Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cro-sprint Svilaja 2010

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 14.10.2010 09:09

Na pewno dżadek jest dumny z Was,bo popatszyt z szczitu Svilaje jest cosz pienknego i możecie [muszicie] byt dumni z ostwarenog cela wyprawe. Zlelovo jest 6 kilometruw od mojego doma calkem bliżutko a ja pszez ostatni rok wojne o nepodleglosz Horwacije prawie codzienie skakalem po rużnorodnich szczitach planine Svilaje . Z Svilaje poszedlem w ostatecznom wojewnom akcije [oluja] .Plavac barzo poruszajonca opowieszć i znowu popatszić na Svilaje z Twojego punktu widzienia jest na prawde bezcene doswitczenie.To co Was je w noćy straszilo som krowe kturych jest peuno na obroncima Svilaje.To jest teraz moderni sposub produkcije dobrego miensa osobyszcze poznajem kilka osub ktury na ten sposub chodujom bydlo.Cale stada puszczajom po Svijaji i one se same odżiwliajom a wlaszcziczel padnie co jakisz czas i daje im wode i sul do lizania.Pozdrawliam :D :D :D :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 14.10.2010 10:03

Ile razy już pisałam, jak ja kocham góry, jak ja lubię takie widoki, jak ja lubię miliard gwiazd nad głową. Nigdzie nie czuje się ich bliskości jak w górach.

Nie mogło by nas tu zabraknąć. Nam się nie udało spełnić naszego małego pragnienia. Dzięki Plavacu za przeżycie wspaniałych chwil dzisiejszego poranka.

Tak sobie pomyślałam czy ............... Jest nas 3 siostry i mamy jedną kuzynkę. Niby jakoś jesteśmy do siebie podobne a interesujemy się i spędzamy czas zupełnie inaczej. Bardzo się od siebie oddaliłyśmy. 1000km, 200km, różnica wieku z kuzynką 16 lat. Z siostrą najmłodszą (o 5 lat) jest mi najbliżej. Rowerowe wyprawy, czasem samochodowe.
Nasi dziadkowie i nasi rodzice są już wszyscy razem - może wśród miliarda gwiazd nad nami czuwają.

Jesteś szczęściarzem.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 14.10.2010 21:26

Tak jak już napisał "gdzieś tam" Wojtek Franz - wielka to radość sprawić komuś przyjemność.
Dziękuję, że mogłem Wam ją sprawić :)

Reniu - ale mnie wyczułaś z tym nicnierobieniem ! Ale to dopiero jutro :)

Sroczko - cieszę się, że zaleciałaś z Velebitu nad Svilaję :wink:

Magdo - ...

Pawle - myślałem o Was ...

Josko - nadajesz naszej przygodzie niesamowitego nowego wymiaru ! Dreszcze mnie przechodzą, gdy czytam Twoją historię ze Svilają w tle. Mam nadzieję usłyszeć o tym od Ciebie osobiście. Oby jak najszybciej !

Małgosiu - myślimy tak samo. Pewnie dlatego wędrujemy podobnymi scieżkami. I potykamy się, skręcając kostki ( jak pod Maglicem ), bo zamiast pod nogi, patrzymy w gwiazdy :)

Zanim zejdziemy na niziny, jeszcze trochę górskiej poezji.
Mówiono o Svijali, że jest najbardziej zalesionym masywem Dalmacji.
Ludzi zakochanych w tych terenach musiało ogromnie boleć, gdy szalały tu ogromne pożary w 2000 i 2007 roku. Dlatego w pejzażu dominują kamienie a drzewa są dziwnie "poranione".

Znalazłem taki wiersz , autorstwa Ante Tesiji .Domyślam się bardziej, niż rozumiem, bardzo uczuciową treść. Może Josko pomoże zrozumieć.

SVILAJA

Svaki kamen na Svilaji znadem,
Svaku stazu ja u srcu nosim,
Odrasta sam u sjeni Svilaje,
Skupa s"njome zivotu prkosim.

Nikad nisam tim stazama skita,
Nikad nisan na vrhu blagova,
Protratija dobar dil zivota,
Plasija se kuce od Bogova.

Samo gledan u tvoje visine,
Samo sanjam tvoju bilu kapu,
Ma doci cu ka njedrima tvojim,
Makar sepa, virujuci stapu.

Divih ti se sve godine puste,
Zorom sam se tebi poklanjao.
Laku noc ti s"nocu pozelio,
Zivot s tobom nisam odsanjao.

Ispricana u tisucu prica,
Uvik ista, gorda i ledena,
Ti si dusa ogorske sirote,
I koceta Bozja od kamena
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 15.10.2010 08:33

Witam Plavac.Sprobujem to pszetumaczit na Polski:

Każdy kamień na Svilaji poznajem,
Każdom szczeszke ja w srcu tszimam,
Uroslem w cieńu Svilaje,
Razem z ńom życzu stawliam czola,

Nigdy nie jestem tym szczeszkama bez celowo chodżyja,
Nigdy nie jestem na szczytu ucztowa,
Straczyja dobry kawal życza,
Pszestraszyja sie domuw od Boguw,

Tylko gledam w twoje wisokoszćy,
Tylko szńim twojom bialom czapke,
Na pewno pszydżiem do pyersziju twojych,
Czy kulawy,wieżonc kyjom,

Podżywliam cie swe te lata duge,
Szwytem sam sie tobie klańao,
Dobrom noc ty nocom zażyczio,
Życze z tobom nie jestem odszńijo,

Izgadana w tyszonce legend,
Zawsze taka sama,twarda i żymna,
Ty jestesz dusza ogorske{wsi Ogorje} byjedote,
I wuszko Bożie od kamieńa

Mam nadzieje da cosz z tego rozumijecie bo nekture slowa czenszko my pszetumaczit.To bendzie nie lada wiczin bo moje pisanie jest nawed meny szmisznodżiwne.Postaralem sie ile moglem.Pozdrawliam :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.10.2010 08:47

Josko, troszkę zmieniłem Twój post :wink: myślę, ze tak jest lepiej :D
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 15.10.2010 08:50

Hvala Januszu wiem da zawsze moge lyczit na twojom pomoc.Barzo dobże da to poprawylesz :D :D
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 15.10.2010 09:18

Josko, plavac Janusz, mam nadzieję, że się nie pogniewacie, jak troszkę to uporządkuję i spolszczę, tak z głębi serca, bo przecież chorwackiego nie znam...... jak uznacie, że przegięłam - wywalcie post

Każdy kamień na Svilaji poznaję
Każdą ścieżkę mam w swoim sercu
Urosłem w cieniu Svilaji
Razem z Nią czoła życiu stawiałem

Nigdy tymi ścieżkami bez celu nie wędrowałem
Nigdy na Jej szczycie nie ucztowałem
Straciłem dobry kawał życia
- przestraszyłem sieę domu Boga

Spoglądam tylko na Twoją wysokość
Tylko śnię o Twych białych szczytach
Na pewno dotrę do Twego łona
nawet kulawy, wierząc, że słabość pokonam

Podziwiam Cię długie lata
Świtem Tobie się kłaniam
Dobrej nocy Ty mi życzysz
Marzę o życiu w Twoim cieniu

Opowiedziana w tysiącu legendach
Zawsze groźna, twarda i zimna
Jesteś duszą ogorskiej biedoty
I wróżką bożą od kamienia
jantar1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jantar1 » 15.10.2010 09:19

Janusz Bajcer napisał(a):Josko, troszkę zmieniłem Twój post :wink: myślę, ze tak jest lepiej :D

mogłeś mu napisać poprawnie całosc tekstu jako kopie jego postu,myśle ze tak latwiej byloby mu zauważyć błedy ktore robi,a co za tym idzie poprawiać swoje umiejetności w jezyku polskim.
Po twojej edycji pewnie nawet nie zauważy co tam mu poprawiłeś :wink:

Ps.
Jezu nie zauważyłem ze sroczka już to zrobiła 8O
Ostatnio edytowano 15.10.2010 09:30 przez jantar1, łącznie edytowano 1 raz
jantar1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jantar1 » 15.10.2010 09:27

Josko Bulic napisał(a):Hvala Januszu wiem da zawsze moge lyczit na twojom pomoc.Barzo dobże da to poprawylesz :D :D

To ja Ci pomogę:)

" Hvala Januszu ,wiem że zawsze mogę liczyć na twoją pomoc. Bardzo dobrze że to poprawiłeś :D :D "

Tak jest poprawnie..
Oczywiście pisz jak umiesz,ale kiedy widzi się własne błędy łatwiej jest się uczyć.
Ostatnio edytowano 15.10.2010 09:46 przez jantar1, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.10.2010 09:29

jantar1 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Josko, troszkę zmieniłem Twój post :wink: myślę, ze tak jest lepiej :D

mogłeś mu napisać poprawnie całosc tekstu jako kopie jego postu,myśle ze tak latwiej byloby mu zauważyć błedy ktore robi,a co za tym idzie poprawiać swoje umiejetności w jezyku polskim.
Po twojej edycji pewnie nawet nie zauważy co tam mu poprawiłeś :wink:

Spoko, Josko wie co mu poprawiłem :D

Nie chodziło o błędy, nie wymagaj od Chorwata pisania bez błędów, skoro Ty Polak robisz je prawie w każdym poście :wink:
W tym ostatnim też :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.10.2010 09:30

sroczka66 napisał(a):Josko, plavac Janusz, mam nadzieję, że się nie pogniewacie

Ja się nie gniewam :D
jantar1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jantar1 » 15.10.2010 09:37

Janusz Bajcer napisał(a):Spoko, Josko wie co mu poprawiłem :D

Nie chodziło o błędy, nie wymagaj od Chorwata pisania bez błędów, skoro Ty Polak robisz je prawie w każdym poście :wink:
W tym ostatnim też :!:

GOsciu a czy ja pisze ze wymagam od niego pisania po polsku?? tu mnie wkurzasz..poprostu sam wiem ze taka korekta pomaga przy nauce jezyka
ja zawsze prosze aby poprawiano moje błedy na forach gdzie uzywam obcego jezyka. I to mi pomaga go szlifowac
chyba zauwazyłeś ze napisalem zeby pisal jak umie :!: a i tak mam szacunek to jego umiejetnosci bo sam po chorwacku umiem kilka słów...dlatego staram sie mu pomoc :idea:

PS. Błedy ktore robie polegaja w 95% na braku ogonków i robie to swiadomie
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.10.2010 09:42

jantar1 napisał(a):PS. Błedy ktore robie polegaja w 95% na braku ogonków i robie to swiadomie

Bardzo mi przykro z tego powodu :cry: z mojej strony koniec polemiki z Tobą w tym wątku :arrow:
Ostatnio edytowano 15.10.2010 09:53 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 15.10.2010 09:50

Jantar daj my spokuj z tako zwanim poprawnim jenzikem i gramatikom bo ja jestem Horwatem a nie Polakem.Jestem z sziebe dumny jak muwim ,czytam a z pisaniem jest troch goże ale i tak sie jakosz dogadam z pszyjaczelamy na forumu.Do żadne szkole nie chodżilem i na razie jakosz sobie radzim.Svrakice nad Velebitom ja sie nie gniewam na ciebe .Dobże to poprawylasz teraz jest wiersz bardzie poetycki :D :D
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 15.10.2010 09:50

Pięknie tu... Bardzo pięknie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży