Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CRO-I Lpg

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sebak
Croentuzjasta
CRO-I Lpg

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 18.08.2005 09:58

Witam!
Temat byl pewnie juz walkowany ale jakos niemoge nic konkretnego wynalezc. Mam zamiar jechac z Dalmacji do Wloch w okolice Florencji-Ancony, gaz w HR znajde na pewno ale potrzebuje namiary na jakas gazownie we Wloszech na trasie od Wenecji wzdluż wybrzeza do Ancony a pozniej w drodze powrotnej do domu od Florencji do przeleczy Brenner. W Niemczech juz wyszukalem sobie calodobowke (OMV) ok.30km za Monachium w kier. Norymbergi i to powinno starczyc do Jedrzychowic/Zgorzelca.
Pozdrawiam
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 18.08.2005 10:01

przecież Włochy to kolebka autogazu i instalacji... Na 100000% cos znajdziesz nawet nie szukając specjalnie...
ewa7770
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa7770 » 18.08.2005 13:01

[quote="sebak"]Witam!
Temat byl pewnie juz walkowany ale jakos niemoge nic konkretnego wynalezc. Mam zamiar jechac z Dalmacji do Wloch w okolice Florencji-Ancony, gaz w HR znajde na pewno ale potrzebuje namiary na jakas gazownie we Wloszech na trasie od Wenecji wzdluż wybrzeza do Ancony a pozniej w drodze powrotnej do domu od Florencji do przeleczy Brenner. W Niemczech juz wyszukalem sobie calodobowke (OMV) ok.30km za Monachium w kier. Norymbergi i to powinno starczyc do Jedrzychowic/Zgorzelca.
Pozdrawiam[/quote

Bylam kilkakrotnie na poludniu Wloch,rowniez na Sycylii,z gazem nie ma zadnego problemu. Nawet w malych miasteczkach sa stacje z gazem.
Na autostradzie na wiekszosci stacji[jadac od Austri pierwsza z gazem jest dopiero za Wenecja]Jedz spokojnie,i milego zwiedzania
Wlochy sa piekne ,co najmniej tak jak Cro
pozdrawiam :papa:
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 18.08.2005 13:17

...potwierdzam, we Włoszech z gazem nie ma absolutnie problemu...
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 04.09.2005 19:17

Faktycznie we Wloszech nie ma wiekszego problemu z gazem, zauwazylem ze specjalizuja sie w nim stacje Agipa, jedynie poza autostradami trzeba miec na uwadze ze stacje sa nieczynne w porze sjesty tj od 13 do 16. Jesli kogos interesuja aktualne ceny LPG we Wloszech to wynosza one ok. 0,55 Euro, drozej jest w Niemczech 0,65 Euro. Jesli chcecie jakies namiary to pytajcie, zrobilem na gazie trase z Jeleniej Gory na Korczule i do Dubrownika a powrot przez Pule, Wenecje, Umbertide, Brenner, Monachim, Drezno, w sumie grubo ponad 4000km i prawie wszystko na gazie.
P.S. U Niemcow najtansza benzyna jest prawie po 1,5 E, to jakies szalenstwo!!!
Pozdrawiam!
pyciaq
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pyciaq » 06.09.2005 12:40

W takim razie pytam:
co ile km tankowales gaz?
jaka trasa jechales w strone Dubrovnika?
w jakich cenach wahal sie gaz?
czy byl jakikolwiek problem z tankowaniem gazu (np.pozne godz)?
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 07.09.2005 08:32

Tankowalem co ok.500km ( mam zbiornik 90l, wchodzi ok. 72l co przy spalaniu 12l/100km spokojnie wystarcza)
Trasa Jelenia Gora-Dubrownik:
przejscie graniczne PL-CZ w Jakuszycach, Praga, Znojmo-pierwsze tankowanie(z lewej strony przy wyjezdzie z miasta b. mala stacyjka z gazem i chyba jeszcze tylko dwoma dystrybutorami, czynna cala dobe, cena cos ok.13 koron), Wieden, Graz, Maribor, Zagrzeb, Karlowac, kolejne tankowanie na autostradzie gdzies na wysokosci Senj (zólta stacja jakiejs miejscowej sieci, jak odnajde paragon to moge podac dokladna nazwe i polozenie, raczej calodobowa, cena 3.05kn), Split, Drvenik, Korcula, Orecbic, Dubrownik ( przed Dubrownikiem troszke zbraklo gazu, stacja jast zaraz za zjazdem w lewo z tego nowego mostu przed Dubrownikiem, dokladny opis dojazdu jest gdzies na forum, czynna od 7 do 19, niedziela nieczynna!!, cena 3,05kn), pozniej tankowanie w Baska Voda tez po 3,05kn, czynna chyba do 21-22, Pula 3,05kn, tankowalem ok. godz. 20, wczesniej znalazlem 2 stacje w Rjiece ale byly nieczynne w nocy.
Pozdrawiam
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 07.09.2005 08:57

...500km na baku LPG to już luksus i nie ma możliwości w Europie, żeby nie znaleźć na takim odcinku stacji z gazem...no chyba że zapędzimy się na północ Finlandii...Współczuję tym co mają małe zbiorniki i po 300km nerwowo rozglądają się za możliwością tankowania...moj zbiornik połyka 50l co przy spalaniu na trasie ok 8,5/100km pozwala przejechać prawie 600km...Tankowałem w większości krajów Europy, trzeba po prostu znaleźć adresy stacji na trasie którą chce się jechać, a potem za pomocą jakiegoś programiku znaleźć ją na mapie :)...

POLECAM STRONĘ
http://www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 07.09.2005 10:11

Od 3 lat jezdzimy Peugeotem 605, pali 10-12 l gazu, na upartego mozna byloby nawet przejechac z 700 km ale 500 km to faktycznie sytuacja malo stresujaca. Mam znajomego ktory jezdzi na 30l zbiorniku a auto pali ponad 10l, sytuacja nieciekawa poza granicami Polski.
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 07.09.2005 11:59

sebak napisał(a):Od 3 lat jezdzimy Peugeotem 605, pali 10-12 l gazu, na upartego mozna byloby nawet przejechac z 700 km ale 500 km to faktycznie sytuacja malo stresujaca. Mam znajomego ktory jezdzi na 30l zbiorniku a auto pali ponad 10l, sytuacja nieciekawa poza granicami Polski.

Witam!

Ja mam Poloneza z 30l bakiem, pali w trasie przy mojej jeździe jakieś 9-10 litrów i w tym roku bez kłopotu przefrunąłem do Cro. Tankowałem po razie w Polsce, Słowacji i dwa razy w Chorwacji. Żaden kłopot, stacji jest więcej niźli na różnych wykazach spotykanych w sieci.

Pozdrav!
Paprocki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paprocki » 07.09.2005 14:09

Witam! Wróciłem z CRO w niedzielę samochód na gaz pali z klimą 13-14 l. Przejechałem w sumie 4400km i żadnego problemu z gazem. Zapomniałem zaznaczyć że mam zbiornik 32litry.
pyciaq
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pyciaq » 07.09.2005 14:13

Wlasnie wybieram sie z poczatku pazdziernika na trase najpierw do dubrovnika przez slowacje, wegry i bih, a nastepnie wzdluz wybrzeza do wenecji. Powrot przez lubljane, wieden,bratyslawe do krakowa. Mam zbiornik 45 (wchodzilo 38,ale przy Polskim zapowietrzonym gazie teraz wchodzi mi 34). Auto spala ok.9 litrow i zastanawiam sie czy nie bede miec problemow z tankowaniem gazu gdzyz benzyne z uszkodzona sonda lambda spala jak smok. Po raz pierwszy sie wybieram w tak dluga podroz i mam malego stracha : )
Paprocki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paprocki » 07.09.2005 14:35

Witam ponownie!
Odnośnie dojazdu do CRO przez BiH nie wiem. Odnośnie powrotu przez Słowenię Austrie i Słowację nie powinno być problemu. Trzeba zatankować przed Rijeką Słowenia bez gazu po drodze następnie w Austrii 106km przed Wiedniem na stacji AGIP , a potem w Słowacji bez problemu tyle że trzeba wypatrywać stacji z gazem.
pyciaq
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pyciaq » 07.09.2005 14:56

Napisz mi Panie Paprocki ile przeznaczyles na lpg pieniazkow. Nie wiem jakie pieniadze powinienem przeznaczyc na paliwo.
Paprocki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paprocki » 07.09.2005 15:02

W CRO płaciłem kunami lub kartą MAESTRO w pozostałych krajach kartą. Jako ciekawostkę dodam iż znalazłem również stację z gazem Mostarze. Należy obserwować znaki drogowe przejście dla pieszych gdzie można znaleźć napis AUTO PLIN. Stacja ukryta na małej uliczce pośród domków jednorodzinnych na podwórku.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone