Mały wstęp:
Witam,
Po wizycie na Pagu w 2014 roku z dość słabą pogodą mieliśmy mieszane uczucia co do Chorwacji, w miedzy czasie z tyłu głowy miałem Sardynię jednak wertując to forum i Wasze relacje postanowiłem dać 2 szansę Chorwacji. Wiedziałem ze chce zobaczyć Dubrovnik wiec poszukiwania ograniczyły się do Południowej Dalmacji, jako ze nienawidzę tłumów na plaży odpadła cała Riwiera Makarska i tak okrąg poszukiwań się zmniejszył. Widząc miedzy innymi relację CROberto postawiłem na Peljesac, czytając opinie Ity zapadła decyzja: Zuljana
Ilości noclegów w Zuljanie możliwa do zarezerwowania przez internet była niewielka, dodatkowo dochodził fakt ze moja dziewczyna i moja siostra(dla której była to podróż poślubna) postawiły poprzeczkę wysoko... ma być piękny widok na morze Po ponad tygodniowej wymianie maili postawiłem na Apartamenty u Renata Čaveliš która wraz z mężem jest też właścicielką Vino Špaleta których systematycznie odwiedza Robert Makłowicz i pokazuje ich w swoich programach oraz jest dystrybutorem ich win w Polsce. 2 apartamenty opłacone termin 4-17 lipca. Dodatkowo moja dziewczyna chciała zobaczyć wodospady KRKa wiec znalazłem 2 noclegi u Dario w Tribunj jako miejsce na wypad do KRKa(nota bene bardzo przereklamowanego).
Podczas pobytu odwiedziliśmy praktycznie cały Pelješac z plażami w Dubie włącznie, Korculę, Dubrovnik, Mostar, Blagaj, Kravicę tranzytem Riwierę Makarską, Wodospady KRKa i Tribunj.
Wszystkie miejsca odwiedzone przez nas były wspaniałe poza Tribunj/Vodice ale o tym w stosownym czasie... .
Przed docelową relacją wrzucę kilka zdjęć na "zachętę".
Wspaniały widok z tarasu naszego apartamentu:
Winiarnia naszych gospodarzy w Kunie:
Najlepsza plaża na całym półwyspie:
Dubrownik rano:
Dubrownik skąpany w zachodzącym słońcu:
Mostar z ponad 40*C upałem:
Blagaj:
Korcula:
Nasz plaża przy Zuljanie wraz z mini basenem który razem ze szwagrem wykonałem czyszcząc ze wszystkich kamieni i jeży oraz wygradzając go przed falami z nudów :
Tutaj przy dopływie:
Tutaj w południe:
Błogie chwile na oponie:
Na resztę zapraszam wkrótce.