Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CRO 2010 Kastel Stari/Splitu camp Biluś relacja rwana ;-)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 28.03.2011 16:29

Wspaniała relacja, ładne zdjęcia.
Pozdrawiam
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 29.03.2011 20:52

Następnego dnia czyli we wtorek, jako ze pogoda nie była plażowa, postanowiliśmy z nowo poznanymi znajomymi pospacerować po Kaszteli Starej i pokazać im te miejscowość , gdzie co można kupić i gdzie można pójść.

Obrazek

I teraz sie zastanawiam czy pisać dalej i wklejać zdjecia ? bo co niektórym może odechcieć się jechać do Chorwacji... :wink: :wink: :wink:

Jak już pisałem po wietrzystej nocy i ochłodzeniu zaczął porostu padać deszcz....
Starzy bywalcy w Chorwacji twierdza ze to nie bywałe ze pogoda może się tak popsuć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Agnieszka normalnie była załamana :roll: :roll:

Jak to po deszczu... przeważnie wychodzi słonce :lol: :lol:
i tu tez tak się stało :lol: :lol:

Fakt może nie od razu słonce ale się wypogodziło i nawet w miarę ciepło.. Nad Splitem już było widać ze słoneczko świeci w pełni ..

Obrazek

Jarek testuje nowy aparat :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Dziewczyny znalazły wspólne tematy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nie mogę pisać jakie.. bo to była tajemnica :roll: :roll:
Ale przyjechali na Chorwację z dobra nowina ....
w sumie niedawno przybyła nowa CRO maniaczka :lol: :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Uroczy Justin .....

Obrazek

Obrazek

Zakochana Para .... :lol: :lol:

Obrazek

:lol: :lol:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 29.03.2011 21:10

Fajnie że się w końcu zmobilizowałeś do zakończenia.
Z niecierpliwością czekam na więcej , bo to właśnie dzięki twojej relacji w zeszłym roku padło na Pakostane , ale wyszło , jak wyszło - Vodice (nie żałujemy) :D
Przyznam szczerze że też już zapomniałem o tej relacji , więc tym bardziej się cieszę że dajesz c.d. , bo z Pakostane fajnie nadawałeś.

Pozdrawiam :wink:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 29.03.2011 21:20

maniust napisał(a):Fajnie że się w końcu zmobilizowałeś do zakończenia.
Z niecierpliwością czekam na więcej , bo to właśnie dzięki twojej relacji w zeszłym roku padło na Pakostane , ale wyszło , jak wyszło - Vodice (nie żałujemy) :D

Vodice.... możesz dać jakaś relacje albo wrzucić jakieś zdjecia na Forum .
To w sumie dalej zajechałeś... Domyślam się ze camping Ci się spodobał . czy może na kwaterach mieszkaliście ?

maniust napisał(a):Przyznam szczerze że też już zapomniałem o tej relacji , więc tym bardziej się cieszę że dajesz c.d. , bo z Pakostane fajnie nadawałeś.

Pozdrawiam :wink:

Dziękuje za miłe słowa...Ale jednak nie ma to jak relacja na gorąco na żywo.. Zresztą w tamtej wielu to podkreślało. :lol: :lol:

Powiem Ci ze jak uda się w tym roku pojechać do CRO to na campingu Bilus w Kasztel Stary zatrzymamy się albo na cały pobyt albo na dwa dni aby odwiedzić Ivice i stare kąty...
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 30.03.2011 08:55

Zasiadam.

:P
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 30.03.2011 21:24

No to jak zasiadasz to nie pozostawię Cie niezaspokojonym :lol: :lol: :lol:

Na szczęście jak to w Chorwacji załamanie pogody bywa naprawdę chwilowe.
Następny dzień przywitał nas słoneczkiem i zachętą do plażowania.
Postanowiliśmy pokazać nowym znajomym pól dzika plaże na Ciovo z czyściutką woda.

Obrazek

Jarek był bardzo napalony na nurkowanie, wiec nie chciałem go zawieść :wink: :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W gromadce zawsze raźniej :wink: :wink: można np zrobić konkurs skoków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po moim skoku ...złośliwi stwierdzili ze Adriatyk wystąpił z brzegu :wink: :wink:

Obrazek

Ten dzień właściwie miał być naszym przed ostanim dniem. Żonka stwierdziła ze już chce wracać do domku. Ale w pore podczas pobytu na Ciovo ( Slatine dla ścisłości ) dostałem SMS od Wojtka którego poznaliśmy w ubiegłym roku w Pakostane. O podobnej treści

".... wyjeżdżamy dziś do Chorwacji STOP
będziemy u Was w Kasztel jutro STOP
zajmijcie nam miejsce na campingu na namiot STOP
pozdrawiamy STOP.."

No może to STOP to nie było , ale kiedyś tak się pisało w telegramach jeśli ktoś jeszcze pamięta co to był telegram.

Oczywiscie serce mi się uradowało bo wcale nie chciałem jeszcze wracać ..
A Wojtek to świetny kompan , świetnie opowiada, dużo wie z takich skautowskich zachowań , Z resztą w ubiegłym roku nauczył młodszego syna nurkować i nie bać się pływać na głębokiej wodzie :lol: :lol: :lol:
Wojtek to taki trochę KaOwiec potrafił świetnie zorganizować czas i zabawę,
W Chorwacji był chyba już z 9 razy tak ze znał ten kraj i obyczaje :lol: :lol: :lol: .

Przekazałem ekipie radosna nowinę... moi chłopcy też się bardzo ucieszyli bo z Wojtkiem i jego żonką przyjeżdżał Piotrek a i chłopcy w tym samym wieku tez się bardzo polubili.

pozostało oczekiwać na gości do następnego dnia

:roll: :roll: :roll:
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 06.04.2011 08:43

filip122 vel Darek napisał(a):pozostało oczekiwać na gości do następnego dnia

A nam pozostaje czekać na ciąg dalszy relacji ;) podpinam się pod czytelników i czekam cierpliwie...
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 06.04.2011 10:39

erci napisał(a):
filip122 vel Darek napisał(a):pozostało oczekiwać na gości do następnego dnia

A nam pozostaje czekać na ciąg dalszy relacji ;) podpinam się pod czytelników i czekam cierpliwie...

Im więcej zdeklarowanych czytelników tym większa motywacja do pisania

, ze ktoś to w ogóle czyta :wink: :wink: :wink:
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 06.04.2011 11:14

Zgadza się :) Też się zastanawiałem nad napisaniem swojej relacji ale skleroza czyni swoje a pisanie relacji bez udziału forumowiczów jest trochę jałowe...
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 06.04.2011 11:39

erci napisał(a):Zgadza się :) Też się zastanawiałem nad napisaniem swojej relacji ale skleroza czyni swoje a pisanie relacji bez udziału forumowiczów jest trochę jałowe...

To zaczynaj .... daj kontrowersyjny tytuł i pisz pisz pisz... zobaczysz co z tego wyjdzie ... i oczywiście wklejaj zdjecia, :wink: :wink: :wink:
anielicanatka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anielicanatka » 06.04.2011 16:01

Witam :D
Bardzo przyjemna relacja.Fajnie powspominać stare kąty...
Pozdrawiam
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 09.04.2011 10:15

Witam .. ciąg dalszy naszych przygód

Jako że mieliśmy dzisiaj przyjąć naszych gości, aby zrobić to godnie postanowiliśmy z rana pojechać na targ rybny
do Trogiru i przygotować dla nich jakiś chorwacki obiad. Targ znajduje sie obok dużego Konzumu przy głównej ulicy Trogiru na skrzyżowaniu w kierunku mostu na Ciovo

Obrazek

Pierwsze moje wejście i widzę lignjun (czyli kalmary) po 30 kun, myślę jaka dobra cena, bo w Kasztelu na malutkim targu rybnym widziałem to po 130kun.

Jest konkurencja to i cena znacząco inna , no to dawaj 2 kg kupiłem zadowolony jak smok . :roll: :roll:
Jakie było moje zdziwienie jak pochodziłem po targu ze lignjun są też po 120kun. :x :x :x

Obrazek

Myślę sobie o co tu chodzi.... bo sprawa wydaje się podejrzana. co to za g**no mi wciśnięto.:x :x Przy wejściu na targ był taki jak by bardziej sklep rybny z całym zapleczem, tam zagadałem do pewnej Pani ( łatwiej mi się z kobietami rozmawia ) :wink: :wink: o co chodzi

Okazało się że te po 30 kun to są lignja a te droższe to lignjun

Obrazek

i jest to inny gatunek ( gorszy ) kalmarów , te lepsze nazywają się lignjun.

Podaje je się w restauracjach w całości z tzw żaru , a te tańsze lignja smaży się przez chwilkę na gorącym oleju w cząstkach i są w smaku bardziej gumowate szczególnie jak za długo są w gorącym oleju .

Tu jest tablica poglądowa która sfotografowałem właśnie w tym sklepie. Do rozmowy przyłączył się bardzo sympatyczny pan sprzedawca i wszystko mi pokazał na tej planszy

:lol: :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A oto inne przysmaki i dziwności na targu rybnym

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To samo ale inna wielkość i cena

Obrazek

Po drugiej stronie ulicy jest targ owocowo warzywny tam tez warto zaglądnąć

Obrazek

Choćby po to żeby kupić chorwacka suszona szynkę Prsut

Obrazek

a tu cennik

Obrazek

Latem wiadomo bogactwo owoców u warzyw takie jak w Polsce , ale są jak by lepsze i smaczniejsze ... :lol: :lol: :lol: :lol: wiadomo wakacje i wszystko inaczej lepiej smakuje :lol: :lol: :lol: :lol:

Obrazek

oczywiście żonka znowu szczęśliwa bo na zakupach ... :lol: :lol:

Obrazek

Obrazek

W trakcie zakupów dostaliśmy wiadomość, która nas zelektryzowała i przyspieszyła nasze ruchy :D :D :D :D

SĄ !!! PRZYJECHALI !!! wiec wracamy powitać ... :D :D

Po czułych powitaniach :lol: :lol: pewniej pomocy w rozbiciu namiotu wspólna kawka z cała ekipą.

Było już nas 10 osób i pies :wink: :wink:

Czas było się zabrać do przygotowania wspólnego obiadu .. ale o tym po tym w następnej części

:wink: :wink:

cdn...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.04.2011 19:55

Rośnie ekipa :lol: to z całą pewnością i weselej będzie . . .

W temacie : Kalmarki - jedząc jakoś nigdy nie zastanawiałem się nad ich nazwą , ceną , kolorem itd., itp. Najważniejsze są dla mnie walory smakowe , a te zależą od kunsztu kucharza ( kucharki ) i szczypty serca dodanego do potrawy :wink:

Jestem pewny , że Wasze smakowały wyśmienicie

Pozdrawiam
Piotr
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 09.04.2011 20:13

Fakt ekipa rośnie i to jest fajne ...:wink: :wink:

Bardzo cieszyliśmy sie na przyjazd Wojtka z rodzina , bo Wojtek to taki kulturalno oświatowy, :wink: :wink: , jak już pisałem zna rożne gry i zabawy , wie dużo o Chorwacji , zwyczajach, kulturze i o Chorwatach , można go słuchać godzinami :wink: :wink: :wink: Barwnie opowiada... wiadomo trochę koloryzuje, ale to dodaje opowieściom smaku i polotu ... :wink: :wink: .
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 09.04.2011 20:23

filip122 vel Darek napisał(a):Vodice.... możesz dać jakaś relacje albo wrzucić jakieś zdjecia na Forum .

Jest relacja w "Nasze relacje......" nawet sam tam zaglądałeś i zostawiłeś ślad. :wink:

Nam niestety nie udało kupić nic na targu rybnym w Trogirze , byliśmy za pózno.

Dawaj dalej......... :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

CRO 2010 Kastel Stari/Splitu camp Biluś relacja rwana ;-) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone