Podzielam zachwyt
Dojeżdżamy i mijamy takie cudo:
I jesteśmy:
To miejscowość Blace w pobliżu ujścia Neretwy. Na razie jedziemy na naszą kwaterę. Przed wjazdem do Blace jest duża piaszczysta plaża , z której nie korzystaliśmy. Okupują ja głownie miłośnicy kitesurfingu. Mocno tam wieje.
To widok na całe Blace - jedyne zdjęcie z internetu (reszta własne):
Jedziemy, a po drodze takie widoczki:
Dojeżdżamy do naszego miejsca. Wynajęliśmy apartament na parterze. rezerwacja przez booking. Płacimy na miejscu. Mieszkanie 50m2 dla 4 osób w lipcu - cena 50e. 2 oddzielne pokoje, kuchnia , łazienka, pralka, żelazko, klimatyzacja. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Bardzo miły i uczynny gospodarz. Starszy Chorwat, którego wspomaga syn. Zapytałem drugiego dnia sms-em, czy ma żelazko. Nie miał, kupił nowe i przywiózł. Poczęstunek m.in. arbuz. takiego smacznego nigdy nie jadłem, choć jadłem w różnych miejscach. Wg. naszego gospodarza to zasługa doliny Neretwy i tamtejszej gleby. W Blace są 2 małe sklepy, gdzie mozna kupić to co niezbędne i 1 pizzeria (jest pizza dobra i cenowo i smakowo). Na większe zakupy można dojechać do Lidla w Metković - dojazd 20 min. samochodem.
Nasze lokum:
Nad nami jest dopiero ukończony apartament. Większy od naszego. Z naszego jest trochę widoku na zatoczkę (po drodze widoczki były zdecydowanie ładniejsze), ale sąsiad nie uprzątnął do końca terenu więc trochę widokowi brakuje, ale nam to nie przeszkadzało:
Z tylu domu jest jeszcze jeden apartman, ale mniejszy ok. 30m2 i z "widokiem na góry" co w praktyce oznacza na zadrzewiony i krzaczasty teren, bo inny sąsiad jeszcze go nie uporządkował. Tu brakuje trochę działań, ale to już poza wpływem naszego gospodarza. Polecam 2 apartamenty z przodu, odradzam ten z tyłu , jakby coś
Idziemy na plażę:
Dojście na plaże zajmuje ok 10 min. raczej do 10 minut. Po drodze restauracja - pizzeria:
Po przeciwnej stronie mają zadaszony , spory "ogródek", gdzie jemy pizzę.
Widok z restauracji "ogórdka":
I widok na restaurację z oddali w drodze na plażę
Idąc na plażę, mijamy miejsce gdzie jak pokazywałem się nie kąpiemy. Tu trwają pracę oczyszczajace i pogłębiające to miejsce. Za jakiś czas ma powstać (niestety) niedaleko hotel i będą prawdopodobnie tu inwestycje, a szkoda bo to zaciszna , urokliwa miejscowość.
Poniżej pogłębiarka:
Dochodzimy do plaży, tuż przed rosną granaty (dziękuję elka21
Plaża w następnym odcinku oraz plusy i minusy Blace