Witam,
W pierwszej połowie czerwca chcę ze swoją świeżo poślubioną żoną pojechać do Chorwacji. Marzy nam się spokój, ciepła woda i pusta plaża. Aby było bardziej romantycznie, umyśliliśmy że pojedziemy własnym samochodem bez wcześniejszej rezerwacji i zakwaterujemy się na miejscu - mam nadzieję, że będzie to możliwe. To pierwsze pytanie dla upewnienia się...
Ponieważ nie chcieliśmy się zapuszczać daleko na południe, więc nasze myśli krążą po wyspach Rab, Krk, a najbardziej po Cres.
Tu konkretne pytanie. Bardzo nam się spodobała malutka miejscowość Lubenice na Cresie, ale podstawowe pytanie: czy można tam znaleźć nocleg na miejscu? bez rezerwacji? A jakie byłyby inne możliwości, jeśli nie tam? Nie jest dla nas przeszkodą dalekie dojście do plaży. Po drugie, chcemy się gdzieś zaszyć, więc brak "zestawu atrakcji" nam nie wadzi.
Drugie pytanie związane z Lubenice. Kiedy w Google szuka się zdjęć dla Lubanice, to pojawia się również zdjęcie takiej plaży https://picasaweb.google.com/112732188940579263654/2013Chorwacja?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPr1_s6sj4LLKg&feat=directlink Ale wydaje mi się, że to nie jest plaża Sveti Ivan, którą widać na innych zdjęciach z tej miejscowości. W dodatku znalazłem tylko takie ujęcie, na którym widać tak stromy klif ograniczający plażę (i jakiś wrak w piasku?). Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić czy to inna plaża w pobliżu? A może jakaś mała manipulacja w internecie?