Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cro po raz pierwszy - wybór przypadkowy - Zadar/Sevid

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
delfina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) delfina » 13.10.2013 11:07

Banankochan- zgadzam się. Ale jako początkujący musieliśmy zapłacić frycowe. Tak to już jest. Teraz moje kryteria wyszukiwania kwater są zupełnie inne. Nie mogę też powiedzieć, że jakoś strasznie żałujemy tego Zadaru.
Załączniki:
karuzela zadar.JPG
Dzieci znalazły sobie wieczorne rozrywki.
delfina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) delfina » 13.10.2013 11:24

No i świetna baza wypadowa.
Załączniki:
paska plaża.JPG
Plaża na Pagu - jedna z moich ulubionych
kosmiczny Pag.JPG
Tu w drodze na kosmiczny Pag
delfina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) delfina » 13.10.2013 11:38

Pag jest naprawdę niesamowity, pewnie kiedyś pojedziemy tam na dłużej. Inną pobliską wypasioną atrakcją okazala się niezwykła plaża w Ninie i jej błotne kąpiele. Frajda dla całej rodziny, a właściwie dwóch rodzin.
Załączniki:
plażowanie z rekinami.JPG
W Ninie można plażować z delfinami.
murzyni.JPG
Nasi synowie w wydaniu błotnym. Po zmyciu tego specyfiku skóra jest niezwykle jedwabista. Polecam.
delfina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) delfina » 13.10.2013 11:49

Oczywiście nie obeszło się bez podróży do wodospadów w Krka. Było tłumnie i gorąco. Wodospady jak wodospady, piękne, imponujące, ale... Po drodze była urokliwa Skradina, której klimat nas urzekł.
Załączniki:
beczka.JPG
skradinska beczka
okienko.JPG
skradinskie okienko
delfina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) delfina » 13.10.2013 11:52

I tutaj po raz pierwszy zobaczyliśmy chorwackie nekrologi ze zdjęciami, które nieco nas zaszokowały.
Załączniki:
nekrolog.JPG
delfina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) delfina » 13.10.2013 12:02

Po tygodniu zadarskich przygód nadszedł czas przemieszczenia się bardziej na południe. Więc jedziemy. Po drodze akwarium w Vodicach. Szczerze mówiąc miał to być pomysł na chwilową ucieczkę od morderczego upału, który panował tego dnia. W środku byl przyjemny chłodek i kojąca muzyczka.
Załączniki:
akwarium vodice.JPG
rybka.JPG
W środku przyglądała nam się rybka.
rekin.JPG
I łypały na nas rekiny.
Ostatnio edytowano 13.10.2013 12:04 przez delfina, łącznie edytowano 1 raz
delfina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) delfina » 13.10.2013 12:02

Teraz przed nami Sevid. Okazało się, że to zupełnie inny świat.
delfina
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) delfina » 13.10.2013 16:30

Sevid znajduje się na takim zabawnym niewielkim półwyspie.
Załączniki:
sevid na półwyspie.JPG
Półwysep z daleka
delfina3
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) delfina3 » 13.10.2013 19:40

Tak jak pisałam, zupełnie inny świat. Kamienisto - skalisty. Trochę dziki, ale jakże przepiękny. Wąskie do granic możliwości i kręte uliczki - zwłaszcza droga dojazdowa do samego Sevidu przyprawiały mojego męża o palpitacje ( ukochane auto !). Samochody Chorwatów porysowane ze wszech stron wskazywały zresztą na to, że jest się o co trząść, chociaż miejscowi zupełnie się tym nie przejmują i śmigają tymi kamiennymi serpentynkami, że tylko podziwiać. :D W Sevidzie oprócz pięknych widoków, niezłych betonowo - kamienistych plaż, malutkich wysepek nie ma już nic. A przepraszam, jeden sklepik i minipizzeria w przyczepie. Jakie to wytchnienie po Zadarze.
Nasz niewielki apartament okazał się strzałem w dziesiątkę, no zobaczcie sami.
Załączniki:
taras.JPG
Nasz taras
krabol.JPG
A niedaleko od domu łowiliśmy takie rzeczy.
cudownie.JPG
delfina3
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) delfina3 » 13.10.2013 19:45

Na plaży woda krystalicznie czysta. Dno nieco niespokojne, takie góry w wodzie. Gdy nurkowałam, czułam się jak bohaterka Nationale Geografic.
Załączniki:
nasza plaża.JPG
I nasza plaża
kajaki.JPG
Chłopcy zachwyceni kajakami
kamiennie.JPG
Wszystko, co się da, jest tu z kamienia.
delfina3
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) delfina3 » 01.11.2013 10:17

Trudno nam było pożegnać się z Sevidem i już myślimy oczywiście o wakacjach 2014. Będzie to Peljesac albo Czarnogóra, albo... chyba jeszcze nie wiem.
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Cro po raz pierwszy - wybór przypadkowy - Zadar/Sevid - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone