woka napisał(a):Mirko ... przecież ja tego nie wyśmiewam. Mnie osobiście również się to podoba, pociąga, zastanawia, .... to jest fascynujące w jakimś stopniu. Pisząc, że np. odrapane .... bo odrapane są. Że wyglądają jak za "króla świeczka" .... bo tak wygladają. Nie wiem na czym to polega, nie zastanawiałem się, ale nie wyglada na to żeby ktoś się tym profesjonalnie zajął. Są zabytki - bo są. Czym się różni np. od Polski ? ano, tym że u nas takie cuda są pod dobrą opieką, są renowane, odrestaurowane, ktoś o to dba. Można nie ingerować bezpośrednio w zabytek ( czasem nawet nie powinno się) ale o otoczenie należałoby zadbać, choćby dla dobra turysty. Przecież nie piszę że to należy przykryć styropianem i otynkować. !!! Słowacja ma całą gamę zamków .... zadbanych. Nie zmieniam zdania - w Chrowacji jest to zaniedbane. U nas byłby duży larum a w Chorwacji ... normalka.
Może się mylę, może tak powinno być - nie wiem. Piszę tylko swoje odczucia. Chorwacja w moim odczuciu wygląda biedno. Nie zmienia to faktu że co roku ją odwiedzam. Może właśnie to "biedno" mnie tak pociąga. ??? Sam nie wiem.
W Chorwacji dobre są ..... tylko autostrady. Reszta ma wiele do życzenia. Np. plaże, czy widać aby ktoś tam zainwestował. ?? Są bo są. Jak ktoś 20 lat temu na "skałkach" wylał beton tak do tej pory tak jest. Nowych inwestycji, tych przyziemnych, tych dla zwykłego przechodnia i turysty jakoś nie widzę ( oprócz dróg). Ceny tylko podnoszą, tu zmiany widzę.
woka piłeś nie jedż