Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cres + Losinj lista i oceny kempingów

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 13.07.2011 14:33

ally napisał(a):Bardzo dziękuję za opis - świetny, zdjęcia to jest to !!!Bardzo pomocne. kemping wydaje się fajnym, tylko właśnie te plaże....
A czy możesz wskazać gdzie dokładnie się plażowaliście bo to dla mnie też ważne, jeśli się wybiorę to pojazde z labradorem - wolę wsiąść do auta i pojechać trochę niż przeszkadzać na małej plazy kempingowej, bo nie każdy lubi zwierzaki a zwierzaki typu LAB kochają plaże i wode :D

Ally,

plażowaliśmy najczęściej w zatoce Koromacna, bajkowe miejsce:)

1. droga do zatoki:
Obrazek

2.Koromacna w całej okazałości:
Obrazek

3. Widok z drugiej strony, na przystań, widać też drogę, którą zjeżdża się do zatoki:
Obrazek

4. Skałki wokół:
Obrazek

5. W tych skałkach odludne plażyczki dostęne tylko z wody, małe i słońce na nich do ok 12.00:
Obrazek

6. A woda jak kryształ:

Obrazek

Reszta plaż później :D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 13.07.2011 17:05

:mrgreen: czekam z niecierpliwoscią
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 14.07.2011 08:54

No dobrze, to teraz inne plaże, które udało nam się wypróbować:)

Zatoka Ustrine w wiosce o tej samej nazwie. Niedaleko z Osoru, dosłownie kilka-kilkanaście kiometrów w stronę Cresu. Dojazd do wioski szutrem. Tam czekała na nas niespodzianka - na forum czytałam, że można dojechać samochodem do samej plaży....Niestety, w sezonie ustawiony jest szlaban i zjazd nad morze możliwy jest tylko dla osób mieszkających za szlabanem, inne osoby nie są wpuszczane. Pozostali zostawiają samochód we wsi i na plażę pieszo :roll:

Idzie się ostro w dół ok 10-15 minut. Droga kręta, asfaltowa, brak cienia po drodze...
Plaża wygląda tak:

Obrazek

Kamienie spore, zejście raczej ostre. Na plaży tłoku nie ma. Są za to prysznice!

Można też plażować na skałkach, tam było od razu głęboko:

Obrazek
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 14.07.2011 09:07

Kolejna plaża, w Valun.

Auto należy zostawić na parkingu przed miejscowością, parking płatny 15 kun. Miasteczo typowo turystyczne, dawna osada rybacka, bez starówki. Można pospacerować nad morzem, sporo knajpek.
Byliśmy na plaży Raca ( o ile dobrze pamiętam nazwę).
Plaża bardzo przyjemna, ale taka..."miejska". Dojście do niej nadmorską promenadą, wokół zielono, trochę apartamentowców:

Obrazek

Widok z plaży Raca na morze:

Obrazek

Fajne, białe otoczaki, łagodne zejście do wody. Tłumu nie było, ale pusto też nie :wink:

Ogólnie plaża sympatyczna, pod warunkiem, jeśli kogoś nie ciągnie na dziekie plaże :lol:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 14.07.2011 20:32

oooo ta plaża w Ustrine super!!!To jest to co lubię :hearts: Ja wolę jednak te plaże na uboczu, mają taki klimat, który do mnie przemawia :D

Bardzo dziękuję za fotorelację i opis - to jest niezwykle pomocne!!!Jeśli masz jeszcze coś w zanadrzu to poproszę. Pozdrawiam serdecznie
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 15.07.2011 08:35

Kolejne miejsce to Beli. Spędziliśmy tam jeden dzień, w tym plażowanie. Miasteczko super, plaże też:)

Pierwsza z nich, tuż przy campingu, tu było najwięcej ludzi, więc ominęliśmy:

Obrazek

Ścieżką wiodącą po tym klifie (widać ją na zdjęciu) poszliśmy dalej, klif startuje z pierwszej plaży:

Obrazek

Są tam dwie super zatoczki:

Obrazek

Obrazek

Beli jest fantastyczne!
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 15.07.2011 08:39

I jeszcze raz plaża przy campie Bijar:

1. zatoka, tak widzimy ją po drodze na plażę - camping schowany w lasku sosnowym na wzgórzu po prawej stronie:

Obrazek

2. na plaży, widok spod ruin:

Obrazek

3. plaża z drugiego końca:

Obrazek

4. widok z plaży w stronę campu:

Obrazek

Pozdrawiam :papa:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 15.07.2011 17:01

Czy z tej plaży przy kempingu w Beli widać Rjeke?Tak jak patrze na mapę to coś mi się wydaje że jest widok na rafinerie...
jahu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jahu » 16.07.2011 02:29

AniaJ. zdradź proszę jak dojechać do zatoki Koromacna, wygląda bardzo zjawiskowo - jutro wybieram sie na CRES :), z góry dzieki za opis dojazdu.
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 16.07.2011 10:15

ally napisał(a):Czy z tej plaży przy kempingu w Beli widać Rjeke?Tak jak patrze na mapę to coś mi się wydaje że jest widok na rafinerie...

Ally, nie widziałam Rijeki z tej plaży. Ale też nie mieliśmy lornetek i specjalnie w brzeg się nie wpatrywaliśmy ;)

AniaJ. zdradź proszę jak dojechać do zatoki Koromacna, wygląda bardzo zjawiskowo - jutro wybieram sie na CRES icon_smile.gif, z góry dzieki za opis dojazdu.

Dojazd do zatoki ze wsi Belej. Jadąc z Osoru skręca się w prawo ( z Cresu w lewo) koło kościółka w tej wsi, i dalej prosto, aż do rozwidlenia drogi, i dalej w prawo aż do zatoki. Dojazd wąską, asfaltową drogą, między murkami (b. wąsko, ale są mijanki, ruch niewielki). Później ostro w dół. Samochodem można dojechać do samej plaży, albo zostawić go na parkingu wyżej i tej najtrudniejszy odcinek pokonać na nogach :D

Mam gdzieś filmik z drogi dojazdowej - takie zrobiła na nas wrażenie, że nagraliśmy ten zjazd :D

jahu, ale zazdroszczę! Udanych creskich wakacji 8)
anna chmiel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna chmiel » 18.07.2011 18:13

witam. Wybieramy się 8 sierpnia na Cres tak zupełnie w ciemno bez żadnej rezerwacji.Chcieliśmy do Slatiny ale dostaliśmy odpowiedź ,ze nie ma miejsc na parceli.W związku z tym wybór padła na Bijar. Pytanie do Ani J czy na Bijarze nie ma problemu bez rezerwacji znaleźć miejsce z dostępem do prądu,czy trzeba mieć długi przedłużacz czy pom prostu jak sie nie ma rezerwacji to miejsca z dostępem do mediów nie ma.Z góry dziękuję.
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 21.07.2011 11:19

Ja mieszkałem blisko Poljana i ten kamo moge polecić. Zacieniony w centrum. Blisko do wody.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.07.2011 12:26

AniaJ. napisał(a):Zatoka Ustrine w wiosce o tej samej nazwie. Niedaleko z Osoru, dosłownie kilka-kilkanaście kiometrów w stronę Cresu. Dojazd do wioski szutrem. Tam czekała na nas niespodzianka - na forum czytałam, że można dojechać samochodem do samej plaży....Niestety, w sezonie ustawiony jest szlaban i zjazd nad morze możliwy jest tylko dla osób mieszkających za szlabanem, inne osoby nie są wpuszczane. Pozostali zostawiają samochód we wsi i na plażę pieszo :roll:

Do Ustrine jest jeszcze lepszy dojazd , asfaltowy.
Poza sezonem szlabanu nie ma, można zjechać samochodem (baaaardzo stromo :idea: ) prawie na plażę, są tam wielkie parkingi.

Oprócz plaży "głównej" w zatoce Ustrine jest jeszcze kilka innych plaż.
Pierwsza od strony południowej, bardzo duża, zajęta przez miejscowych którzy trzymają tam łódki. Dojazd/dojście szutrówką odbijającą w lewo przy parkingach.
Druga, niewielka i wąska, zabudowana kilkoma domkami, zacieniona. Dojście - od szutrówki w prawo odbija niepozorna dróżka przez zarośla.
Trzecia, niewielka, żwirkowa - dojście ścieżką przez krzaki od szutrówki, zaczyna się niedaleko parkingów. Można też dojść skałkami od plaży głównej.
Czwarta - pokazana wyżej plaża "główna".
Jest jeszcze piąta, po północnej stronie zatoki, ale tam nie byłem :?

Trochę zdjęć
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 21.07.2011 18:56

Dzięki serdeczne - plażowe info zawsze cenne!

A czy ktoś może coś napisać o kempingi Lopari???Wygląda ciekawie na zdjęciach?
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 29.06.2012 14:07

Odświeżam temat, ponieważ nurtuje mnie taka sprawa: czy w Veli Losinj jest camping?

Na wszystkich moich mapach: jest.
ale nie mogę znaleźć informacji o takowym, anie w materiałach z Ośrodka ani w internecie...

Pomyślałam, że fajnie byłoby mieszkać w pobliżu Veli Losinj i co wieczór spacerować sobie z campu, tam jest taka fajna ścieżka nad morzem....

Czy ktoś coś wie na ten temat?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi