Ponieważ to mój pierwszy wpis to WITAM SERDECZNIE!
Forum śledzę od dawna, Chorwacja też nie jest mi obca, ale ekspertem nie jestem.
Jako, że 26 V 2016 wypada "Boże Ciało" czyli jeden z nielicznych w miarę konkretnych długich weekendów A.D 2016, chcielibyśmy ze znajomymi ten czas spędzić na Chorwacji (2 rodziny po 2+2). W zależności od możliwości urlopowych cały tydzień lub wyjazd ze środy/czwartek na noc, powrót w niedzielę wieczorem (czyli na miejscu tak na prawdę 3 dni). I raczej ta druga opcja jest bardziej prawdopodobna, dlatego zastanawiamy się nad północną Chorwacją. Mieszkam na południu PL, więc do celu mielibyśmy ok. 1000km, co jest do zrobienia w 13-14h (o ile sprawy z uchodźcami nie skomplikują odpraw na granicach). Proszę o rady co wybrać? Wstępnie to Cirkvenica lub Pula albo Rovinj. Lub też oczywiście ich okolice. Ale inne propozycje jak najbardziej mile widziane. Polecane noclegi również, najlepiej takie żeby można było dostać się na kwaterę bez sprzętu wspinaczkowego Ceny w maju powinny być niskie i wybór pewnie spory. Nigdy tam nie byliśmy więc nie wiemy czego się spodziewać a także jaka wtedy może być pogoda? Da się wykąpać w morzu? W końcu to nawet nie czerwiec i północna część kraju. Ogólnie proszę o wszelkie rady w tym temacie. Tylko bez propozycji jakiś "dalszych wycieczek" typu Zadar, ze względu na krótki czas- to ma być długi weekend a nie wakacje, Dalmację odwiedzimy w sierpniu.
Pozdrawiam.