Ciąg dalszy relacji z wycieczek po okolicy
Puta KrižaW zasadzie warto tam pojechać jak jest wiatr od pełnego morza, jest tam zacisznie i spokojnie i nie ma fal.
To głęboko wcięta zatoka z widokiem na Krk. Dno morskie: w bocznych lagunach płytkie porośnięte trawą morską, można dosyć często dostrzec zakotwione w dnie Pina Nobilis
download/file.php?id=14169oczywiście nie występują tam w takim zagęszczeniu jak w parku na Mljecie - są pod ochroną!
Prawie w każdej z tych małży bytuje mały krab.
Zajmuje MIEJSCE DRUGIE w rekordzie światowym wielkości muszli małż.
Przez wieki dostarczała szlachetnego bisioru, rekord to 970,0 milimetrów(długości)
Obecnie, coraz rzadszy gatunek w basenie Morza Śródziemnego także trafił na listę gatunków objętych restrykcjami wywozowymi. źródło:www.muszle.concha.pl
W głównej zatoczce jest max 3-4 m głębokości, dno piaszczysto - muliste, można znaleźć trochę muszli,skorup jeżowców, focenie podwodne - nie ma sensu.
1 fotka tego miejsca.
Plaża
BELEJWarta zjazdu na dół wąska drogą!
Z głównej w drogi w miejscowości Belej, skręcamy w prawo, jadąc z Osoru.
Droga prowadzi parę km w dół - jest wąsko, jest okolona murkami - po drodze są zatoczki do mijanek, na zakrętach lepiej zatrąbić. Na dole jet tylko malutka przystań.
Przy plaży mało miejsca na zaparkowanie ale jakoś się wszyscy wciskają.
Gdzieś pod skałami jest ujście źródła słodkiej wody, w morzu są odczuwalne chłodniejsze cieki wodne.
Kamienie przy brzegu obrastają zielonymi glonami i czasem woda jest aż szmaragdowa!
Największe wrażenie robi klif skalny i groty po nim!
- klif
- z brzegu
- jaskinie pod klifem
- widok na drogę zjazdu
Nurkowanie:
w zatoce interesujące są duże głazy, wokól nich kreca sie ławice rybek - można zrobić fajne podwodne fotki, mi się nie całkiem udało (właśnie oglądałem fotki realcji LOGTOMA po Rabie...)
- brama skalna
- ławice rybek
Wypływając z zatoki w lewo wzdłuż brzegu pod wysokimi klifami są fajne zakamarki skalne jest tam dużo kolorowych gąbek i porostów. Mi się trafiło ponurkować przy wysokiej fali i lekko pochmurnym niebie więc efekty nie są takie jak bym chciał.
- morskie skały pod klifem
- gąbka
na koniec ciekawy efekt - kropli na obiektywie.