Re: Crikvenica i północna Chorwacja we wrześniu
napisał(a) kanarowski » 09.05.2013 08:08
Bosm@n napisał(a):kanarowski napisał(a):mervik napisał(a):w przyszłym roku moż przejazdem Wenecja,tak zciekawości ,ile godzin trzeba ,żeby zwiedzić Wenecję
Myśmy byli około 8h. Jednakże praktycznie non stop gdzieś chodziliśmy i zwiedzaliśmy. Wg mnie jak chcesz w jeden dzień, na spokojnie pozwiedzać, to lepiej być z samego rana. Wtedy zdążysz i odpocząć i pozwiedzać, a tak chodzisz jak na pielgrzymce...
, ale wszystko ma swoje uroki.
Ja planuje w tym roku zawitac na przelomie lipca i sierpnia do Wenceji, noclegi gdzies blisko i albo pociagiem, albo tym promem o ktorym wspominaliscie, no albo ten parking za 28 euro...
A ile potrzeba euraskow aby zwiedzic w Wencje w jeden dzien? Parking to juz wiadomo 28euro, jedzenie ilestam:-) ale sa jakies "obowiqzkowe"atrakce? Gondole piszesz 100 euro, jakies muzea platne...?
Trudno mi powiedziec na temat obowiązkowych płatnych atrakcji. Z tego co zaglądałem do kilku różnych muzeów itp. to wszędzie były opłaty, różne, ale w granicach 5-15 euro od osoby. Z jedzeniem to różnie. Czym bliżej Placu Św. Marka tym drożej i tak samo w drugą stronę czym bliżej Piazzale Roma (tam gdzie są parkingi) to też drożej. Średnie ceny np. pizzy to od 5 do 12 euro za sztukę. Barmani często kładą jakąś przegryzkę np. paluszki zbożowe zafoliowane po 2 szt. otworzysz i doliczone do rachunku 1,5 euro. Co do parkingu to przy wjeździe koleś mówi łamaną polszczyzną np. "Z Polska? prosto potem w prawo i 10 piętro". A tam zdziwienie bo nie ma miejsca. Olac to i rozpocząć parkowanie od najniższych kondygnacji. Ja wjechałem na 10 piętro jak mi kazał, a był to dach (swoją drogą fajny widok na Wenecję, warto wjechać tam windą i sobie popatrzeć), a tam nie było wolnych miejsc. Bo niektórzy tak zaparkują, że zajmują dwa miejsca, mistrzami w tym są Rosjanie, a miejsca są wąskie. Ja potem zjechałem na poziom -1 i tam przy wyjeździe zaparkowałem. Jak masz jakieś pytania to pisz, chętnie pomogę