Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Crikvenica - Selce

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nkamil
Podróżnik
Crikvenica - Selce

Nieprzeczytany postnapisał(a) nkamil » 09.01.2008 17:18

Witam! Ostatnio w moim domu zapadla decyzja - jedziemy do/na Chorwacje mam wiele pytan: Selce to dzielnica czy osobne miasto? Jakie sa tam plaze? Jaka przejrzystosc morza? Jesli ktos udzieli mi jakiejs odp. to napisze reszte moich pytan. PozdRawiam
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 09.01.2008 17:25

Jadran ( Selce )

http://plaze.onet.pl/_i/tereny/selce_1.jpg

http://www.oleander.hr/Images/selce5.jpg

Opis :) ( Selce)

Selce (1500 mieszkańców) Miasteczko , malowniczo położone w urodzajnej dolinie Vinodol, u stóp gór Velika Kapela kilka kilometrów na południowy wschód od Crikvenicy, to bardzo przyjemna, tonąca w zieleni malutka miejscowość. Turyści przybywają tu, by wylegiwać się na ładnych plażach i pluskać w ciepłej wodzie. Prywatne kwatery są tanie, zaś dwa dobrze zagospodarowane kempingi leżą bezpośrednio nad morzem w cieniu drzew.

W panoramie miasteczka dominuje parafialny kościół Sv. Katarine (św. Katarzyny) z 1888 r., w starym młynie mieści się galeria i niewielkie muzeum ze znaleziskami archeologicznymi. W górnej części miejscowości stoi kilka domów w stylu ludowym Primorja.

:papa: :papa: :papa: Pozdrav Adam
nkamil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nkamil » 09.01.2008 19:36

Dzieki Adam! Byles tam moze? A wogole jak w okolicach Cerkvenicy wyglada sprawa przejrzystosci morza? Jade pierwszy raz chcialbym sie dowiedziec czy zobacze cos fajnego pod woda nurkujac w ABC?? mam na mysli plynac wplaw od brzegu troche i zanurkowac...Jesli ktos byl w tych okolicach albo w samym Selce to prosze napisac tu albo na gg 3911514
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 09.01.2008 20:04

nkamil napisał(a): sprawa przejrzystosci morza?

....... :?: :?: :?: daję 1000000 % że jedziesz pierwszy raz. :wink:
nkamil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nkamil » 09.01.2008 20:18

nkamil napisał(a):Jade pierwszy raz

tak też napisalem :lol: Ok rozumiem, ze w tych rejonach tak jak wszedzie woda kryształ :D Drążmy dalej: Byl ktos w tym Selce? Jakie sa tam plaze? kolo "mojej" kwatery czytalem, ze jest betonowa i wchodzi sie od razu na glebokie? Czy od niej daleko jest na zwirowa lub kamienista? PozdRawiam
nkamil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nkamil » 10.01.2008 20:53

co nikt nie był tam?? :D
Dr.Watson
Croentuzjasta
Selce

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 10.01.2008 22:17

nkamil napisał(a):co nikt nie był tam?? :D

Byłem w Selcach 3 lata temu.
Ogólnie fajne miasteczko.
Można dojśc do Cekvernicy.
Ogólnie w przeważającej ilości miejsc nie ma zbyt łagodnego zejścia do wody.
W Selcach jak pamiętam jest dosyć długa plaża,można wybrać miejsce o łagodniejszym bądż ostrzejszym zejściu.
Są platformy betonowe i żwir.
Długa promenada i sporo knajpek.
Ale są miejsca,że trzeba iśc z górki nad morze ,a wracać podgórkę.
Zależy od położenia kwatery.
Ale bądź spokoiny, na żadną minę się nie nadziejesz.
A woda po wejściu 80cm a 4-metry dalej może być 1.2-1.5 m.
Z dziećmi trzeba uważać,ale bez tragedii.
Pozdro!
nkamil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nkamil » 11.01.2008 17:38

dzięki za odpowiedź...wlaśnie ciekawiło mnie jak z tymi plażami...w prospekcie pisało, że najbliższa plaża od ośrodka jest betonową platformą wiec zobaczymy co będe wybierac :D Ale żeby zapytac sie o te miny to nawet mi do głowy nie przyszło hehe Podrawiam
ZAJEC
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 11.01.2008 23:51

nkamil odezwij się do mnie na: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl to prześlę Ci foty z Crikvenicy i Selców.
Pozdr.ZAJEC
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 19.01.2008 14:07

witam

polecam Crikvenicę - typowy klimat austro-węgierski

pozdrawiam
Jaacek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaacek » 20.01.2008 21:59

Ja byłem w Selce, co do plaży to nie pamiętam, bo dokładnie to byliśmy W Nowym Vinodolsku, ale woda w tej okolicy jest wyjątkowo przejżysta, dno widać z 4-5 m
Beatka35
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beatka35 » 23.01.2008 17:07

A masz może jakiś namiar na nocleg w Nowym... bo tam chcemy sie wybrac i ponoć plaże tam są oki
bangokorea
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bangokorea » 27.01.2008 15:33

Dzisiaj bylem w miejscowosci SELCE. Misteczko/wioska tylko nastawiona na turysteke. Blisko morza jest Konzum .Jakby posrodku marina i z dwoch stron mariny plaze ale tylko betonowe . Na czesci blizszej do Cerkwenicy woda wydaje mi sie glebsza wiec dla dzieci raczej nie. W czesci dalszej w odleglosci do 10 metrow od brzegu jest okolo pol metra wody, latem w tej czesci ma byc aquapark na wodzie. Jest tez kawalek kamienistej plazy oraz plaza z naturalnego kamienia. Jest tam tez zjezdzalnia wodna. O piasku zapomnij. Wieczorem ladne miejsce na spacery bo ta plaza/ wieczorem deptakiem mozna zajsc az do Cerkwenicy. Ceny w Caffe barze nad sama woda- duze cappucino 8 kun, pol litra piwa karlowacko 15 kun, litr wina Malwazjia 70 kun, i wreszcie Medica 10 kun ale to na zdrowie wiec nie patrz na cene. Jest camping jak ktos tu juz pisal w zalesionej czesci. Przy tych dalszych plazach nad samym morzem jest cos w rodzaju domkow kempingowych ale murowane- w niektorych sa jakby dwa mieszkania a w niektorych trzy. Na oko te pokoje okolo 12-14 m2- w srodku nie bylem bo pozamykane.
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 30.01.2008 14:45

Raczej polecam Selce - o ile ktoś umie wypoczywać poza dyskoteką. A propos przejrzystości wody - nieco na północ od centrum Crikvenicy kilka razy (przed Kaćjakiem) trafiłem na coś, co przypominało rozlaną na wodzie benzynę, ale nie śmierdziało ani nie miało wpływu na przejrzystość wody.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne