Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cro we wrześniu samochodem bez klimy, będzie ciężko ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.07.2013 11:18

Autem bez klimy byliśmy zarówno w czerwcu, lipcu jak i sierpniu. Żyjemy :)

Bez klimy byliśmy też z 4 letnim dzieckiem, bez marudzenia dało radę, jazda zasadniczo w dzień
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.07.2013 13:21

Nasz pierwszy wyjazd do Cro był bez klimy. Było ciężko, szczególnie dla mnie jako jedynego kierowcy. Pamiętam jak po zwiedzaniu Dubrownika, czekałem pół godziny aż auto się przewietrzy i będzie można do niego wsiąść. Nigdy w życiu nie wypiłem tyle wody. :wink: Jednak wrażenia których doświadczaliśmy, powodowały, że nie myślałem o tej niedogodności.
Odpowiadając na pytanie, czy będzie ciężko? Może być. Czy dacie radę? Z całą pewnością. Wszystko jednak zależy od predyspozycji podróżujących, a w szczególności kierowcy. Powodzenia. :papa:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.07.2013 14:51

Wsadzę może kij w mrowisko, ale przyznam, że tego typu pytania mnie osłabiają. A jak masz nie dać rady? Jazda autem bez klimy to nie próba samobójcza.
Kilka lat jeździłam do Cro bez klimy, zawsze w szczycie sezonu, również z 9 miesięcznym dzieckiem. Wszyscy mamy się dobrze, cudownie wspominamy wakacje. Daliśmy radę jak widać, jak i wielu innych.
Teraz mam już klimę....i z niej nie korzystam w zasadzie.
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 14.07.2013 15:13

Jadąc bez klimy to już nie trzeba na plażę chodzić taki człowiek jest usmażony :)

Żartowałem :) Choć wiem jak jest różnica w podróżowaniu szczególnie jeśli chodzi o kierowcę ... zupełnie inny komfort i poziom zmęczenia !
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.07.2013 15:15

Jakoś tego innego poziomu nie odczuwałem za bardzo...
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 14.07.2013 15:22

Jeździłem do pracy swego czasu 70 km w jedną stronę. Latem samochód bez klimy i z klimą to była kolosalna różnica i poziom zmęczenia. I nikt mi nie powie bo doświadczyłem na własnej skórze, że to bez znaczenia.

Jednak jechać i dojechać się da :) spokojnie.

Nawet teraz w CRO jak jest 30 stopni w cieniu to jak wsiadam do samochodu, zanim przewietrzę i ochłodzę wnętrze to jest łaźnia ....

Bocian może masz grubą skórę jak słoń :mrgreen:
zubek59
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zubek59 » 26.07.2013 20:03

Kochani w poniedziałek wyjazd, a ja dziś pewny siebie, pojechałem nabić klimę. Okazało się, że wysiadła sprężarka. Szacunkowy koszt naprawy z nabiciem około 1000zł.
Jedziemy we dwoje, 1000zł to spory wydatek i mam do Was pytanie. Co byście zrobili na moim miejscu?
W CRO byłem 3 razy, zawsze z klimą.
karus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karus » 26.07.2013 20:06

@zubiek - podstawowe pytanie to kto jedzie ? tzn. czy będziesz miał np. małe dzieci na pokładzie ?
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 26.07.2013 20:54

golibroda napisał(a):Jeździłem do pracy swego czasu 70 km w jedną stronę. Latem samochód bez klimy i z klimą to była kolosalna różnica i poziom zmęczenia. I nikt mi nie powie bo doświadczyłem na własnej skórze, że to bez znaczenia.

Jednak jechać i dojechać się da :) spokojnie.

Nawet teraz w CRO jak jest 30 stopni w cieniu to jak wsiadam do samochodu, zanim przewietrzę i ochłodzę wnętrze to jest łaźnia ....

Bocian może masz grubą skórę jak słoń :mrgreen:

Bocian ma pióra (dobry izolator), więc jest wytłumaczenie dlaczego nie czuje różnicy. hehe
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 27.07.2013 08:59

zubek59 napisał(a):Kochani w poniedziałek wyjazd, a ja dziś pewny siebie, pojechałem nabić klimę. Okazało się, że wysiadła sprężarka. Szacunkowy koszt naprawy z nabiciem około 1000zł.
Jedziemy we dwoje, 1000zł to spory wydatek i mam do Was pytanie. Co byście zrobili na moim miejscu?
W CRO byłem 3 razy, zawsze z klimą.

Jeżeli stoisz dobrze z kasą i nie wpłynie naprawa klimy na życie na wakacjach zrób z klimą i jazda. Jeśli naprawa miałaby wpłynąć na ograniczenia wydatków w Cro i odmawianie sobie czegoś, bo kasa poszła na klimę to odpuść naprawę i jedźcie bez. Bardziej się spocicie, ale dojedziecie na pewno a zimne karlowacko czy ożujsko bedzie smakowało jeszcze bardziej. Pozdrawiam
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 27.07.2013 09:33

spoko da się radę to już po fali dużych upałów będzie więc bez paniki :) okienka lekko uchylone i do przodu

kilka lat temu wracałem z Palermo do Wrocka z padniętą klimą w lipcu i fakt było "ciepło" ale bez przesady
jechałem sam więc zmiennika nie było a czas gonił i cała droga na raz bez spania i długich przystanków tylko tankowanie połączone z siku
jak się szybki z tyłu uchyli to nawet może nocą i zimno być
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Cro we wrześniu samochodem bez klimy, będzie ciężko ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone