Cro-wyprawa na krainę bagien - Białoruś - wiosna 2010
Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
A czy jest jakiś przybliżony termin tego wyjazdu??
Ponieważ w kwietniu zaplanowałem sobie wycieczkę do Czarnobyla Jak coś to jest to wycieczka 4 dniowa z Krakowa koszt jak dobrze pamiętam 590 zł.
No. To jedź do Czarnobyla. Swoją drogą polecam i sam Czarnobyl i biuro z Krakowa Byłam z nimi tam 2 razy.
Co do Białorusi... Nie udąło mi się niestety nawiązać sensownego kontaktu z kimkolwiek z organizatorów. Nie doczekalam się na ofertę - wręcz mnie zniechęcano. Aż w końcu przestano odpowiadać na moje maile A zatem... Wątek można zamknąć. Choć korci mnie, aby przetestować z nimi jakąś wyprawę np. po Polsce - no wierzyć mi sie nie chce, ze olali grupę zapaleńców, która SAMA się im w łapy pchała i na której mogli zarobić lekką ręką z tysiąc juro... Czyli jednak Polakom nadal się nie chce pracować...
Hm, strasznie szkoda Ale wysłałam propozycję do zaprzyjaźnionych przewodników - organizatorów, może skroją coś podobnego, z tym, że jeśli się uda to na pewno na mniej dni, no i znacznie taniej, bo organizacja jest non profit
Jako,że lubię bywać archeologiem postanowiłem odkopać ten wątek ponieważ jako tako znam Białoruś i nieźle się uśmiałem czytając niektórych bajania o Korei Północnej itd (to tak jakby porównywać kapitalistyczny Bangladesz z kapitalistycznym USA albo muzułmańską Arabię Saud z taką samą Bośnią) . Byłem tam kilka razy,mam rodzinę dalszą i powiem wam,że jest to naprawdę fajnie ułożony i bezpieczny kraj gdzie cudownie się odpoczywa bo jest tam spokojniej aniżeli u nas i w reszcie Europy w której trwa taki "wyścig szczurów".Nie ma żadnego widocznego gołym okiem zamordyzmu i każdy może przejechać ten kraj wzdłuż i wszerz jeżeli tylko nie jest leniem dzisiejszych szengen czasów i załatwi wszystkie formalności paszportowo wizowe.Ogólnie Łukaszenka cieszy się podobną sympatią i poparciem jak Tito w Jugosławii bo m.in.: 1. swój chłop który utrzymuje w dobrej kondycji strategiczne gałęzie gospodarki i wielkie zakłady(BIEŁAZ,MTZ,MAZ,BATE,rafinerie itd),2.bo wszyscy pamiętają sytuację złodziejskiej prywatyzacji,potężne bezrobocie i bandytyzm po rozpadzie ZSRR tak u siebie przez krótki czas do 1994r. jak na Ukrainie w Rosji ,3.bo opozycja jest mała,słaba,walcząca między sobą o profity sponsorowane prze zachód itd. Tam jakby nie ma potrzeby zmian które będą oznaczać bałagan i niepewność jutra,Białorusini to bardzo socjalno-ludowe społeczeństwo związane ze swoją ziemią co jest jakby wyznacznikiem ich tożsamości.Tyle wiem z opowiadań miejscowych i własnych obserwacji. Tak naprawdę to poziom życia był podobny do krajów bałtyckich(Litwa,Łotwa) choć teraz duży kryzys tam podobno ma miejsce(ostatni raz byłem w 2008).Szkoda tylko,że praktycznie nie mam zdjęć bo jakoś nie gustuje w strzelaniu fotek mimo iż sam oglądać lubię różnorakie galerie...ahhh to lenistwo i szowinizm
Jednak w internecie można znaleźć mnóstwo relacji i galerii z wypraw,wycieczek do tego kraju:
Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.
Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.