po Polsce - no wierzyć mi sie nie chce, ze olali grupę zapaleńców, która SAMA się im w łapy pchała i na której mogli zarobić lekką ręką z tysiąc juro... Czyli jednak Polakom nadal się nie chce pracować...
Hm, strasznie szkoda Ale wysłałam propozycję do zaprzyjaźnionych przewodników - organizatorów, może skroją coś podobnego, z tym, że jeśli się uda to na pewno na mniej dni, no i znacznie taniej, bo organizacja jest non profit
Jako,że lubię bywać archeologiem postanowiłem odkopać ten wątek ponieważ jako tako znam Białoruś i nieźle się uśmiałem czytając niektórych bajania o Korei Północnej itd (to tak jakby porównywać kapitalistyczny Bangladesz z kapitalistycznym USA albo muzułmańską Arabię Saud z taką samą Bośnią) . Byłem tam kilka razy,mam rodzinę dalszą i powiem wam,że jest to naprawdę fajnie ułożony i bezpieczny kraj gdzie cudownie się odpoczywa bo jest tam spokojniej aniżeli u nas i w reszcie Europy w której trwa taki "wyścig szczurów".Nie ma żadnego widocznego gołym okiem zamordyzmu i każdy może przejechać ten kraj wzdłuż i wszerz jeżeli tylko nie jest leniem dzisiejszych szengen czasów i załatwi wszystkie formalności paszportowo wizowe.Ogólnie Łukaszenka cieszy się podobną sympatią i poparciem jak Tito w Jugosławii bo m.in.: 1. swój chłop który utrzymuje w dobrej kondycji strategiczne gałęzie gospodarki i wielkie zakłady(BIEŁAZ,MTZ,MAZ,BATE,rafinerie itd),2.bo wszyscy pamiętają sytuację złodziejskiej prywatyzacji,potężne bezrobocie i bandytyzm po rozpadzie ZSRR tak u siebie przez krótki czas do 1994r. jak na Ukrainie w Rosji ,3.bo opozycja jest mała,słaba,walcząca między sobą o profity sponsorowane prze zachód itd. Tam jakby nie ma potrzeby zmian które będą oznaczać bałagan i niepewność jutra,Białorusini to bardzo socjalno-ludowe społeczeństwo związane ze swoją ziemią co jest jakby wyznacznikiem ich tożsamości.Tyle wiem z opowiadań miejscowych i własnych obserwacji. Tak naprawdę to poziom życia był podobny do krajów bałtyckich(Litwa,Łotwa) choć teraz duży kryzys tam podobno ma miejsce(ostatni raz byłem w 2008).Szkoda tylko,że praktycznie nie mam zdjęć bo jakoś nie gustuje w strzelaniu fotek mimo iż sam oglądać lubię różnorakie galerie...ahhh to lenistwo i szowinizm
Jednak w internecie można znaleźć mnóstwo relacji i galerii z wypraw,wycieczek do tego kraju: