Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cro(Dubrownik) przez BiH dla aut zLPG bez autostrad płatnych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grzegorztttt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorztttt » 07.07.2005 09:26

Znalazłem taka trase ok 1150 km.
Tankowanie LPG na Słowacji i Węgrzech potem już w Cro w Osijek , w BiH zostaje benzynka ( tańsza ), i znów Cro Metkovic.
Aha pytanko jak otwarte są stacje w Osijek i Metkovic ?
http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... &x=27&y=16

Aha a jkaby link nie działał to na"viamichelin" wybrałem trasę Rybnik - Dubrownik przez Udvar

Co sądzicie o tej trasie, zakładając że na czasie mi nie zależy.
OLO-O3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) OLO-O3 » 07.07.2005 14:54

W Osijeku stacja czynna całą dobę,ale trudno ją znalezć. W Bośni też zatankujesz gaz 0,3 EUR/L ale większość punktów jest czynna do 17.00.Nie szukaj LPG na stacjach benzynowych nie ma tam.
Doboj.Sarajewo,Mostar tutaj jest LPG.Na Węgrzech LPG jest po 0.7 EUR
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 07.07.2005 19:05

W Osijeku LPG jest na stacji INA po prawej stronie za wiaduktem, jadąc w kierunku na Dakovo. Stacja całodobowa. W Metkovic trzeba trochę pokręcić - jadąc w kierunku Dubrovnika skręca się na jednym większym skrzyżowaniu w prawo, przejeżdża przez most, za mostem znowu w prawo w wąską ulicę; tutaj po lewej stronie z tyłu domków "jednorodzinnych" jest taka baza w stylu starych baz PKS-u z dystrybutorami - pisze PROPLIN. Ta stacja jest czynna od 7 do 19.00.
Gdy będziesz na stacji INA w Osijeku poproś o mapkę stacji PROPLIN i dostaniesz aktualne mapy dojazdu do stacji.
typ
Cromaniak
Re: Cro(Dubrownik) przez BiH dla aut zLPG bez autostrad płat

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 07.07.2005 21:21

grzegorztttt napisał(a):Znalazłem taka trase ok 1150 km.
Tankowanie LPG na Słowacji i Węgrzech potem już w Cro w Osijek , w BiH zostaje benzynka ( tańsza ), i znów Cro Metkovic.

Aha a jkaby link nie działał to na"viamichelin" wybrałem trasę Rybnik - Dubrownik przez Udvar

W BiH w Sarajewie płaciłem za gaz 0,90 KM, ale jako że nie miałem ani grosza tej dziwnej waluty zapłaciłem w EUR. Sprzedawca przeliczył mi 1 EUR = 1,94 KM, tak więc zapłaciłem za 1 litr ok 0,47 EUR czyli dokładnie tyle samo ile na każdej stacji w Czarnogórze. A jeśli nawet zrobił mnie w balona z kursem waluty (nie sprawdzałem tego) to nic nie szkodzi. I tak cena mnie satysfakcjonowała i była niewiele wyższa od polskich warunków.
Stacja w Sarajewie jest raczej łatwa do znalezienia. Jest położona przy równoległej ulicy do głównej, przy której stoi gmach telewizji. Ten gmach wskaze ci każdy, ale co to jest gaz do samochodu - nie wiedział tego nawet taksówkarz. Zapytałem w warsztacie na tyłach budynku TV i jeden z pracowników pojechał ze mną ok. kilometra i pokazał gdzie jest ta stacja. Jeśli bedziesz chciał tam tankować moge ci jakoś bardziej "łopatologicznie" naświetlić jak znaleźć tą stację samemu.
A co do trasy - w tym roku moja powrotna trasa pokrywała się z twoją na odcinku Sarajewo - Budapeszt. Z Sarajewa wyjeżdzało się wolno, później było coraz bardziej pusto i coraz bardziej płasko, a już na cywilizowanym terenie (Chorwacja, Węgry) jechało się bardzo szybko, po płaskim terenie, nawierzchnie bardzo dobre. Może teraz jest większy ruch, ale pod koniec czerwca było naprawde luźno.
Co do walorów poznawczych? W drodze powrotnej - szczególnie po przejechaniu Czarnogóry, Durmitoru itp ta trasa była dla mnie bez historii, po prostu najprostszy (nie wiem czy najszybszy) sposób dostania się do kraju
grzegorztttt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorztttt » 08.07.2005 06:03

Dzięki ludziska za pomoc, nie ma to jak Cromaniacy!
Aha i jeszcze pytanko - na Viamichelin wyszło że na trasie jest tylko 17 km dróg szybkiego ruchu.
No ale może lepiej wykupić jakieś winietki.

Jeszcze jedno pytanko - co warte jest zobaczenia ta tej trasie .
Nawet jeśli trzeba by było gdzieś odbic parę kilometrów.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 08.07.2005 06:36

typ napisał(a):Stacja w Sarajewie jest raczej łatwa do znalezienia. Jest położona przy równoległej ulicy do głównej, przy której stoi gmach telewizji.

Przy okazji podziękuję Ci za tą informację - wcześniej nie wiedziałam o tej stacji, a informacja ta jest bardzo użyteczna. Dzięki!
grzegorztttt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorztttt » 08.07.2005 10:37

typ napisał(a):
grzegorztttt napisał(a):Znalazłem taka trase ok 1150 km.

W BiH w Sarajewie płaciłem za gaz 0,90 KM, ale jako że nie miałem ani grosza tej dziwnej waluty zapłaciłem w EUR. Sprzedawca przeliczył mi 1 EUR = 1,94 KM, tak więc zapłaciłem za 1 litr ok 0,47 EUR czyli dokładnie tyle samo ile na każdej stacji w Czarnogórze. A jeśli nawet zrobił mnie w balona z kursem waluty (nie sprawdzałem tego) to nic nie szkodzi. I tak cena mnie satysfakcjonowała i była niewiele wyższa od polskich warunków.
Stacja w Sarajewie jest raczej łatwa do znalezienia. Jest położona przy równoległej ulicy do głównej, przy której stoi gmach telewizji. Ten gmach wskaze ci każdy, ale co to jest gaz do samochodu - nie wiedział tego nawet taksówkarz. Zapytałem w warsztacie na tyłach budynku TV i jeden z pracowników pojechał ze mną ok. kilometra i pokazał gdzie jest ta stacja. Jeśli bedziesz chciał tam tankować moge ci jakoś bardziej "łopatologicznie" naświetlić jak znaleźć tą stację samemu.
A co do trasy - w tym roku moja powrotna trasa pokrywała się z twoją na odcinku Sarajewo - Budapeszt. Z Sarajewa wyjeżdzało się wolno, później było coraz bardziej pusto i coraz bardziej płasko, a już na cywilizowanym terenie (Chorwacja, Węgry) jechało się bardzo szybko, po płaskim terenie, nawierzchnie bardzo dobre. Może teraz jest większy ruch, ale pod koniec czerwca było naprawde luźno.
Co do walorów poznawczych? W drodze powrotnej - szczególnie po przejechaniu Czarnogóry, Durmitoru itp ta trasa była dla mnie bez historii, po prostu najprostszy (nie wiem czy najszybszy) sposób dostania się do kraju

Prosiłbym o lepsze namiary tej stacji LPG w Sarajevie.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 08.07.2005 20:49

grzegorztttt napisał(a):
Prosiłbym o lepsze namiary tej stacji LPG w Sarajevie.

No to próbuje. Od razu ostrzegam, że bedzie troche "łopatologicznie" i na chłopski rozum" :-) Trzeba się kierować w stronę centrum. Budynek TV wskaże wam każdy - jest położony przy prostej jak drut, szerokiej (kilkupasmowej) ulicy. Ja jechałem od strony lotniska. Budynek TV jest wtedy po stronie lewej - jest widoczny już z daleka - szary, brudny, wysoki z wieloma antenami. Proponowałbym skręcić z tej głównej ulicy (Bulevar Mese Selimovica) w lewo na światłach kilkaset metrów przed budynkiem TV, a jeśli będziecie jechać z drugiej strony (jadąc główną drogą będziecie mieć budynek TV po stronie prawej) to należy skręcić w prawo kilkaset metrów za budynkiem TV. Stacja jest położona przy rónoległej ulicy (Dzemala Bijedica), jeśli dobrze pamiętam to z drogi widać butle z gazem
Tak jak pisałem, mogą być problemy ze zrozumieniem przez ludzi co to jest gaz - próbowałem i plin i gaz i lpg - nawet taksówkarz nie rozumiał i wskazywał mi zwykła stacje benzynową....

A poniżej jeszcze "oryginalna" informacja z internetu, dzięki której wiedziałem że w Sarajevie jest LPG, choć ceny są mocno zaniżone:

Sarajevo
There is new (placed 2 monts ago) lpg station at local propan-butan supply located at Dzemala Bijedica ?? street. This street is parallel to Bulevar Mese Selimovica (the longest street) and just behind the TV building. The price is 0.75 KM ( 0.38 euro) 08-2004. They claim that they are able to fill in LPG till 22.00 every day (if the gate is closed ask the (night)watch for lpg). LPG is coming from PROplin (INA = Croatian fuel company) and it's very good quality.

i jeszcze 2 inne, na których nie tankowałem:

Prijedor
New and located on the road to Banja Luka near town exit. Going to Banja Luka is on the right side. There is huge sign for autogas in front of it. Owner of this one I living in the house next to station and if the gate is open someone will come to fill the lpg. They claim to have very flexible working ours:) LPG is also coming from PROplin. The price is 0.64 KM ( 0.32 euro) 08-2004.

Banja Luka
This one is very known to all LPG car owners traveling trough this country.
Located on road to Prijedor just around 1 km from that big (road)hill. There is also regular pump-station with LPG just 200 m from the LPG supply, meaning that there are 2 different places to fill in LPG. The price at supply is 0.64 km ( 0.32 euro). I would expect that price at fuel station is more expensive (not sure). LPG at supply is from PROplin and they are open every day till 22:00.

Fuel station is non-stop.
borsuk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsuk » 18.07.2005 10:57

Drodzy posiadacze gazu, wczoraj wróciłem z Chorwacji i mam dobre wieści, stacji gazu jest znacznie więcej niż w poprzednich latach. Większość stacji benzynowych przy autostradzie do Splitu ma już autogaz lecz nie wszystkie jeszcze działają ( trwają ostatnie prace ). Inna sprawa, że w sobotę wieczorem na większości nie było już gazu- zabrakło. Według moich informacji w Chorwacji jest obecnie już ponad 80 stacji LPG, a powstają kolejne punkty. Podobnie na Węgrzech zero problemów z gazem. Nie liczcie natomiast na gaz w Bośni, jest ale mało. Pytał ktoś o stacje w Metkovic- nie natnijcie się tak jak ja, w niedziele nieczynna... Pozdrawaiam Paweł
...ach cena wszędzie 3.05 Kn
Jeśli ktoś ma szczegółowe pytania to chętnie odpowiem.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 18.07.2005 13:26

typ napisał(a):
W BiH w Sarajewie płaciłem za gaz 0,90 KM, ale jako że nie miałem ani grosza tej dziwnej waluty zapłaciłem w EUR. Sprzedawca przeliczył mi 1 EUR = 1,94 KM, tak więc zapłaciłem za 1 litr ok 0,47 EUR czyli dokładnie tyle samo ile na każdej stacji w Czarnogórze. A jeśli nawet zrobił mnie w balona z kursem waluty (nie sprawdzałem tego) to nic nie szkodzi.

dokladnie taki jest kurs wymiany
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 18.07.2005 13:33

borsuk napisał(a): Podobnie na Węgrzech zero problemów z gazem. Nie liczcie natomiast na gaz w Bośni, jest ale mało.

Jeśli ktoś ma szczegółowe pytania to chętnie odpowiem.

masz moze jakis wykaz stacji z LPG na wegrzech ?
nie moge sobie przypomniec w jakiej miejscowosc byl gaz na stacji Agip
Kaposzvar czy Pecs.?

W bosnii jest gaz (x 2) przed Banija Luka stacja z zielonym logo ( chyba P)
borsuk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsuk » 22.07.2005 18:05

Nie ma potrzeby podawania szczegółowego wykazu, na trasie Budapeszt - Mohacs wiekszość stacji MOL ma gaz, nie mają gazu stacje OMV. Pozdrowienia
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 11.02.2007 14:10

W Bośni rzeczywiście jest mało stacji z LPG.
Wracając z Medjugorje do Polski przez BiH spotkałem stacje z LPG w następujących miejscach: Medjugorje, Ljubuszki (2 stacje), Banja Luka (w mieście) i dwie stacje za stolicą w kierunku na przejście graniczne z Chorwacją. To wystarczyło, żeby całą BiH przejechać na gazie!
Płaci się ich walutą, czyli markami lub EURO.
Bardzo przyjemna jazda, jest mniejsze natężenie ruchu i zdecydowanie piękniejsze widoki. Przyroda jest ciekawsza...
UWAGA: Dobrze jest znać cyrylicę, bo znaki drogowe w Bośni są tak rozpisane! Ci, co uczyli się rosyjskiego, nie powinni mieć większych problemów...

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone